: DOKUMA TEKNOLOJİSİ II

Tekstil Tasarımı
Tekstil
Tekstil ve Moda Tasarım

Bir dokuma kumaşın üretim emrinin nasıl hazırlanacağının öğretilmesi. Analize dayalı ya da özgün kumaş tasarımının teknolojik koşullar ve kullanım amacı ile tutarlı biçimde nasıl yapılabileceğinin öğretilmesi. Basit ve karmaşık yapılı dokuma kumaşların tasarım sürecini etkileyen yapısal özellikleri ve üretim yöntemleri hakkında kapsamlı bilgiler sağlama.

1   Dokuma kumaş tasarım sürecinde kumaşın amacına uygun hammadde seçme yeteneğini kazanması
2   Dokuma kumaş tasarım sürecinde kumaşın amacına uygun yapısal tasarım yeteneğini kazanması
3   Dokuma kumaş tasarım sürecinde kumaşın yapısına uygun teknolojik araçların seçim yeteneğini kazanması
4   Fiziksel ve estetik özellikleri ile tasarlanan kumaşın üretim planını tasarlama ve üretim emrinin hazırlama becerisi kazanması
5   Dokuma kumaş tasarımında estetik faktörlerle fiziksel ve teknolojik faktörleri bağdaştırma ve bilgisayardan yararlanma becerisini kazanması

1 Konik çözgü makinesinin tanıtımı, tanımı yapılan kumaşın üretimi için gerekli çözgü boyu, tarak eni ve tarak numarasının bulunması
2 Tanımı yapılan kumaşın üretimi için gerekli iplik miktarlarının hesaplanması, çözgü dengelemesi ve çözgü üretim emrinin hazırlanması
3 Dokuma hesapları ve kumaş üretim emrinin hazırlanması
4 Kumaş analiz sürecinde ön incelemeler. Hammadde ve iplik analizleri Derste uygulamalı olarak gösterilmektedir.
5 Kumaş yapı analizi ve örneği verilen kumaşın üretim emrinin hazırlanması Derste uygulamalı olarak gösterilmektedir.
6 Sıklık teorileri ve uygulama yöntemleri
7 Ara sınav
8 Gramajı ve örgü türü verilen bir kumaşın tasarımı için uygun iplik numara ve sıklıklarının bulunması Bilgisayar programı kullanılarak uygulama yapılmaktadır.
9 Motif geliştirme ve yüzey planlamasında temel ilkeler ve yöntemler
10 Armürlü tezgahlar için motifli kumaş tasarımında motif boyutları ile çerçeve hareket sayısı arasındaki ilişkiler
11 Verilen gramajda ve motif eninde bir tek katlı motifli kumaş tasarımı için iplik numara ve sıklıklarının seçimi
12 Verilen gramajda ve istenen motif eninde bir lanse motifli kumaş tasarımı için iplik numara ve sıklıklarının seçimi Örnek problem çözümü ile desteklenmektedir.
13 Çift katlı kumaş tasarımında verilen gramajı sağlayacak iplik numara ve sıklıklarının belirlenmesi Örnek problem çözümü ile desteklenmektedir.
14 Ortadan bağlamalı ve iki yüzlü çift katlı kumaşların tasarımı

Ana kaynak: Dokuma Tekniği ve Sanatı Cilt 2:Dokuma Kumaş Tasarımı, Güngör Başer, Punto Yayıncılık Ltd. Şti. İzmir, 2005
Yardımcı kaynaklar: Dokuma tekniği ve Sanatı Cilt 1: Temel Dokuma Tekniği ve Kumaş Yapıları, Güngör Başer, Punto Yayıncılık Ltd. Şti, İzmir, 2004

Diğer ders materyalleri: Kumaş türlerine ait örnekler.

Konu anlatımları, derste örnek kumaşları tanıtma, uygulamalı kumaş analiz eğitimi, kumaş analiz ve kumaş tasarım ödevleri, örnek problem çözme, tasarımla ilgili bazı bilgisayar programlarını uygulama.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev/Sunum
4 BSN Başarı Notu VZ * 0.15 + ODV * 0.25 + FN * 0.60
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.15 + ODV * 0.25 + BUT * 0.60

Sınavlarda çoktan seçmeli soru sorulmakta ve soruların değerlendirme puanları sorunun yanıtının güçlüğü ve süresi ile orantılı olarak en az 100 toplam puan alınabilecek biçimde düzenlenmektedir. Ödev uygulama yönergesi ve değerlendirme kriterleri önceden yazılı olarak öğrencilere bildirilmektedir.

100 üzerinden değerlendirme yapılmakta olup başarı puanı 50 dir. Final sınavında en az 50 puan alınması zorunludur.

Dersin % 70 nine katılım zorunludur. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.

Dokuz Eylül Üniversitesi
Mühendsilik Fakültesi
Tekstil Mühendisliği Bölümü
Tınaztepe Kampüsü, 35160, Buca-İzmir