: İPLİK VE KUMAŞ ANALİZİ

Halı Kilim Eski Kumaş Desen

PROFESÖR NURAY AYHAN

Halı Kilim Eski Kumaş Desen

Öğrencilere kumaşlarda belirleyici etkisi olan iplik özelliklerini öğretmenin yanı sıra, dokunmuş bir kumaşın örgü raporunun çıkarılmasını, atkı ve çözgü sıklıklarının hesaplanmasını, günlük yaşamda kullanılan bu kumaşların hangi örgü ve türevleriyle dokunmuş olduğunun tespit edilmesini öğretmektir. Ayrıca öğrencilere dokunmuş bir örnek kumaşın tekrar üretilebilmesi için gerekli olan iplik, ağırlık gibi teknik hesaplamayı yapmayı, günlük yaşamda kullanılan bu kumaşların istenilen bilgiler doğrultusunda gerekli verileri saptamayı öğretmektir.

1   İplik numaralandırma sistemlerini sınıflandırdıktan sonra iplik numaralarını tespit edebilmesi.
2   . Pamuk ve yün ipliklerini ayırt edip, iplik büküm ve kat adedini belirleyebilmesi, pamuk, yün, ipek, naylon, akrilik, polyester, viskon kumaşlarda iplik analizi yapabilmesi,
3   Dokumada kullanılan temel örgülerin nasıl uygulandığını anlayabilmesi ve dokuma kumaşın atkı ve çözgü sıklığını sayabilmesi,
4   Örnek kumaşın yeniden üretilebilmesi için iplik numaralarının, ağırlığının, atkı ve çözgü sıklığının hesaplanabilmesi,
5   Örnek kumaşın istenen diğer tüm teknik bilgilerini (tarak numarası, m gramaj, m2 gramaj, çekme yüzdesi, ham eni v.b.)hesaplayabilmesi beklenmektedir.

HKK 2009 - Kumaş Yapı Bilgisi

1 Dersin içeriği hakkında bilgi verilmesi, 15 haftalık programın tanıtımı. Öğrencilerden yün, pamuk, ipek, keten v.b. iplik ile bu malzemelerden yapılmış dokuma kumaş örnekleri istenmesi
2 Metrik, Fransız, İngiliz, Tex ve Denye numara sistemlerinin anlatımı
3 Metrik, Fransız, İngiliz, Tex ve Denye numara sistemleri anlatımı
4 Karde ve penye pamuk iplikleri, Kamgarn ve ştrayhgarn yün iplikleri
5 Tek ve çok katlı iplikler ve özellikleri, Fantezi iplikler
6 Pamuklu kumaşlarda iplik analizleri
7 Yünlü kumaşlarda iplik analizleri
8 İpek kumaşlarda iplik analizleri
9 Sentetik ve karışım kumaşlarda iplik analizleri
10 Bezayağı örgü tekniğinde, farklı sıklıkta dokunmuş örnek kumaş parçalarının atkı ve çözgü yönünün belirlenmesi ve 1cm2 lik alan içerisindeki çözgü ve atkı sayısının hesaplanması
11 Dimi örgü tekniğinde, farklı sıklıkta dokunmuş örnek kumaş parçalarının atkı ve çözgü yönünün belirlenmesi ve 1cm2 lik alan içerisindeki çözgü ve atkı sayısının hesaplanması
12 Saten örgü tekniğinde, farklı sıklıkta dokunmuş örnek kumaş parçalarının atkı ve çözgü yönünün belirlenmesi ve 1cm2 lik alan içerisindeki çözgü ve atkı sayısının hesaplanması
13 Kumaşların üretiminde gerekli olan diğer hesaplamaların (m gramaj, tarak numarası, toplam atkı-çözgü ipliği miktarı v.b.) yapılması
14 Ara Sınav

Ana kaynak:
Güngör Başer: Dokuma Tekniği ve Sanatı. Cilt 1 (Temel dokuma Tekniği ve Kumaş Yapıları), 471 S., Cilt 2 (Dokuma Kumaş Tasarımı), 290 S.
Nuray Yılmaz-Elvan Anmaç: Basit Yapılı Dokuma Örgüler. İzmir 2000, Dokuz Eylül Üniv. Yayınları, 137 S.
Elvan Anmaç: Tekstilde Kullanılan Lifler. İzmir 2004, Dokuz Eylül Üniv. Yayınları, 228 S.

Yardımcı kaynaklar:
Bahattin Şeber-Dilek Alpan: Kumaş Yapı Bilgisi. İstanbul 1989, İTKİB Yayınları, 117 S.

Derste konulara göre kuramsal bilgilerin anlatılmasının ardından, öğrencilere farklı örnekler üzerinde uygulama çalışmaları yaptırılmaktadır.

1 VZ Arasınav
3 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Dersin amacı doğrultusunda, öğrencinin bir kumaşın yeniden üretilmesi için öncelikle bilinmesi gereken bazı verileri tespit etmesi gerekmektedir.

1. Dersin % 70 nine katılım zorunludur.
2. Dersin uygulamasında gerekli olan malzemelerin (lup, cetvel, makas, kareli kağıt, v.b.) öğrenci tarafından temin edilmiş olması gerekir.

nuray.yilmaz@deu.edu.tr

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18