: GELENEKSEL TÜRK SANAT TARİHİ II

Film Tasarım ve Yazarlık
Eski Çini Onarımları
Moda Giyim Tasarımı

Bu dersin amacı, Geleneksel Türk Sanatları kavramını tanıtmak, günümüz uygulamaları hakkında bilgi vermek ve öğrencinin uygulamalarında teorik bakımdan destek olmak ve eğitimini aldığı dalla ilgili farkındalığını artırmaktır.

1   Bu derste verilen eğitimin sonunda öğrencinin; Geleneksel Türk Sanatları kavramını tanıması ve içeriği hakkında bilgi sahibi olması,
2   Günümüzde geleneksel Türk sanatları ile ilgili üretim yapan kurum ve kişilerin çalışmaları ile ilgili bilgi sahibi olması,
3   Geleneksel Türk sanatları kapsamına giren sanat dallarındaki tarihi ve günümüz uygulama tekniklerini ve bunların kullanım alanlarını bilmesi,
4   Günümüzde üretilen geleneksel sanat ürünlerini değerlendirebilmesi ve aldığı lisans eğitimini, ortaya koyduğu ürünlerde doğru ve etkin bir şekilde kullanabilmesi,
5   Teorik bakımdan geleneksel sanat anlayışını, ortaya koyduğu özgün tasarımlarda etkin bir biçimde sunabilmesi beklenmektedir.

1 Geleneksel Sanat kavramı ile ilgili tanımlara giriş ve ders konularına hazırlık
2 Geleneksel Türk Sanatları: tanım ve kapsam
3 Geleneksel Sanatlarda bir üretim merkezi olarak Nakkaşhane ve İşleyiş Sistemi
4 Kitap Sanatları 1: Hat
5 Kitap Sanatları 2: Tezhip-Cilt-Ebru
6 Kitap Sanatları 3: Minyatür
7 Yurtiçi ve yurtdışındaki müze koleksiyonlarında kitap sanatı örnekleri
8 Düz Dokumalar 1: Saray Halıları
9 Yurtiçi ve yurtdışındaki müze koleksiyonlarında geleneksel sanatlara ilişkin eser örnekleri
10 Düz Dokumalar 2: Saray Kumaşları
11 Selçuklu Dönemi Çinileri / Erken Dönem Osmanlı İznik Çinileri
12 Klasik ve Geç Dönem Osmanlı Çinileri
13 Genel değerlendirme
14 Vize

Oleg Grabar; İslam Sanatının Oluşumu, Yapı Kredi Yay., İstanbul 2000.
Doğan Kuban; Türk ve İslam Sanatı Üzerine Denemeler, Arkeoloji ve Sanat Yay., İstanbul 2010.
Doğan Kuban; Batıya Göçün Sanatsal Evreleri, İş Bank. Yay., İstanbul 2009.
Doğan Kuban; Selçuklu Çağında Anadolu Sanatı, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2002.
İpek Duben; Türk Resmi ve Eleştirisi 1880-1950, Bilgi Üni. Yay., İstanbul 2007.

Bu derste, Geleneksel Sanat kavramına genel olarak değinildikten sonra, Geleneksel Türk Sanatları kavramı üzerinde durulacak ve bu kapsamda ele alınacak sanat dalları tanıtılacaktır. Bu sanat dallarının tarihsel gelişimi ve günümüz uygulamaları görsel sunumlar eşliğinde anlatılacak ve bu sunumlar sonunda öğrencilerin fikir alışverişinde bulunacakları tartışma ortamları yaratılacaktır. Türk sanatlarıyla ilgili yurtiçi ve yurtdışında bulunan müze, kütüphane ve özel koleksiyonlar tanıtılacak ve bu kurumlarda düzenlenen güncel sergi ve sanatsal faaliyetlerle ilgili bilgi verilecektir.

1 VZ Vize
2 DKL DerseKatılım
4 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + DKL * 0.20 + FN * 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + DKL * 0.20 + BUT * 0.40

Kuramsal bilgilerin anlatıldığı ve konuyla ilgili görsel sunumların öğretim üyesi tarafından yapıldığı bu derste, derse katılım önemlidir. Öğrencinin ders sırasında sorulan sorulara verdiği yanıtlar ve ders sonunda yapılan tartışmalara olan katılımı gözlemlenecektir. Öğrencinin eğitim dönemi boyunca oluşturacağı kuramsal ve görsel kaynakça da göz önünde tutulacaktır.

Arasınav ve final sınavları 100 tam puan üzerinden değerlendilir. Derse katılım %70 oranında zorunludur.

Dersle ilgili teorik bilgiler sözlü ve yazılı biçimde öğrenciye aktarıldıktan sonra, ders notları öğrenciye verilir.
%80 derslere katılım zorunludur. Bir sonraki dersle ilgili öğrenci bilgilendirilir ve konuyla ilgili kaynakçaya göre okuma yapması beklenir.

filiz.adiguzel@deu.edu.tr

Ders anlatımı 14 2 28
Vize sınavına hazırlık 1 4 4
Final sınavına hazırlık 1 4 4