: TİPOGRAFİ IV

PROFESÖR HACI YAKUP ÖZTUNA

Grafik
Grafik Tasarımı

Öğrencinin bir yazı karakteri oluşturmada uygulanabilecek en basit modüler yapıdan, bilgisayar ortamında gerçekleştirilmesine kadar olan prosesi öğrenmesi dersin öncelikli amaçlarındandır. Bu doğrultuda öğrencilerin yazı karakteri tasarımcılarını ve yazı karakteri üreten ve satan kurumları öğrenmeleri amaçlanmaktadır.

1   Bir yazı karakteri tasarlamak, üretmek ve pazarlayabilmek için gerekli olan bilgiye sahip olabilmesi ve pratikte kullanabilmesi
2   Günümüz çağdaş yazı karakteri tasarımcılarını ve tasarladıkları karakterleri takip edebilmesi
3   Yazı karakterini gerçekleştirebilecek yazılım bilgisine sahip olması ve kullanabilmesi
4   Tasarımlarını zamanında bitirebilmesi ve beklenmedik ve yaratıcı bir şekilde sunabilmesi

1 Örnek modüler font tasarımı bulmak ve bir sonraki derse getirmek. Yazı Tasarımcıları ve Foundry ler üzerinden Bir yazı karakteri nasıl oluşur ve pazarlanır Karakter tasarımları üzerinden örneklerle anlatım. Modüler font tasarımı nedir Örnekler üzerinden anlatım.
2 Modüler font tasarımı. Öğrencilerin getirdikleri yazı karakterleri üzerinden tartışma ve uygulama projesinin verilmesi.
3 Modüler font tasarımı. Eskizler yada görseller üzerinden kritik.
4 Modüler font tasarımı. Seçilen eskizlerin yada görsellerin bilgisayara aktarılması yada 3B olarak gerçekleştirilmesi.
5 Modüler font tasarımı. Seçilen çalışmanın sonlandırılması. İş Teslimi ve kritik.
6 Buluntu Font tasarlamak Buluntu Font tasarımı nedir ve nasıl oluşturulur örnekler üzerinden tartışılması ve uygulama projesinin verilmesi.
7 Buluntu Font tasarlamak Eskizler yada görseller üzerinden kritik.
8 Buluntu Font tasarlamak Seçilen eskizlerin yada görsellerin bilgisayara aktarılması yada 3B olarak gerçekleştirilmesi.
9 Buluntu Font tasarlamak Seçilen çalışmanın sonlandırılması. İş Teslimi ve kritik.
10 Organik Font tasarlamak Organik Font tasarımı nedir ve nasıl oluşturulur örnekler üzerinden tartışılması ve uygulama projesinin verilmesi.
11 Organik Font tasarlamak Eskizler yada görseller üzerinden kritik.
12 Organik Font tasarlamak Seçilen eskizlerin yada görsellerin bilgisayara aktarılması.
13 Organik Font tasarlamak Bilgisayara aktarılan çalışmanın üzerinden kritik.
14 Organik Font tasarlamak Seçilen çalışmanın sonlandırılması. Dijital bir font olarak kullanılabiliyor olması.

CRAIG, J. (2006). Designing with Type: The Essential Guide to Typography, Watson-Guptill.
CRAIG; J. (1990). Basic typography: a design manual, New York: Watson-Guptill Publications.
SAMARA, T. (2006). Typography Workbook: A Real-World Guide to Using Type in Graphic Design, Rockport Publishers.
CARTER, R., Day, B., Meggs, P. Typographic Design: Form and Communication
BECER, E. (2007), Modern Sanat ve Yeni Tipografi, Ankara: Dost Kitabevi Yayınları
JUBERT, R., LUPTON, E. and LEMOİNE, S., Typography and Graphic Design: From Antiquity to the Present, Flammarion
AMBROS, G. and HARRİS, P., Typo: The Fundamentals of Typography, AVA Publishing