: BİLGİSAYAR DESTEKLİ 3D ÜRÜN TASARIMI II

Moda Giyim Tasarımı
Grafik Tasarımı
Müzik Teknolojisi

Moda aksesuar ürünlerinin tasarım ve üretiminde bilişim teknolojilerinin kullanımının sağlanması; tasarım ölçütleri doğrultusunda moda aksesuar ürün gruplarına yönelik, 3D bilgisayar yazılımlarının modelleme (CAD), malzeme kaplama ve aydınlatma fonksiyonları ile görselleştirilmesi ve üretim aşamalarının (CAM) yapılabilmesi amaçlanmaktadır.

1   Moda aksesuar ürün gruplarının tasarımdan üretime geçişte bilgisayar teknolojilerini kullanabilmesi
2   Bilgisayar teknolojilerine ait teorik bilgilerini moda aksesuar ürün tasarımında uygulayabilmesi
3   Bilgisayar destekli tasarıma yönelik yeniliklerin takip edilebilmesi
4   Alanı ile ilgili ürün gruplarının tasarımında bilgisayar yazılımlarını kullanabilmesi
5   Moda aksesuar ürünleri tasarımında tasarım ölçütleri doğrultusunda tasarım yapılabilmesi ve sunabilmesi
6   Yaratıcı ve özgün fikirlerin bilgisayar teknolojileri kullanılarak tasarıma dönüştürebilmesi ve problemleri çözebilmesi

1 Moda ve aksesuar ürün gruplarında bilişim teknolojileri desteğiyle tasarım (CAD) ve üretim (CAM) yöntemleri hakkında bilgi verilmesi.
2 3D Studiomax tasarım programında 3D modelleme, programın tanıtılması / 1.Projenin amacının, kapsamının, sürecinin açıklanması
3 3D Studiomax tasarım programında araç çubuklarının tanıtılması ve uygulamalar / Projenin araştırma sürecinin kontrolü
4 3D Studiomax 3D tasarım programı eğitimi / Projenin eskiz sürecinin kontrolü
5 Proje tasarımlarının 3D Studiomax programında modellenmesi
6 Proje tasarımlarının 3D Studiomax programında modellenmesi
7 Projenin değerlendirilmesi (1.proje)
8 II.Projenin tanıtılması: araştırma, eskiz ve modelleme süreci hakkında bilgi verilmesi.
9 Araştırma sonuçlarının değerlendirilmesi, proje amacına ve konsepte yönelik eskiz aşamasının yapılması.
10 Proje tasarımlarının 3D Studiomax programında modellenmesi
11 Proje tasarımlarının 3D Studiomax programında modellenmesi
12 Proje tasarımlarının 3D Studiomax programında modellenmesi
13 Projenin değerlendirilmesi (2.proje)
14 Yılsonu değerlendirme jürisi ile projelerin sunumu ve değerlendirilmesinin yapılması.

Yardımcı Ders Kitapları
* Endüstri için Ürün tasarımında Adımlar, Önder Küçükerman, Yem Yayınları, 1997
* Endüstri için Ürün Tasarımında Yaratıcılık, Önder Küçükerman, Yem Yayınları, 1996, İstanbul
* Endüstri Tasarımında Ürün Kullanıcı İlişkisi, Mehmet Asatekin, ODTÜ Yayınları, Ankara, 1997
* Tasarım Üzerine, Bilgi Denel, Yükselen Matbacılık, İstanbul, 1970
* Computer Graphics, Donald Hearn, Prentice Hall Pres, New Jersey, 1995

1.Ders Kapsamında bilgisayar yazılımları hakkında bilgiler verilir; moda aksesuar ürünlerinin tasarımı, görselleştirilmesi ve sunumu açısından bu yazılımların kullanımı konusunda bilgiler aktarılır.

2.Ders kapsamında verilen projenin açılımı (projenin adı, amacı, projenin takvimi, proje sürecinde istenenler) yapılır.

3.Verilen proje sürecinde araştırma (temelden tikele doğru), eskiz, bilgisayar yazılımları desteğiyle tasarım (CAD), görselleştirme ve prototip üretim aşaması (CAM) gerçekleştirilir.

4.Proje bitiminde bilgisayar yazılımları desteğiyle tasarımı ve görselleştirilmesi yapılan tasarımları projeye uygunluk, yenilikçi, yaratıcı, özgün olma durumu ile sürecin doğru bir biçimde yapıldığının kontrolü ile diğer eğitimcilerin de katıldığı bir jüri ile değerlendirilir. Değerlendirmede araştırma ve eskiz dosyası, tasarım paftaları yer alır.

1 PR Proje
2 ODV Ödev/Sunum
3 TUG TasarımUyg
4 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu PR * 0.20 +ODV * 0.20 + TUG * 0.50 +DKL * 0.10

1. Öğrencinin proje için verilen süre içerisinde, projenin amacına uygun bir biçimde yenilikçi, özgün, yaratıcı moda aksesuar ürünlerini tasarlaması,
2. Proje konusuna yönelik istenen araştırmaları yapması,
3. Araştırmalar sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda proje konusuna yönelik konsept doğrultusunda eskizlerini yapması,
4. Seçilen eskizlerin 3D bilgisayar yazılımları desteğiyle tasarımının bilgisayar ortamında görselleştirilmesi (3D tasarım, malzeme kaplama, aydınlatma) ve sunumunu yapması,
5. Jüri değerlendirmesinde araştırma ve eskiz dosyalarının, tasarım paftalarının, ürün prototipinin getirilmesi ve öğrenci tarafından savunması,
dikkate alınarak değerlendirme yapılacaktır.

1.Dersin % 80 nine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Öğrenci, projeyi; tasarım ilkeleri doğrultusunda, projenin amacına, sürecine ve takvimine uygun biçimde yapma yükümlülüğüne sahiptir. Projeyi, derse katılımı gerçekleştirmek suretiyle başarıyla tamamlayan öğrenci geçer not alır.

oznur.enes@deu.edu.tr

cuma 11:00-12:00

Ders anlatımı 14 2 28
Uygulama (Atölye çalışması, Laboratuvar vb.) 14 2 28