: ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE İSTATİSTİK

EMB 7003 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE İSTATİSTİK ZORUNLU 4 0 0 6

Yöneticiler İçin İşletme Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

YRD.DOÇENT GÖKHAN KARAGONLAR

Yöneticiler İçin İşletme Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Bu dersin amacı, öğrencilere araştırma problemlerine ilişkin yetkin bir araştırma metodolojisi oluşturmak, veri toplamak, verileri analiz etmek, yorumlamak ve sonuçları aktarmak için gerekli altyapıyı sağlamaktır. Ders aynı zamanda araştırma süresince toplanan verilerin analizinde istatistiğin kullanılma yollarını sunarak, istatistik ve araştırma yöntemleri arasındaki bütünleşmeyi göstermektedir.

1   Bir araştırma problemi geliştirmek ve tanımlamak için gerekli ilkeleri ve süreçleri anlayabilmek.
2   Nicel ve nitel yöntemleri kullanarak, belirli bir probleme uygun bir araştırma tasarımı yapabilmek.
3   Farklı araştırma tasarımlarını ve metodolojilerini değerlendirebilmek.
4   Farklı yöntemler kullanarak veri toplayabilmek.
5   Veri analizi ve istatistiksel yorumlama için iyi bir bilgi altyapısı oluşturmak.
6   Bir İstatistik Analiz Yazılımının kullanımına ilişkin temel becerileri kazanmak.
7   Araştırmayı değerlendiren ve sonuçları teknik olmayan kişilerin anlayabileceği şekilde sunan ve aktaran bir raporu hazırlayabilmek.

1 İşletme Araştırmalarının Yapısı
2 Araştırma Problemlerinin Tanımlanması,Teori Oluşturma ve Hipotez Geliştirme
3 Araştırma Tasarımı
4 Veri Toplama Yöntemleri: Mülakat&Gözlem Araştırma Önerisinin Teslimi (Öneriler aynı zamanda maksimum 7 dakikalık sunumlarla sınıf içerisinde sunulacaktır). Öneri değerlendirilmesi sorumlu öğretim üyeleri tarafından ders sırasında yapılacaktır.
5 Veri Toplama Yöntemleri: Anket
6 Değişkenlerin Ölçülmesi: Operasyonel Tanım ve Ölçekler (Bir Araştırma Raporunun Yazımı) Yayın taraması ve Hipotezlerin (eğer var ise) teslim edilmesi
7 Vize sınavı Araştırma Yönteminin (Tasarım, Veri toplama yöntemi) teslim edilmesi
8 Verinin ve İstatistiğin Doğası, Örnekleme Veri Analizi ve Bulguların teslim edilmesi Araştırma Raporunun teslim edilmesi ve sunulması
9 Verilerin Düzenlenmesi ve Tanımlayıcı İstatistikler
10 İstatistiksel Yorumlama ve Hipotez Testleri Ön Veri Analizi Sonuçlarının teslim edilmesi
11 İstatistiksel Yorumlama: İki-gruplu tasarımlar, Varyans Analizi
12 Korelasyon ile ilgili Yöntemler ve İstatistikler
13 Kategorik Veri Analizi ve Nonparametrik testler
14 Sunumlar

Research Methods for Business--A Skill Building Approach. Uma Sekaran and Roger Bougie (2013).John Wiley. New York. 6th Edition.

Research Methods and Statistics: A Critical Thinking Approach, Sherri L.Jackson, Statistics for Business and Economics. Paul Newbold, W. L. Carlson and B. Thorne, 7th Ed. or later Ed., Prentice-Hall.

SPSS for Windows Step by Step: A simple Guide and Reference, 14.0 update, Darren George and Paul Mallery, (7th Edition), Pearson Education

Bazı ders kaynakları, farklı kitaplardan ve bilimsel makalelerden seçilecektir. Diğer ders materyalleri:
Yazılım: , SPSS ® (Statistical Package for Social Sciences)

1. Dersler
2. Sınıf içi tartışmalar
3. Bilgisayar uygulamaları
4. Ödevler
5. Dönem Projesi

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + YYC* 0.40 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.20 + YYC * 0.40 + BUT* 0.40

1. Dersler, kavramanın ek açıklamalar ve örneklerle önemli ölçüde pekiştirildiği bir ortamda araştırma ilkeleri, süreçleri, tasarımları ve yöntemleri ile temel ve ileri düzey istatistik kavramlarının ve yöntemlerinin aktarımına yöneliktir.

2. Sınavlar, gerçek problemlere uygun yönteminin belirlenmesi ve uygulanması becerisini ölçecektir. Her sınav sınıf materyallerini kapsayacak ve ödev olarak verilen alıştırmalar, sınıf materyallerindeki sorular ve sınıfta işlenen ek öğelere benzer problemleri içerecektir.

3. Her öğrencinin, geliştirdiği kavram ve araştırma becerilerini, kişisel ya da profesyonel ilgi alanına giren bir konuya uygulamasına imkân veren bir Bağımsız Araştırma Projesini tamamlaması gerekmektedir. Her hafta kitap üzerinden ilerlendikçe ve yeni teknikleri tanıtıldıkça öğrenciler bu yeni becerilerini projelerine uygulayacaklar ve haftalık programda belirtildiği üzere tamamladıkları proje aşamalarını teslim edeceklerdir. Dönem sonunda öğrenciler, profesyonel dergilerde ve popüler medyada raporlanan şekilde, oldukça kapsamlı bir araştırma tamamlamış olacaklardır. Öğrenciler araştırma projesini tamamlayarak gerçek problemlere yönelik uygun araştırma ve istatistik yöntemlerinin belirlenmesi ve bunların uygulanması üzerinden analitik ve iletişim becerilerini geliştirecektir. Araştırma raporları ve sunumlar, öğrencilerin sonuçları aktarırken istatistik dilini kullanma yetkinliklerini geliştirecektir.

4. Araştırma Projeleri, dersin öğretim üyesi tarafından notlandırılacak ve raporlar, konunun açık şekilde anlaşılmış olması, ele alış ve tartışmanın özgünlüğü, sonuçların doğruluğu, rapor içeriğinin kapsamlılığı ve analizin derinliği, netlik ve organizasyon, format, noktalama, gramer gibi sunum mekanikleri ve görsellerin kaliteleri üzerinden değerlendirilecektir.

5. İki not arasındaki sınırda olan notlar için iderslere düzenli katılım, notunuzu bir üst düzeye taşıyabilir.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.

2. Her türlü kopyacılık eylemi disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.

3. Derse katılmamış olmak ev ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.

4. Geciken araştırma projesi raporlarında gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

aysun.kapucugil@deu.edu.tr

Proje Hazırlama 1 5 5