: ESKİ TÜRKÇE I

Eski Çini Onarımları
Moda Giyim Tasarımı
Grafik Tasarımı

Bu dersin amacı; Türklerin kullanmış oldukları Alfabeler hakkında ki bilgilerin kazandırılması, Eski Türkçe harflerin tanımı yapılarak, noktalı ve noktasız harfler hakkında bilgi verilmesini, Harfler gruplandırılıp yazılışları ayrı, okunuşları aynı olan harflerin tanıtımı yapılarak tek heceli kelimeleri okumaktır.

1   Türklerin kullanmış oldukları Alfabeler hakkında genel bilgilere sahip olması,
2   Eski Türkçe harflerin tanıtılması,
3   Noktalı ve noktasız harfler hakkında bilgi verilmesi,
4   Harfler gruplandırılıp yazılışları ayrı, okunuşları aynı olan harflerini tanıtılması,
5   Tek heceli kelimeleri okuyabilme becerisi,

1 Türklerin kullanmış olduğu alfabeler verilecek.
2 Eski Türkçe harfler müstakil halleriyle verilecektir.
3 Eski Türkçe harfler başta, ortada, sonda ki halleri şekilsel olarak verilken günümüz Türkçesinde ses karşılıklarıyla verilecektir.
4 Eski Türkçe harfler başta, ortada, sonda ki halleri şekilsel olarak verilken günümüz Türkçesinde ses karşılıklarıyla verilecektir.
5 Eski Türkçe harfler başta, ortada, sonda ki halleri şekilsel olarak verilken günümüz Türkçesinde ses karşılıklarıyla verilecektir.
6 Noktalı-noktasız harfler anatomileriyle, ses karşilıklarıyla verilecek.
7 Dikine ve yatay harfler anatomileriyle, ses karşilıklarıyla verilecek.
8 Harfler tek tek verilirken iki, üç harfli küçük kelime çalışmaları kelime okumaları yapılacaktır.
9 SINAV
10 Harfler tek tek verilirken iki, üç harfli küçük kelime çalışmaları kelime okumaları yapılacaktır.
11 Harfler tek tek verilirken iki, üç harfli küçük kelime çalışmaları kelime okumaları yapılacaktır.
12 Harfler tek tek verilirken iki, üç harfli küçük kelime çalışmaları kelime okumaları yapılacaktır.
13 Harfler tek tek verilirken iki, üç harfli küçük kelime çalışmaları kelime okumaları yapılacaktır.
14 Vize

Hayati Develi, Osmanlı Türkçesi KlavuzuI, Kesit Yayınları, Eylül 2009, İstanbul.
Ali Yardım; İzmir Milli Kütüphane Yazma Eserler Katoloğu I,II,III ve IV. Cilt, 1992, 1994, 1997, 1997 İzmir.
Ali Yardım; Yazma Eser Çözümleme Esasları ve Sülemeli Alanlar, Ders Notları, 2006.
Mübahat S. Kütükoğlu; Osmanlı Belgelerinin Dili, Kubbealtı Neşriyatı, 1998 istanbul.
Nimet Bayraktar; Yazma Eserlerin Değerlendirme Ölçüleri ve Sanat Değeri, Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni, 1970 ankara.
M.Zeki Pakalın; Osmanlı Tarih deyimleri ve Terimleri Sözlüğü, Ankara.
Mine esiner Özen; Yazma Kitap Sanatları Sözlüğü, 1985 İstanbul.
Günay Kut;Yazma Eserler ve Konuları,Antik Dekor, Sayı:2,
Ferit Develioğlu;Osmanlı Türkçesi Ansiklopedik Lugat, Aydın Kitapevi Yayınları, 1993 Ankara.
Şemseddin Sami; Kâmûs-ı Türkî, Enderun Kitapevi, 1989 İstanbul.
Mahmut Bedreddin Yazır Kalem Güzeli I, II, Ankara 1981; 157s.
Muhittin Serin; Hat Sanatı ; İst.1999;

Bu derste, Türklerin kullanmış olduğu alfabeler verilecek. Eski Türkçe harfler müstakil halleriyle ve başta, ortada, sonda ki halleri şekilsel olarak verilken günümüz Türkçesinde ses karşılıklarıyla verilecektir. Noktalı-noktasız, dikine ve yatay harfler anatomileriyle, ses karşilıklarıyla verilecek. Harfler tek tek verilirken iki, üç harfli küçük kelime çalışmaları kelime okumaları yapılacaktır.

1 VZ Arasınav
3 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Ders 2 kredi ile teorik; Dönem içinde öğrencinin dersin özünü derste kavrayabilmesi maksadıyla hem ara sınavı hem de final sınavı yapılmaktadır. Dönem içi ara Sınavında, ilgili ders kitapları verilen ders notlarındaki anlatımların bilgi olarak, hangi derecede kavrandığı ve hangi derecede okumayı beceriye dönüştüğü değerlendirilecektir. Dönem içi yapılan ara sınav ın % 40 ı, ayrıca dönem sonundaki final sınavının %60 ı ile bilgi ve beceri testi yapılmış olacaktır.

Sınavlarda sorulan soru adedine göre 100 tam not üzerinden yapılacak dağılım sınav öncesinde belirtilecek, yanıtlara göre hesaplanan puan toplamı değerlendirmeye alınacaktır.

Derse , ders planına göre ilgili konunun teorik anlatımı ve görsel harf anatomileri ile başlanır. Dersin başlama saatinden 20 dakika sonra gelenler, derse alınsalar bile ders katılımda yarım ders katılımı olarak değerlendirmeye alınır. Tüm katılımlar yukarıda belirtilen oranla genel değerlendirmeye alınacaktır. Her ders sonuna doğru bir sonraki derste işlenecek konu çalışma-araştırma konusu olarak öğrenciye verilir.

ozkan.birim@deu.edu.tr

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19