DERECE PROGRAMLARI

: Müzik Bilimleri Doktora

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

1975 yılında 'Müzikoloji Bölümü' yapılanmasıyla lisans programına başlayan anabilim dalı, birkaç yıl içinde içeriğinde müzik sanat ve kuramını bulundurmakla birlikte gerçek hedefi yalnızca müzik bilimleri olan bir program haline getirilmiştir.

Kazanılan Derece

Müzik Bilimleri, Doktora Derecesi

Derecenin Düzeyi

Üçüncü Düzey ( Doktora Derecesi )

Kabul ve Kayıt Koşulları

Aynı veya ilgili disiplinlerde Lisans Derecesi, Tezli Yüksek Lisans Derecesi, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) veya eşdeğeri GRE, GMAT ile Dil Yeterliliği konusunda kabul edilebilir puan ile lisans veya tezli yüksek lisans derecesinde kazanılan genel not ortalaması ile ALES puanına göre kabul edilebilir ağırlıklı puana sahip olmak gerekir. Ancak; doktora / sanatta yeterlik / tıpta uzmanlık / diş hekimliğinde uzmanlık / veteriner hekimliğinde uzmanlık / eczacılıkta uzmanlık mezunlarının doktora programlarına başvuruları ile Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz. Kesin kabul, ilgili akademik birim komisyonunun değerlendirmesine bağlıdır. Uluslararası öğrencilerin kabul koşulları Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiyedeki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.
Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

4 yıl,1 yılda 2 yarıyıl,her yarıyılda 15 hafta, 240 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Müzik Bilimleri Anabilimdalı Doktora Programı, öncelikli olarak yüksek lisans derecesini müzik bilimleri alanında almış, müzik bilim alanında yetki ve sorumluluk almayı hedefleyen adaylara yöneliktir. Bu program kapsamında verilen dersler, öğrencilere bilimsel bakış açısını geliştirecek niteliktedir.
Bölümümüz Avrupa Birliği LLP/ERASMUS çerçevesinde Öğrenci Hareketliliği ve Staj Hareketliliği programlarını yürütmektedir.

Temel Program Kazanımları

1   Etnomüzikolojinin tarihsel, kuramsal ve yöntembilgisel/metodolojik özelliklerini açıklayabilme.
2   Etnomüzikolojinin çokdisiplinli özelliğini ve diğer disiplinler (antropoloji, toplumbilim, kültürel çalışmalar, vb.) ile olan kuramsal ve yöntembilgisel ilişkilerini açıklayabilme.
3   Müziğin kültürel/toplumsal, bilimsel, kuramsal ve biçemsel özellikleri ile ilgili terminoloji ve kavramları tanımlayabilme, alanına katkıda bulunacak yeni terimler ve kavramlar geliştirebilme.
4   Müziğin kültürel bağlamında incelenmesini hedefleyen etnomüzikolojik yaklaşımın müzik incelemesindeki önemini ve gerekliliğini savunabilme.
5   Disiplinlerarası etkileşimi yeni kuram ve sentezlere ulaşacak düzeyde kavrayabilme.
6   Bağımsız araştırma projelerinin yanısıra çokdisiplinli/multidisipliner araştırma projeleri tasarlayıp yürütebilme.
7   Müzikle ilişkili görsel, işitsel ve yazınsal verilerin toplanmasını ve analizini amaçlayan yöntem ve teknikleri belirleyebilme, uygulayabilme ve çözüm üretici yeni fikirler ve yöntemler geliştirebilme.
8   Müziğin kaydedilmesi, notaya alınması ve analizi için kullanılan teknolojik araçlardan (bilgisayar, video kamera, fotoğraf makinası, ses kayıt cihazı vb.) ileri düzeyde yararlanabilme.
9   Araştırma sonucunda elde edilen sonuçları yazılı ve sözlü olarak, ulusal ve uluslararası bilimsel etkinliklerde, yayınlarda sunabilme, raporlandırabilme.
10   Alanı ile ilgili akademik tartışmaları başlatıp yönetebilme.
11   En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki uluslararası bilgileri izleyebilme, yabancı meslektaşlarla yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilme, tartışabilme.
12   Alanında edindiği bilgi, beceri ve yetkinlikleri çokdisiplinli çalışma ortamlarında, ekip çalışması içinde paylaşabilme, uygulayabilme.
13   Alanı ile ilgili konularda akademik öğretme, değerlendirme ve denetleme becerilerini etkin bir biçiminde kullanabilme.
14   Bilimsel alanda yeni yönelimlere açık, yaşamboyu öğrenme ilkesini benimsemiş ve müzikbilimsel çalışmaların toplumsal ve kültürel etkilerinin bilincinde olarak bilimsel ilerlemeye ulusal ve uluslararası düzeyde katkıda bulunabilme.

