DERS ADI

: İŞLETME VE YÖNETİM BİLGİSİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
AMY 1032 İŞLETME VE YÖNETİM BİLGİSİ SEÇMELİ 2 0 0 5

Dersi Veren Birim

Adalet Meslek Yüksekokulu(A)

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

YRD.DOÇENT ELA ÇOLPAN NART

Dersi Alan Birimler

Adalet Meslek Yüksekokulu(A)

Dersin Amacı

Ekonomik birim olarak bir işletmenin yapılanış, işleyiş ve faaliyetlerinin çağdaş ve güncel gelişimler ışığında öğrencilere tanıtılarak, yeni yönetim anlayışı içinde öğrencilere liderlik, iletişim, organizasyon yeteneği, sosyal duyarlılık ve çevre bilinci kazandırılması.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   İşletme ekonomisi ve yönetimi ile ilgili temel kavramları, işletmelerin amaçları ve temel işlevlerini, faaliyetlerini, planlama, örgütleme, koordinasyon, üretim, denetim, fiyatlandırma, pazarlama, finansman, karar alma, kuruluş yeri seçimi gibi kararlarını açıklayabilme.
2   İşletme ekonomisi ve yönetimi alanında ortaya çıkan güncel gelişmelerle, insan ve toplumla ilgili konuları (toplam kalite yönetimi, örgüt kültürü, öğrenen kişi, örgüt, toplum, sinerjik toplum, network ekonomisi,vb) takip eden, öğrenen, sosyal bilinç ve etik davranış bilinci kazanılması .
3   İletişim becerileri, uyumsuzlukları belirleme ve çözme, fikirleri paylaşma, liderlik potansiyeli ve ikna yeteneklerini geliştirebilme.
4   Analitik düşünme ve problem çözme, Stratejik Planlama (SWOT Analizi) yeteneğini geliştirebilme.
5   Ekip çalışmasını, zaman yönetimini, çatışma, kriz ve stres yönetimini, pozitif düşünceyi uygulayabilme.
6   CV hazırlama ve görüşme yöntemlerini, performans değerlendirme, etkin, verimli, kaliteli bakış açısına sahip yaşam boyu kullanabileceği bilgi ve becerileri kazanabilme.
7   Sosyal, bilimsel, spor, sanat, kültürel alanlarda gelişmelere yardımcı olma amacıyla (seminer, kongre, toplantılar, panel, söyleşi, organizasyon, toplu bilet alma, şehri tanıma, eğitim, kültür ve sanat gezileri, senfoni, sanatsal film gösterileri, kurslar, dans, sosyal ortamı paylaşma, yardımlaşma ve iş hayatını öğrencilik yıllarında tanıma, ) gibi etkinliklerle ekip çalışması içinde liderlik ve organizasyon becerilerini geliştirebilme.
8   Farkındalık, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine, proje önerilerini hayata geçirme yollarıyla sahip olabilme (İlkokullara sağlık eğitimi, kırtasiye desteği, uçurtma şenliği, ihtiyaç sahiplerine tekerlekli ve akülü sandalye teslimi, ağaçlandırma vb )

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 İşletme ekonomisi ve yönetimi ile ilgili temel kavramlar (ekonomik yaşam, üretim faktörleri, işletme, girişim/ci, yönetici, rasyonellik, verimlilik, ekonomiklik, rantabilite, etkinlik )
2 İşletmelerin amaçları (süreklilik, büyüme, toplumsal hizmet ve sorumluluk) ve sınıflandırılması Birlikler (holding, kartel, tröst, füzyon, )
3 İşletmenin kuruluş yeri seçimi (fizibilite etüdleri), Sermayenin marjinal verimliliği Başabaş noktası
4 Yönetimin temel işlevleri ve faaliyetleri (planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon, denetim, karar alma) Üretim, pazarlama, fiyatlama, geliştirme, tutundurma, dağıtım ve finansman
5 Toplam kalite yönetimi (Eski ve yeni yönetim anlayışı) Etik davranış bilinci oluşturma İşletme yönetiminde güncel konular (Benchmarking, leasing, factoring, franchising, öğrenen örgütler, örgüt kültürü, network ekonomisi, ar-ge, know-how, teknopark, sinerjik toplum, entellüktüel sermaye, risk sermayesi )
6 Liderlik ve motivasyon (Liderlik ve yöneticilik) Karar alma ve uygulama Etkin iletişim (sözlü, sözsüz, yazılı)
7 Ekip çalışması Zaman yönetimi (toplantı yönetimi)
8 Bilgi toplumu (yenilikçilik-inovasyon) duygusal ve sezgisel zeka yaratıcılık, girişimcilik Yeni yönetim anlayışında; teknoloji (enformasyon, genetik teknolojileri) ve insan (empati, özgüven, coaching ve mobbing
9 CV hazırlama ve görüşme yöntemleri Pozitif düşünce, düşünce gücü
10 Çatışma, kriz ve stres yönetimi Performans değerlendirme
11 Problem çözme teknikleri Stratejik planlama (misyon, vizyon, SWOT Analizi)
12 SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ VE UYGULAMALAR İşletmeler ve çevre sorunları (geri dönüşüm ve tasarruf bilinci oluşturma) Seminer, kongre, toplantılar, panel, farkındalık söyleşileri Kültür ve sanat etkinlikleri Her yıl iki farklı ilköğretim okuluna eğitim, kırtasiye desteği ve uçurtma şenliği Engellilere tekerlekli ve akülü sandalye desteği Cezaevi, çocukevi, huzurevi, sığınmaevi ziyareti
13 Genel Değerlendirme
14 Ara Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. DOĞAN, Muammer, (2010); İşletme Ekonomisi, Nobel Yayın Dağıtım, ANKARA
2.ALPUGAN, Oktay, vd., (1997) ;İşletme Ekonomisi ve Yönetimi, Beta Yayınevi,
İSTANBUL
3.AKAT, İlter, v.d., (2002); İşletme Yönetimi, Barış Yayınları, Fakülteler Kitabevi,İZMİR.
4. BUDAK, Gönül., Gülay, (2010); İşletme Yönetimi, Barış Yayınları, İZMİR

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Dersin, öğretim üyesi tarafından slayt gösterisi desteğiyle anlatımı yanı sıra, öğrencilerin çalışma grupları oluşturarak seçtikleri ilgili konuları ekip arkadaşları ile birlikte hazırlayıp sınıfta sunmaları sağlanmaktadır. Ayrıca hazırladıkları konulara ilişkin bilimsel yayınlar, kitap, dergi, makale, rapor, gazete ve ilgili haberleri izlemeleri önerilmektedir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 KPU Vize Katkı Puanı
3 FN Final
4 FSB Final Sonu Başarı KPU+FN
5 BUT Bütünleme
6 BSB Bütünleme Sonu Başarı KPU+BUT

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

http://amyo.deu.edu.tr/esaslar.htm

Değerlendirme Kriteri

İlan edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ela.nart@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 2 26
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 3 39
Vize Sınavına Hazırlık 1 25 25
Final Sınavına Hazırlık 1 30 30
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 123

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10
ÖK.11
ÖK.21
ÖK.3
ÖK.4
ÖK.51
ÖK.61
ÖK.711
ÖK.8