: KUMAŞ VE MALZEME BİLGİSİ

Moda Giyim Tasarımı
Tekstil
Tekstil ve Moda Tasarım

Bu ders; kumaşın tanımı, nitelikleri ve genel özellikleri hakkında bilgiler vermeyi, dokuma ve örme kumaşların,dokusuz yüzeylerin temel yapılarını, dokuma ve örme kumaşların türlerini, özelliklerini ve kullanım alanlarını ayrıntılı olarak incelenmeyi ve bu bilgiler doğrultusunda kumaş örnekleri üzerinden analiz yapılmasını amaçlamaktadır.

1   Kumaşların genel özelliklerini, kumaşlarda aranan temel nitelikleri bilmesi
2   Kumaş yapısını etkileyen faktörleri bilmesi
3   Kumaş türlerini bilmesi
4   Dokuma, örme ve dokusuz yüzey kumaşları tanıyabilmesi ve ayırt edebilmesi
5   Kumaş türlerinin kullanım alanlarını ve kullanım alanlarına göre oluşabilecek farklılıkları bilmesi
6   Kumaşların türlerine göre dikimi aşamasındaki farklılıkları bilebilmesi

1 Kumaşın Tanımı, Sınıflandırılması,Türleri ve Kumaşların Genel Özelliklerinin Kumaş Örnekleriyle Anlatımı
2 Kumaş Yapısını Etkileyen Faktörler
3 Dokuma Kumaş Nedir ,Özellikleri Nelerdir Dokumada Temel Örgüler Nelerdir Bezayağı örgüyle örgü, tahar, armür, tarak anlatımları, tezgah üzerinde uygulamalı anlatımı
4 İplik Türleri Ve Özellikleri, İplik Numaralama Sistemleri
5 Dokuma kumaş türlerinin hammaddelerine göre incelenmesi
6 Pamuklu kumaşlar ve özelliklerinin, pamuklu kumaş türlerinin ve özelliklerinin kumaş örnekleriyle anlatımı
7 Yünlü kumaş türlerinin ve özelliklerinin kumaş örnekleriyle anlatımı
8 İpekli kumaş türlerinin ve özelliklerinin kumaş örnekleriyle anlatımı
9 Keten, Rami, Suni ve Sentetik kumaş türlerinin ve özelliklerinin kumaş örnekleriyle anlatımı
10 Dokuma Kumaşlara Uygulanan Özel Bitim İşlemleri
11 Dokusuz Yüzeyler ve Özellikleri
12 Ara Sınav
13 Örme Kumaşlar, Özellikleri ve Üretim Biçimleri
14 Örme Kumaş Türleri

Dokuma Tekniği I, II Zahide İmer, Mayaş Matbaacılık ve Yayıncılık, Ankara, 1987.
Dokuma Tekniği ve Sanatı, Güngör Başer;Cilt I,II, Punto Yayıncılık Ltd. Şti., İzmir, 2005
Tasarımda Konstrüksiyon Esasları, Altuğ Acuner, Türk Tekstil Vakfı Yayınları, İstanbul, 2001

Dersler

Öğretim üyesi öğrencileri, kumaş türleriyle giysi türleri ve kullanım alanları arasında ilişki kurmaya ve bu konuda çözüm üretmeye yönlendirir. Kumaş katalogu hazırlatarak, örnek kumaşlar üzerinden olası kullanım alanı raporları hazırlamalarını ister.

Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartışmaları

Gözden geçirme oturumları öğretim üyesi tarafından her hafta dersin ilk ve son saatinde gerçekleştirilecektir. Sınıf içi ödevler ve ev ödevleri bu oturumlarda çözülecek problemlerin temelini oluşturacaktır. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına katılımı, kumaş katalogu hazırlamaları ile ilgili görüşlerini sunmaları önemli ölçüde teşvik edilecektir.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev/Sunum
3 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.20 + ODV * 0.20 + DKL * 0.10 + FN * 0.50
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.20 + ODV * 0.20 + DKL * 0.10 + BUT * 0.50

Öğrenci farklı kumaş türlerine ilişkin(dokuma,örme,dokusuz yüzey) kumaş kataloğu hazırlayacaktır
Hazırladığı katalogda, kumaş örnekleri ile birlikte, kumaşlara ilişkin bilgiler de yer alacaktır.
Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (1) derslere katılım durumuna, (2) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve sınıf içi proje çalışmasına (3) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

1.Dersin % 70 nine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4.Geciken ödev teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

onlunesrin@gmail.com
0(232)4129002

Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 1 3 3

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19