Mezunların İstihdam Profilleri

Bu programdan mezun olan öğrenciler, özelde müzik bilim alanında sürdüreceği akademik çalışmalarına katkı sağlarken; genelde müzik bilim ve endüstrisinin kapsadığı olanaklara yönelik iş imkânlarına sahiptir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

üçüncü düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Müzik Bilimleri Doktora öğrenim programı zorunlu dersler ile seçmeli derslerden oluşur. .Dersler, toplamda her yarıyıl en az 30 AKTS olacak şekilde planlanır. Uzmanlık alanı, seminer ve tez çalışması AKTS hesaplamalarına dâhil olup yerel krediye sayılmaz. Mezuniyet için en az 7 adet ders, en az 21 yerel kredi ve en az 240 AKTS gerekir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
 
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 MZB 6025 ETNOMÜZİKOLOJİDE YÖNTEM VE TEKNİK I ZORUNLU 3 0 0 6
G 2 GSE 6011 BİLİM FELSEFESİ ve ETİĞİ ZORUNLU 3 0 0 6
G 3 MZB 6039 ETNOMÜZİKOLOJİ KURAMI I ZORUNLU 3 0 0 6
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 12
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 4 MZB 6021 MÜZİK İNCELEMESİNDE BİLİŞSEL YÖNTEM VE TEKNİK I SEÇMELİ 3 0 0 6
G 5 MZB 6043 MÜZİK ENDÜSTRİSİ: KURAMSAL VE YÖNTEMSEL TEMELLER SEÇMELİ 3 0 0 6
G 6 MZB 6041 ETNOMÜZİKOLOJİDE YENİ YÖNELİMLER I SEÇMELİ 3 0 0 6
G 7 MZB 6035 TINISAL MÜZİK ANALİZİ I SEÇMELİ 3 0 0 6
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 MZB 6094 SEMİNER ZORUNLU 0 3 0 6
B 2 MZB 6048 ETNOMÜZİKOLOJİ KURAMI II ZORUNLU 3 0 0 6
B 3 MZB 6044 ETNOMÜZİKOLOJİDE YÖNTEM VE TEKNİK II ZORUNLU 3 0 0 6
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 12
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 4 MZB 6040 MÜZİK İNCELEMESİNDE BİLİŞSEL YÖNTEM VE TEKNİK II SEÇMELİ 3 0 0 6
B 5 MZB 6050 ETNOMÜZİKOLOJİDE YENİ YÖNELİMLER II SEÇMELİ 3 0 0 6
B 6 MZB 6046 MÜZİK ENDÜSTRİSİ: TARİH VE GÜNCELLİK SEÇMELİ 3 0 0 6
B 7 MZB 6036 TINISAL MÜZİK ANALİZİ II SEÇMELİ 3 0 0 6
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 MZB 6900 Tez Çalışması ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
4 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 MZB 6900 Tez Çalışması ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
5 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 MZB 6900 Tez Çalışması ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
6 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 MZB 6900 Tez Çalışması ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
7 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 MZB 6900 Tez Çalışması ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
8 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 MZB 6900 Tez Çalışması ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Dersler, sanat eğitimi alanında yapılan lisansüstü eğitimin gereği, yazılı sınav ve rapor sunumu gibi yöntemlere ek olarak sanat ve/ veya tasarım eseri ve/ veya projesi ile performans çalışmaları gibi değerlendirme yöntemleriyle tamamlanabilmektedir. Sınavlar, ölçme ve değerlendirmeler ile bunların notlandırılması her ders için farklılık gösterebilmektedir. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için aldığı notun 100 üzerinden en az 75 olması gerekir. Öğrenci başarısız olduğu zorunlu dersleri tekrar almak zorundadır. Seçmeli derslerde başarısız olursa danışmanının onayıyla o dersin yerine başka seçmeli ders alabilir. Seminer dersi, uzmanlık alanı ve tez çalışmasının yerel kredi sistemine göre kredisi olmayıp başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
Program öğretim planlarında belirtilen ders gruplarından alınmak suretiyle en az yirmibir kredi ve en çok otuz krediden fazla olmamak şartıyla en az yedi adet ders, tez önerisi, uzmanlık alanı dersi, yeterlik sınavı ve tez çalışmasından oluşur. Sanatta yeterlik/Doktora öğrenim programı zorunlu dersler ile seçmeli derslerden oluşur. Programın toplam AKTS kredisi 240'dır.
Kredilerini tamamlayan, derslerini başarıyla veren ve Enstitü Yönetim Kurulunun belirleyeceği koşulları yerine getiren öğrenciler en geç dördüncü yarıyılın sonuna kadar yeterlilik sınavına girmek zorundadır.
Sanatta Yeterlilik/Doktora programında tez hazırlayan bir öğrenci, elde ettiği sonuçları; ilgili Enstitü tarafından kabul edilen yazım kurallarına uygun bir şekilde tamamlamak, ayrıca danışmanının belirlediği sayı ve nitelikte/özgünlükte sanat çalışmasını jüriye sunmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.
Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Öğrenci düzeltmeleri en geç 6 ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde tekrar savunur. Öğrencinin tezi reddedilirse yeni bir tez başlığı belirlenir.

