: FİGÜR ÇİZİMİ VE ANATOMİ

Eski Çini Onarımları
Moda Giyim Tasarımı
Grafik Tasarımı

Bu dersin amacı,öğrencinin, insan bedeninde anatomik yapıya ilişkin bulgular,kemik kas yapısı incelemeleriyle birlikte, estetik açıdan insan vücudunun analizini çizim aracılığıyla yapmasını sağlamaktır.

1   Sanatsal açıdan insan bedenine ait anatomik yapıya ilişkin temelm bilgiye sahip olması,
2   Edinilen anatomik bilginin sanatsal üretimde nasıl kullanılması gerektiğinin öğrenilmesi,
3   İnsan figürünün kendi özgün resim çalışmalarında kullanımına ilişkin sağlam bir alt yapıya sahip olması,
4   Figüratif çalışmalarda kullanılabilecek,insan bedenine ait oranlar ve ölçüler bilgiye sahip olması,
5   Öğrencinin gözlem gücünü arttırmasına yönelik araştırmalar yapmayı öğrenmesi ve atölye içi çizim çalışmalarıyla anatomik çizimleri karşılaştırarak sentezleyebilmesi,
6   Resim Sanatında insan anatomisinin ön plana çıktığı örnekleri inceleyerek sanat tarihinde anatominin yeri konusunda bilgi sahibi olması; beklenmektedir.

1 Anatominin ne olduğu ve sanattaki yeri ve önemi konusunda bilgilendirme yapılır ve İnsan iskelet sistemi detaylı olarak anlatılır.
2 İskelet sistemine dair bilgiler ışığında iskelet ve kafatasından etütler yapılır.
3 İskelet ve kafatasından çizimlere devam edilir
4 Kas sistemine ilişkin bilgi verilir .Canlı modelden karakalem desen çalışmalarına başlanır.
5 Oran /orantı bilgileriyle birlikte canlı modelden çizimlere devam edilir.
6 Canlı modelden karakalem desen çalışması.
7 Canlı modelden el, ayak bölgelerine ilişkin etüt çalışmaları yapılır.
8 Canlı modelden insan yüzündeki anatomik yapının kavranmasına yönelik karakalem desen çalışması yapılır.
9 Canlı modelden insan yüzündeki anatomik yapının kavranmasına yönelik karakalem desen çalışması yapılır.
10 Sanatsal Anatomi bilgisinin sınandığı küçük bir yazılı sınav sonrası canlı modelden insan anatomisi konusunda bilgilerin sanatsal üretimde vurgulanmasını sağlayacak desen çalışmalarına devam edilir.
11 El ve ayaklardan üretilmiş olan mulajlardan etütler yapılır.
12 Farklı ışık kaynakları kullanarak,insan kas yapısının dajha net bir şekilde ortaya çıkarılmasına dayalı füzen malzemesi kullanılarak canlı modelden çalışmalar yapılır.
13 Kullanılacak malzemenin tercihinde serbestliğin tanındığı dönem boyunca edinilmiş bilgilerle öğrencilerin canlı modelden serbest çalışma yapmaları sağlanır.
14 Serbest çalışmaya devam edilir.Dönem sonu değerlendirmesi.

Ana kaynak: BERKOL,Ali Nurettin,Artistik Anatomi,Güzel Sanatlar Akademisi Yayını,no:9,İst.,1940
MARTIN,Vigue,İnsan Anatomisi Atlası,çev;Prof Dr. Mehmet YILDIRIM,Nobel Tıp Kitapevi,2006
Yardımcı kaynaklar: BAMMES,Gottfried,The Artist's Guide to Human Anatomy, Green Edition,2004
Diğer ders materyalleri: İskelet ,kafatası ve çeşitli mulajlar (uzuvlar)

Ders anlatımı ; iskelet ve canlı model (nü) kullanılarak yapılan çalışmalar ; sanat anatomisine ilişkin görsel örneklerin incelenmesi.

1 ODV Ödev/Sunum
2 Q KısaSınav
3 DSD DnmsonuDeğ
4 BSN Başarı Notu ODV * 0.20 + Q * 0.10 + DSD * 0.70

Sanatsal anatomi dersi uygulama ağırlıklı olmasına rağmen ara ara verilen teorik bilgilerin değerlendirildiği küçük bir yazılı sınav yapılır.Öğrencilere verilen ödevler değerlendirilir.Dönem sonunda da yıliçinde yapılan çalışmalar değerlendirilir.

1-Edinilen temel anatomik bilgiye ne kadar sahip olunduğu gözetilir.
2-Edinilen anatomik bilginin sanatsal üretime dönüştürülmesindeki başarı değerlendirilir.
3-Verilen ödevlerin zamanlaması ve niteliği değerlendirilir.
4-Derse devam ve katılım göz önünde bulundurulur.

Dersin uygulamalı oluşu nedeniyle devam durumuna dikkat edilir.
Dersin sağlıklı yürütülebilmesi için öğrencilerin ders saatlerine özen göstermeleri beklenir.

Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 2 8 16
Diğer Kısa Sınav 1 2 2
Dönem sonu değerlendirmesi 1 2 2

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19