Engelsiz Dokuz Eylül Anasayfası İçin Tıklayınız - Ekran Okuyucu Kullanıyorsanız Bu Sayfayı Kullanınız.

Dağlık Alan Yönetimi Farkındalık Toplantı Daveti

Yükleniyor Etkinlikler
  • Bu etkinlik geçti

12 Aralık, 2019 - 00:00 / 23:59 +03

DAĞLIK ALANLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR ETKİN YÖNETİMİ VE TOPLUM 5.0

2019 YILI BASIN ÖZETİ

2002 yılından bu yana her yıl 11 Aralık “Dünya Dağlar Günü” olarak kutlanmaktadır. Dağlık alanların sloganı her zaman “gıda, su ve peyzaj” ile ilişkilendirilmektedir. Bu üç unsurun derin anlamı ve mukavemet sözcüğü ile ilişkisi eko-sistem içinde yer almaktadır. Doğanın kaynak değerlerinin varlığı ile ilgili ekolojik mukavemeti, ayni zamanda toplumların iklim değişiklikleri başta olmak üzere her türlü tehdide karşı mukavemeti anlamına gelmektedir. Dünya artık ülkeleri, sahip olduğu mal ve kaynaklar kadar, bu kaynakları nasıl yönetebildiği yönüyle değerlendirmektedir. Dağ ve Dağlık Alanların Sürdürülebilir Etkin Yönetimi konusu tam da bu noktadan önem taşımaktadır. Dağlık ve kırsal alanlar ayni başlık altında yer alamayacak kadar birbirinden farklıdır. Dağlık Alanlar konusu, Türkiye’de planlama boyutuyla ihmal edilen en önemli konulardandır. Dağ köylüsü resmi dokümanlarda görünür değildir. Çoğu kere orman köylüsü olarak tanımlanmaktadır. Büyükşehir Yönetim alanında, hukuki olarak köyler mahalle haline gelmiş ve dağın fonksiyonları yerleşikleri de dâhil, merkezi ve yerel hizmet etkinliği açısından daha da önemli bir yönetsel yapı kazanmıştır.  

Türkiye’nin %3/4’ ü dağlık alanlardır. Dağ ve dağlık alanlar ile bağlantılı çeşitli konular çok yönlü (yasa dışı yaban hayatı ticareti ve çevresel koruma-kullanma dengesinin bozulması, tarım ürünlerinde stok azalması ve dışa bağımlılık, suyun yönetilememesi vb )  olup,  bozulmanın yarattığı olumsuz sonuçlar, dağlar ve dağlık alanlar konusunu giderek kamuoyunun gündemine artan oranda getirmektedir. Toplum 5.0 çalışmaları bu nedenle de dağ ve dağlık alan yönetimi için özel bir ilgi alanı oluşturmaktadır. Dağ yönetiminin,  orman yönetimi içinde değerlendirilmemesi, disiplinlerarası ve kurumlar arası bir model içinde geliştirilmesi, dağlık alanların sürdürülebilir etkin yönetimi için gereklidir.

 

 

Detaylar

Tarih:
12 Aralık, 2019
Saat:
00:00 / 23:59

« Tüm Etkinlikler

  • Öğrenci E-Posta

     

    Personel E-Posta

  • Genel Arama

  • Araştırma

    ProjelerTeknoloji ve İnovasyonBilimsel Faaliyetler LaboratuvarlarUygulama ve Araştırma Merkezleri

    Laboratuvar Yönetim Sistemi için tıklayınız.

    Dokuz Eylül Üniversitesi’nin bilimsel ve akademik çalışmaları kapsamında etkin eğitim, öğretim ve araştırma desteği sağlayan gelişmiş laboratuvar altyapısı; Sağlık Bilimlerinden Fen Bilimlerine, Mühendislik Bilimlerinden Denizcilik Eğitimlerine, uygulama ölçekleri bakımından da Fakülteler düzeyinden Meslek Yüksek Okulları ve Araştırma-Uygulama Merkezlerine kadar bünyesinde barındırdığı tüm modern ekipmanlar ve eğitimli/deneyimli teknik personeli sayesinde akademik araştırma ve geliştirme çalışmalarının yanı sıra farklı disiplinlere ilişkin iş sektörlerinin de ihtiyaç duyduğu her alanda uygulama hizmetleri sunmaktadır. Fen ve Mühendislik Bilimlerinde hizmet veren araştırma laboratuvarlarında lisans eğitimlerinin yanı sıra lisansüstü araştırmalar da gerçekleştirilebilmektedir. Mevcut durumda, küresel, ulusal ve Ege Bölgesi özelinde bölgesel olarak ortaya çıkan problemlere ve araştırma önceliklerine hizmet verebilecek şekilde güncel donanım ve yazılım imkanlarına sahip olan bu laboratuvar altyapıları, uygulamalı analizlere ihtiyaç duyan sektör unsurlarının ve ekosistem paydaşlarının talepleri, değişim dinamikleri ve teknolojik ilerlemeler doğrultusunda artmaya devam eden bir hizmet farkındalığı ile güncel uygulama ve araştırma imkanları sunmaya devam etmektedir.

    Üniversitemiz Laboratuvar Deney listesi için tıklayınız.

     

    Font Boyutunu Değiştir
    Kontrast