Mezuniyet Koşulları

Öğrenciler, bütün öğrenimleri boyunca, enstitüdeki ilgili yönetmelik, uygulama esasları ve diğer düzenleyici hüküm ve ilkeleri bilmekle, bunları öğrenmek için kendilerinden beklenen ilgi ve özeni göstermekle, öğretim, ders ve sınav programlarına, başarı durum çizelgelerine ve diğer hususlara ilişkin olarak enstitü yönetimi tarafından yapılan ve enstitü web sayfasında yer alan duyuruları izlemekle yükümlüdürler.

1- Öğrencinin, Doktora programında ders aşamasını tamamlayabilmesi için; en az 7 adet ders, en az 21 yerel kredi, 1 seminer dersi, en az 60 AKTS tamamlaması gerekir.
2- Derslerin yerel kredisi toplamda 21 krediden az olamaz.
3- Uzmanlık alanı, seminer ve tez çalışması AKTS hesaplamalarına dâhil olup yerel krediye sayılmaz.
4- Dersler, toplamda her yarıyıl en az 30 AKTS olacak şekilde planlanır.
5- Mezuniyet için en az 7 adet ders, en az 21 yerel kredi ve en az 240 AKTS gerekir.
Ders aşamasını, dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde yükseköğretim kurumunun öngördüğü başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.
Doktora programı öğrencilerinin öğrenimi tamamlanana kadar tezi ile ilgili en az bir (1) adet bilimsel makalesinin ulusal/uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış veya yayımlanmak üzere kesin kabul edilmiş olması ve tezi ile ilgili çalışmaları hakkında ulusal/uluslararası hakemli bilimsel etkinliklerde en az bir (1) kere sözlü, yazılı veya görsel olarak sunum yapmış olması veya Üniversitenin başvuru sahibi olduğu ulusal/uluslararası patent/faydalı model başvurusunun bulunması ve tezi ile ilgili çalışmaları hakkında ulusal/uluslararası hakemli bilimsel etkinliklerde en az bir kere sözlü, yazılı veya görsel olarak sunum yapmış olması doktora mezuniyet şartı olarak aranır. Bilimsel yayınlarında öğrencinin mensup olduğu kurum Dokuz Eylül Üniversitesi (GSE) olarak gösterilmeli ve ilk iki isim arasında öğrenci yer almalıdır. (Yayınlar konusunda DEÜ Öğretim Üyeliği Kadrolarına Yükseltme -Atama İlkeleri ve Uygulama Esaslarında belirtilen yayın tanımları kullanılır.)

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

ABD Başkanı V.
Prof. Dr. Hacı Yakup ÖZTUNA
E-posta: yakup.oztuna@deu.edu.tr
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
GÜZEL SANATLAR ENSTİTÜSÜ
DEÜ TINAZTEPE YERLEŞKESİ
ADATEPE MAH. DOĞUŞ CAD. NO:209
35390 BUCA / İZMİR