DERS ADI

: BÜTÇE VE MALİYET KONTROLÜ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUR 3002 BÜTÇE VE MALİYET KONTROLÜ ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇENT YUSUF GÜMÜŞ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik

Dersin Amacı

Bu dersin amacı turizm işletmelerinde bütçeleme ve maliyet kontrolünün nasıl yapıldığını öğrenmektir. Bu dersin bir başka amacı da bütçelenen tutarlar ile fiili sonuçların karşılaştırılması sonucunda oluşan farkların nerelerden kaynaklanabileceğini tespit etmek ve çıkan sonuçlara göre de bütçe ve maliyet kontrolünün başarısını artırabilmeyi öğrenmektir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   İşletme Bütçelerinin Neler Olduğunu Anlayabilme.
2   Bütçe Düzenlemesinin Nasıl Yapılacağını Açıklayabilme.
3   Bütçe ve Maliyet Kontrolünün Nasıl Yapılması Gerektiğine Karar Verebilme.
4   Bütçelemenin Yararlarını Tartışabilme.
5   Maliyet Kontrolü Sonucu Ortaya Çıkan Sonuçları Değerlendirebilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Bütçe Kavramı, Amaçları, İlkeleri ve Sınırları
2 İşletme Bütçelerinin Türleri ve Bütçelerin Hazırlanması
3 Satış Bütçesi, Üretim Bütçesi
4 Satışların Maliyeti Bütçesi, Faaliyet Giderleri Bütçesi
5 Bütçelenmiş Gelir Tablosu, Yatırım Bütçesi
6 Nakit Bütçesi, Bütçelenmiş Bilanço
7 Vize Sınavı
8 Vize Sınavı
9 Maliyet Düşürme Teknikleri
10 Standartların Belirlenmesi ve Sapmaların İncelenmesi
11 Bütçe Denetimi ve Esnek Bütçe
12 Yiyecek İçecek Maliyet ve Gelir Kontrolü
13 Yiyecek içecek Maliyet ve Gelir Kontrolü
14 İşçilik Maliyet Kontrolü
15 Final Sınavı
16 Final Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1) Prof. Dr. Vasfi Haftacı, İşletme Bütçeleri, Beta, Dördüncü Bası, 2005, İstanbul.
2) Yrd. Doç. Dr. Yaşar YILMAZ, Konaklama İşletmelerinde Yiyecek&İçecek Maliyet Kontrolü, Detay Yayıncılık, 3. Baskı, Ankara, 2007.
3) Prof. Dr. Ertuğrul ÇETİNER, Otel İşletmeleri Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, Ankara 2009.
4) Doç. Dr. Adnan TÜRKSOY, Konaklama Yönetim Muhasebesi, Maliyet Analizleri, Turhan Kitabevi, Ankara,2011.
5) Prof. Dr. Süleyman YÜKÇÜ Yönetim Muhasebesi, Birleşik Matbaacılık, İzmir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Derste önce konu teorik olarak anlatılır ve daha sonra örnekler yardımıyla konu ayrıntılı bir biçimde işlenir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Hükümlerinin bağıl değerlendirme kriterlerine göre yarıyıl içi sınav ve yarıyıl sonu sınavlarının değerlendirilmesi yapılır.

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

yusuf.gumus@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi 13.30-15.30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Uygulama 0 0 0
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Vize Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavına Hazırlık 1 6 6
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 3 3
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 87

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.555