: UZMANLIK PROJESİ II (ÇİNİ BELGELEME)

GÇS 4058 UZMANLIK PROJESİ II (ÇİNİ BELGELEME) SEÇMELİ 2 2 0 10

Eski Çini Onarımları

YRD.DOÇENT SERAP IŞIKHAN

Eski Çini Onarımları

Öğrencilere, mimari yüzeylerde kaplama unsuru veya obje durumundaki çinilere yönelik koruma çalışmasında belgeleme ve restitüsyon çalışmaları yapılarak proje hazırlama; eksik desen tamamlama çizimleri ve yeniden üretim çalışmalarına yönelik kuramsal ve uygulamaya yönelik araştırma, analiz çalışmaları ve çinilerde meydana gelen hasarların sebepleri konularını öğretmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca öğrencilere, uzmanlaşmak istedikleri alanda, sanatsal çalışmalarına akademik düzeyde destek olmak ve Diploma Çalışması dersine ilave olarak tasarım ve uygulama çalışmaları yaptırmaktır.

1   Mimari yüzeylerde kaplama unsuru çiniler veya çini objeler hakkında mesleki sorumluluk ve etik bilince sahip olarak belgeleme yapabilmesi,
2   Çini objelerde veya mimari yüzeylerde süsleme unsuru çinilere koruma çalışması yapabilmek için teknik bilgi ve donanıma sahip olabilmesi
3   Tarihi çinilerde belgeleme aşamalarında (çizim, fotoğraf, v.b .) teknolojik ve bilimsel kaynakları kullanabilmesi,
4   Mimari yüzeyleri kaplayan çini eserlerin malzeme ve üretim biçimi bakımından tanımlayabilmesi,
5   Form bütünlüğü sağlanan eserde eksik desen-kompozisyon tamamlama konularda mesleki sorumluluk ve etik bilince sahip olabilmesi,
6   . Projelendirme, analiz yapma ve mesleki becerilerini kullanabilmesi
7   Projelendirdiği çalışmayı etkin bir şekilde sunabilmesi, beklenmektedir.

GÇS 4057 - Uzmanlık Projesi (Çini Belgeleme)

1 Derse ilişkin yayınların ve ders içeriğinin tanıtımı
2 Mimari yüzeylerde bulunan çini süslemelerin veya çini objelerinin belgelenmesine yönelik konu seçimi
3 Seçilen konu doğrultusunda restitüsyon çalışması, üretim uygulamaları için gerekli malzeme ve materyallerin hazırlığı ve üretim aşaması
4 Seçilen konunun belgeleme ve araştırması
5 Seçilen konunun belgeleme ve araştırması
6 Uygulama çalışmalarına devam edilmesi
7 Uygulama çalışmalarına devam edilmesi
8 Proje çalışması uygulama
9 Çinilerin korunmasında disiplinlerarası çalışmanın önemi, ve atölye çalışmaları çinilerin üretim aşamaları
10 Tarihi çinilerde onarım ve onarımda karar verme ölçütleri
11 Proje uygulaması olarak seçilen yapıdaki çinilerden hasarlı çinilerin desen tamamlama ve seçilen parçaların yeniden üretim çalışmaları
12 Proje çalışması belgeleme çalışmalarına devam edilmesi
13 Seçilen konuyla ilgili çini üretim çalışmalarına devam edilmesi
14 Belgeleme çalışmasında bilgisayar ortamında desen tamamlama çalışmaları yapılan çinilerin barkovizyonda izlenmesi ve incelenmesi. Proje sunum, genel değerlendirme

Ana kaynak:
ONUK,Şenay; Taşınmaz Kültür Varlıklarındaki Çinilerin Koruma Onarım İlkeleri , Vakıf Varlıklarının Sanatsal sempozyumu, Vakıflar Genel Müd.Yay.,Ankara2005
AHUNBAY, Zeynep;Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon,İstanbul,3.Baskı,2004,183 S. Yapı Endüstri Merkezi Yayınları:28
BEKTAŞ, Cengiz; Koruma Onarım, İstanbul 2001, 319S. Litaratür Yayıncılık:57
MADRAN,Emre-ÖZGÖNÜL,Nimet; Kültürel ve Doğal Değerlerin Korunması,TMMBO Yayını,I.Baskı,2005
IŞIKHAN,Serap; Türkiye de Tarihi Yapılardaki Çinilerin Korunmasına İlişkin Yapılan Çalışmalar ve İzmir Milli Kütüphane ve Opera Binası Çinilerinin Koruma Projesi,İzmir 2008,S.152 (Yayınlanmamış Sanatta Yeterlik Tezi)
IŞIKHAN, Serap; Tarihi Çinilerde Yapısal Özellikler ve Karşılaşılan Bozulmalar Yedi Dergisi,Sayı:7,İzmir 2012,15-23.s. DEÜ GSF Yayınları
Yardımcı kaynaklar: FRASİER, Harry; Seramik Hataları ve Çözüm Önerileri,Çev.:Zeliha Mete-İlker Özkan, İzmir,2005
Diğer ders materyalleri:Bilgisayar,barkovizyon

Bu derste çini objelerin ve ya mimari yapılarda yüzey kaplaması olarak kullanılan çini panoların belgeleme aşamaları, restitüsyon ve belgelemenin önemi anlatılacaktır. Ayrıca korumaya yönelik tarihi değer taşıyan çinilerin bozulma nedenleri ve çini üretim yöntem ve tekniklerinin kullanılarak yeniden üretim çalışmaları yapılacaktır. Birinci yarıyıldaki kuramsal çalışmalara ek olarak proje çalışmasına daha fazla ağırlık verilecektir.

1 PR Proje
2 DKL DerseKatılım
3 ODV Ödev/Sunum
4 BSN Başarı Notu PR * 0.50 + DKL * 0.20 + ODV * 0.30

Öğrenci tarafından hazırlanan araştırma ve belgeleme çalışmalarına ek olarak proje olarak çalışacağı uygulaması ve araştırma konusunun sunumu; Proje konusunun uygulama çalışmasında bilgisayar destekli çizimlerle yapılan çinilerin belgeleme (fotoğraf ve hasar tespit planları) çalışması değerlendirilmeye alınacaktır.

Proje değerlendirmesi öğrencinin yaptığı sunum, 100 tam puan üzerinden değerlendirilecektir.

Dersin başlama saatinden sonra gelenler derse alınsalar bile ders katılımda yarım ders katılımı olarak değerlendirmeye alınır. Tüm katılımlar yukarıda belirtilen oranla genel değerlendirmeye alınacaktır. Her ders sonuna doğru bir sonraki derste işlenecek konu çalışma-araştırma konusu olarak öğrenciye sunulur. Sunulan konunun dersteki ilk anlatımı öncesi çalışma-araştırma sonuçları tartışıldıktan sonra derse başlanır.

serap.savas@deu.edu.tr

Ders anlatımı 14 2 28
Uygulama (Atölye çalışması, Laboratuvar vb.) 14 2 28
Ödev hazırlama 2 10 20