: HALI TASARIMI II

Halı Kilim Eski Kumaş Desen

YRD.DOÇENT BAHADIR ÖZTÜRK

Halı Kilim Eski Kumaş Desen

Öğrencilere, Osmanlı Saray Halılarında kullanılan motiflerle, düğüm sıklığı yüksek halı tasarlamayı öğretmektir.

1   Osmanlı Saray halıcılığı ve Hereke halıları hakkında bilgi sahibi olması,
2   Osmanlı Saray halılarında kullanılan motifleri, özelliklerini tanıması ve kullanabilmesi,
3   Motifleri kurallarına göre kullanarak halıya uygun kompozisyonlar oluşturabilmesi,
4   Kompozisyonlara uygun renk skalası oluşturabilmesi,
5   Bilgisayar ortamında kompozisyonları karelemesi, düzenleyebilmesi, renklendirebilmesi ve etkin bir şekilde sunabilmesi beklenmektedir.

HKK 4001 - Halı Tasarımı I

1 Ders içeriği hakkında bilgi, kurallar ve derse giriş. Osmanlı Dönemi saray halıcılığı ve Hereke halısının gelişimi ve özellikleri (sunum)
2 Osmanlı dönemi saray halılarında kullanılan motifler, özellikleri ve kompozisyonlarda kullanım şekilleri hakkında bilgi verilmesi. Proje için bilgilendirme ve projeye başlangıç.
3 Projeye devam.
4 Projeye devam.
5 Projeye devam.
6 Projeye devam.
7 Projeye devam.
8 Projeye devam.
9 projeye devam, eskizlerin bilgisayara aktarılması, pixel tabanlı programda organik desenlerin düzeltme ve düzenlemeleriyle ilgili pratiklerin anlatılması.
10 Bilgisayarda proje üzerinde çalışmaya devam.
11 Bilgisayarda proje üzerinde çalışmaya devam.
12 Renklendirilme ve varyasyon hazırlama pratiklerinin anlatımı. Bilgisayarda proje üzerinde çalışmaya devam.
13 Bilgisayarda proje üzerinde çalışmaya devam.
14 Projenin sonlandırılması ve genel değerlendirmesi

- ASLANAPA, Oktay: Türk Halı Sanatının Bin Yılı. İstanbul I987. Çeltüt Matb. 235 S. (126 renkli,82 s.b.resim+37 çizim) "Eren Yayıncılık ve Kitapçılık"
- YETKİN, Şerare: Türk Halı Sanatı. İstanbul 1974. Çeltüt Matbaacılık Koll.Şli. 165 S., 2.basım, Ankara 1991. Tisa Matbaacılık, 225 S. "Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları: 150, Sanat Serisi:20
- Turkish Carpets From The 13 th-18 th Centuries: (nazan ÖLÇER, Valkmar ENDERLEIN, Ferenc BATARI, John MILLS), (Yay: Ahmet ERTUĞ), Milan 1996, Amilcare Pizzi SPA, Tekstil Bank Yayını

- İnci A. Birol: Türk Tezyini Sanatlarında Desen Tasarımı, Kubbealtı Neşriyatı, İstanbul 2008.

Öğretim üyesi, öğrencileri Osmanlı Dönemi saray halıcılığı ve Hereke halısının gelişimi ve özellikleri konusunda bilgilendirir. Osmanlı dönemi saray halılarında kullanılan motifleri ve özelliklerini örneklerle anlatır, kompozisyonlarda kullanım şekilleri hakkında bilgi verir. Öğrencilerden, Türk Desenleri dersinden aşina oldukları bu motiflerin halı üzerinde kullanım örneklerini gördükten sonra, bu motifleri kullanarak kendi özgün halı desenlerini yapması istenir.

Uygulama çalışmaları, istenilen düğüm sıklığına ve halı ebatlarına göre hesaplanan eskiz kâğıtları üzerinde birçok eskiz çalışması yapılarak gerçekleşir. Beğenilen eskizler taranarak pixel tabanlı bir programda istenilen kareli kağıt ebatlarına getirilir ve motifler düzeltilip, kompozisyonlar düzenlenerek renklendirilir ve renk varyasyonları yapılır.

1 DJD Dönem sonu çalışma/Jüri değerlendirme
2 BSN Başarı Notu DJD * 1

Proje değerlendirmesi, kompozisyon ve motiflerin kullanımı, renk seçimi ve renklerin kompozisyona göre dengesi, proje dosyasının içeriğine, öğrencinin projesini sunmasına ve savunmasına göre yapılır.

Derse katılım, öğrencinin derse devamı ve ders içi çalışmalarının performansına bakılarak öğretim üyesinin kanaatine göre değerlendirilir.

Dersin %80 ine katılım zorunludur.

Ders anlatımı 14 6 84
Uygulama (Atölye çalışması, Laboratuvar vb.) 14 4 56
Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 12 6 72
Dönem projesi 3 15 45