: TÜRK TEKSTİL DESEN ÜSLUPLARI

Tekstil
Tekstil ve Moda Tasarım
Moda Giyim Tasarımı

Türk tekstil desen üsluplarını motif, kompozisyon, renk, üretim teknikleri açısından tanımak, etüt etmek ve iç mekan, giysilik ürünlere yönelik çağdaş yorumlar oluşturmak.

1   Türk tekstil desen üslupları ve kumaşlarını tanıyabilmesi,
2   Çağdaş tekstil tasamı oluşturmada geleneksel tarzlardan yararlanma ve bilgi sahibi olma avantajını kullanabilmesi,
3   Türk mimari tarzında yapılmış olan mekânlara uygun iç mekan tekstilleri tasarlama becerisi kazanabilmesi,
4   Türk tekstil desen üsluplarından esinlenilerek geleneksel Türk giyim tarzına uygun çağdaş anlayışta giysiler tasarlayabilmesi,
5   Koleksiyon hazırlama mantığını ve pratiğini oluşturabilmesi,
6   Tasarımı ürüne dönüştürebilmesi.

1 Öğretim üyesi dersi, farklı kaynaklardan hazırladığı ders notları ve görsel sunumları ile destekleyerek öğrencilere aktarır. Öğrenciye araştırma konusu verilerek yazılı ve sözlü olarak kendisini ifade etmesi beklenir.
2 Seçilen Türk Desen Üslubuyla ilgili yazılı ve görsel malzeme toplanacak.
3 Toplanan görsel malzemeler temaya ve ürüne uygun tasarıma dönüşebilecek biçimde etüt edilecek.
4 Eskiz jürisi ve tasarımların belirlenmesi.
5 Tasarım çalışmaları
6 Tasarım çalışmaları
7 Tasarım çalışmaları
8 Tasarım çalışmaları
9 Devam eden tasarımlar için jüri değerlendirmesi.
10 Tasarım çalışmaları
11 Tasarım çalışmaları
12 Tasarım çalışmaları
13 Uygulama çalışmaları
14 Uygulama çalışmaları

Yardımcı kaynaklar:
- Gürsu, Nevber; Türk Dokumacılık Sanatı, Redhouse yayınevi, İstanbul, 1988
-K. Güney,Zeynep; Güney A. Nihan, Osmanlı Süsleme Sanatı, SFN Ltd. Şti., Ankara,
- Bilgi, Hülya; Çatma ve Kemha, MAS Matbaacılık A.Ş., İstanbul, 2007
- İnalcık, Halil; Türkiye Tekstil Tarihi, Türkiye iş Bankası Kültür Yayınları, MAS Matbaacılık A.Ş., İstanbul, 2008
- Tezcan, Hülya; Okumura, Sumiyo, Topkapı Sarayı Müzesi Döşemelikler, MAS Matbaacılık A.Ş., İstanbul, 2007
- Öz, Tahsin; Türk Kumaş ve Kadifeleri, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1946

Proje konusu görsel ve yazılı araştırılıp, tasarıma kaynaklık oluşturacak materyaller seçilecektir. Eskiz aşaması sonucunda ürüne yönelik tasarımlar oluşturulup, içinden seçilen tasarımlardan bazıları atölye koşullarında tekstil teknik ve yöntemleri ile ürüne dönüştürülecektir. Tasarım süreci içersinde sınıf katılımıyla birlikte her öğrenci için her türlü fikir herhangi bir önyargı olmadan ve eleştirilmeden dile getirilerek yeni fikirlerin ortaya çıkması sağlanır.
Uygulamalar
Öğretim elamanı öğrencilerin Tasarım üretim aşamasında yaratıcılığı artıran deneysel uygulamalara önem vermektedir. Bununla birlikte üretimde yaşanan sorunlara çözüm odaklı tutum sergiler.

1 DJD Dönem sonu çalışma/Jüri değerlendirme
2 BSN Başarı Notu DJD * 1

Değerlendirme, tasarımlarda yaratıcılık, seçilen çıkış noktası ile paralellik, tasarımların seçilen ürün grubuna uygunluğu, tasarımdan üretime geçişte seçilen malzemelerin, tekniğin uygunluğu ve uygulanabilirliği üzerinden puanlama yapılacaktır.

1.Dersin % 80 nine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Derse katılmamış olmak, derste istenilen yükümlülükleri yerine getirmemekte mazeret olarak kabul edilmeyecektir.

Tasarım Projesi 6 4 24

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19