: UYGULAMA DRAMATURGİSİ

Oyunculuk
Sahne Tasarımı
Dramatik Yazarlık-Dramaturji

Uygulama Dramaturgisi Oyunculuk, Dramatik Yazarlık- Dramaturgi ve Sahne Tasarımı Anasanat Dalları nın Sahne Uygulaması ana Giriş ile Sahne Uygulaması ders modülleri arasındaki bağı tamamlayan bir ders olarak düşünülmüştür. Bu ders, sahne uygulamasına ilişkin temel bilgiler ile metin bilgisi ışığında repertuvar oluşturma, metin seçme ve seçilen metni farklı okuma ve sahneleme biçimleri konusunda öğrenciye bir bakış açısı kazandırmayı amaçlar.

1   Oyun dağarcığını genişletme sorumluluğunu edinmesi,
2   Farklı konular ekseninde farklı oyun metinlerini tanıması,
3   Ülkenin ve dünyanın gündemi ile tiyatronun oyun dağarı arasında bağlantıyı kurması,
4   Prodüksiyonun temel ilkelerini özümsemesi,
5   Yönetmenin bir metne yaklaşımını ve reji konseptini kavraması,
6   Reji konseptinin oluşumunu ve prodüksiyona nasıl yansıdığını bilmesi,

1 Kuramsal Dramaturgi nedir Alanı nedir Ödev: Günümüze Ait 3 önemli sorun ve bu sorunlara yönelik oyun metni öneriniz.
2 Kuramsal dramaturgi örnekleri.
3 Ödev Okuma ve Değerlendirme
4 Ödev Okuma ve Değerlendirme
5 Repertuar nedir Repertuarı belirlemek..
6 Üç oyunluk repertuvarın belirlenmesi. Ödev 1. Oyun metin ve tüm yan materyallerinin (eleştiri, film, yorum vb.) okunması
7 1.Oyun Genel Değerlendirme.
8 1.Oyun Üzerine Reji Yaklaşımı. Konsept geliştirme.
9 Ara SInav
10 2.Oyun Genel Değerlendirme
11 2.Oyun Üzerine Yan Materyallerin Kullanımı. Film, Değerlendirme, Eleştiri,
12 2.Oyun Üzerine Reji Yaklaşımı. Konsept geliştirme.
13 3.Oyun Genel Değerlendirme
14 3.Oyun Üzerine Yan Materyallerin Kullanımı. Film, Değerlendirme, Eleştiri,

Ana kaynak: Dersle ilgili temel kaynak bulunmamaktadır. Temel kaynak reji konsepti geliştirilen oyunun metni, farklı çeviri ya da uyarlamaları, eğer başka bir türden uyarlandıysa ilk metin, farklı yazımlar söz konusuysa farklı yazımlardır.

Yardımcı kaynaklar: Yardımcı kaynaklar, rejiyi konu alan tüm kaynaklardır. Örnek vermek gerekirse.. Bertolt Brecht- Tiyatro çalışması, Giorgio Strehler- Bir Yönetmen, Martin Esslin- Dram Sanatının Alanı, Özdemir Nutku- Tiyatro Yönetmeninin Çalışması, Fakiye Özsoysal- Tiyatro Metinlerinde Alılmama Stratejileri, Erwin Piscator- Politik Tiyatro, Jerzy Grotowski- Yoksul Tiyatro, Peter Brook-Boş Alan vb.

Diğer Kaynaklar: Söz konusu oyunla ilgili görsel kayıtlar ya da filmler.

1.Dersler ve Anlatım: Derslerde öğretim elemanı öncelikle klasik ya da teorik dramaturginin ne olduğunu ve bir metne nasıl yaklaştığını anlatır. Daha sonra ise uygulama dramaturgisinin farklılıklarını belirtir.

2.Uygulama. Öğrencilerden gündem ile ilgili üç temel sorun, konu ve bunlara uygun üç oyun önermesi istenir. Öğrenci önerdiği oyunların neden simulatif oyun dağarına girmesi gerektiğini savunur. Sonuçta öğrenci sayısıx3 sayısı kadar oyun önerilir. Bu metinlerin içinden dört metin sahnelenecek gibi seçilir.

3.Çözümleme/ Konsept Geliştirme/ Reji : Öğrenciler seçilen metinleri sırasıyla sahneleniyormuşçasına öncelikle kağıt üzerinde dramaturjik olarak incelerler. Daha sonra ise reji konseptinin oluşturulmasına yardımcı olacak metinler ve görsel materyallerin de desteğinde konsept oluşturulur. Bu konseptin prodüksiyonun ögelerine nasıl yansıyacağı, örneğin nasıl bir tasarım, oyunculuk vb. tercih edileceği tartışılır ve bu konuda prodüksiyon dramaturjisi raporu yazılır.

1 VZ Arasınav
3 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Prodüksiyon dramaturgisi dersinde arasınav ve final sınavı aşamalarında iki farklı prodüksiyonun reji konseptinin oluşturulması ve bunun prodüksiyonun aşamalarına uygulanması istenir. Dersin yıl içinde yapılan oturumlarında da bu çalışmanın nasıl yapılacağı farklı örnekler üzerinde durularak gösterilir. Burada önemli olan öğrencinin reji konseptini ve prodüksiyonu oluştururken rejisör konumunda olup tüm yapımın ögelerini yaratıcı ve bütünlüklü bir biçimde planlamasına dikkat edilmektedir.

Değerlendirmeye ilişkin yapılan açıklamalar, temel kriterleri de belirlemektedir.

1)Uygulama Dramaturgisi dersinin %75 ine katılım zorunludur.
2)Her türlü intihal girişimi, alıntı yapıldığı belli edilmeyen metin kopyalamaları disiplin cezasıyla cezalandırılır.
3)Derste yapılan çalışmalar sırasında sınıfta olmadığından öğrenicinin o ödevi geç getirmesi kabul edilebilir ama ancak %50 oranında değerlendirilir. Sınıf çalışmalarını derste ve verilen sürede yapmak esastır.
4)Yazım kuralları ve Türkçe nin kullanımı konusunda bu derste özel bir duyarlık gösterilmektedir.

semih.celenk@deu.edu.tr

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20