DERS ADI

: BAR YÖNETİMİ VE İÇKİ TEKNOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUR 4011 BAR YÖNETİMİ VE İÇKİ TEKNOLOJİSİ ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ NİL SONUÇ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik

Dersin Amacı

Öğrencilerin; bar işletmeciliği ve yönetimi ile ilgili bilgileri, bar insan kaynakları yönetimi, bar ürünlerinin pazarlaması, barda sunumu yapılan alkollü, alkolsüz içecekler ve yiyeceklerin hazırlanması ve sunumunu, barda kullanılan tüm malzeme ve ekipmanın özellikleri ile çalışma biçimlerini, menülerin özelliklerini, hijyen ve güvenlik kurallarını, maliyetlerin hesaplanması ve kontrolünü kapsayan bar yönetimine ait teorik ve uygulamalı bilgileri öğrenmeleri, kullanabilmeleri ve yaratıcı düşünceleri ile geliştirilebilmeleridir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Alkollü, alkolsüz içecekleri hazırlamak ve sunabilmek.
2   Barda sunulan yiyeceklerin hazırlanmak ve sunabilmek.
3   Barda yer alan malzeme ve ekipmanı başarı ile kullanabilmek.
4   Hijyen standartlarını bilmek ve uygulamayabilmek.
5   Barda hazırlanan içecek ve yiyeceklerin maliyetlerini hesaplayabilmek.
6   Barın yönetimini ve işletmesini personeliyle, atmosferi ve planlamasıyla gerçekleştirmek için teorik bilgiye sahip olmak.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Temel Kavramlar, İçecek ve Barın Tarihçesi
2 Kültür ve İçecek İlişkisi
3 Bar Türleri ve Nitelikleri
4 Bar Organizasyonu ve Görev Tanımları
5 Fermantasyon yöntemi ve Bira
6 Barda Kullanılan Temel Ekipman ve Malzeme, İçecek ölçü birimleri
7 Yarıyıl İçi Sınavı
8 Yarıyıl İçi Sınavı
9 Alkollü İçkiler ve Türleri, Alkollü İçkiler Sunum, Uygun Yiyecekler
10 Kokteyller, Türler, Hazırlanma İlkeleri, Sunum
11 Barlarda Servis Edilen Yiyecekler, Türler, Sunum Özellikleri
12 Barda Standart Reçetelerinin Hazırlanması ve Kullanımı
13 Barda Hijyen ve Güvenlik, Alkolsüz İçkiler ve Türleri, Alkolsüz İçkilerin Sunumu
14 Barda Müşteri ile İletişim ve İlkeleri, İçecek Maliyetleri (Değişken, Sabit ve Genel Üretim Giderleri)
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İçki Teknolojisi, Ahmet AKTAŞ, Bahattin ÖZDEMİR, Detay Yayıncılık, Ankara, 2012, 232 sf.
Managing Bar and Beverage Operations, Lendal H. Kotschevar, Mary L. Tanke
Principles and Practices of Bar and Beverage Management, James Murphy ISBN: 978-1-908999-36-8
Altı Bardakta Dünya Tarihi, Tom Standage. (A History of the World in Six Glasses)
Mr. Boston Official Bartenders Guide, Anthony Giglio.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Örgün Öğretim.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derse devam, katılım gereklidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

nil.sonuc@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Perşembe 15.30- 16.00
nil.sonuc@deu.edu.tr(emaille daima)

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 4 48
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 18 18
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 121

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55
ÖK.6