DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

: Geçmişten Günümüze Dokuz Eylül Üniversitemiz

Geçmişten Günümüze Dokuz Eylül Üniversitesi

Toplumların gelişmesinde büyük ölçüde insanların iyi yetiştirilmesine bağlı olduğu ve bunun da ancak nitelikli bir eğitim sürecinin sonunda mümkün olabildiği bilinciyle, eğitim faaliyetlerini sürdüren Dokuz Eylül Üniversitesi, insanlara nitelikli eğitim koşulları yaratarak kendilerini gerçekleştirme ve bu yolla özgür olma olanakları sunar.

Dokuz Eylül Üniversitesi; Ülkemizin en büyük üçüncü kenti olan İzmir’de Ege Üniversitesi’nden sonra ikinci Devlet Üniversitesi olarak 20 Temmuz 1982 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan, 41 sayılı “Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” kapsamında kurulmuştur.  Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ege Üniversitesi’nden devralınan ve bunlara ek olarak yeni kurulanlarla birlikte toplam 24 eğitim birimiyle çalışmalarına başlamıştır.

Kuruluşundan itibaren hızlı bir büyüme sürecine giren ve 10’uncu yılı olan 1992’de, 41 eğitim birimiyle Ege Bölgesi’nin beş iline yayılan Dokuz Eylül Üniversitesi; Aydın- Adnan Menderes Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Manisa- Celal Bayar Üniversitesi ve Denizli- Pamukkale Üniversitesi olmak üzere dört yeni üniversitenin oluşmasına katkıda bulunmuştur.

Kurulduğu ilk yıllarından bu yana İzmir’in farklı bölgelerine yayılan yerleşkeleriyle tam bir Kent Üniversitesi olan Dokuz Eylül Üniversitesi; bugün Alsancak, Balçova, Narlıdere, Bornova, Buca (Merkez– Dokuzçeşmeler – Tınaztepe) Hatay, Torbalı, İnciraltı, Urla, Seferihisar, Ürkmez, Foça, ve Karşıyaka gibi farklı yerleşim bölgelerinde, 670 bin 573 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 5 milyon 731 bin 800 metrekare alanda eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.

11 Mart 2006 tarihinde yitirdiğimiz ve rahmetle andığımız Saygıdeğer Hocamız Prof. Dr. Ömer YİĞİTBAŞI, üniversitemizin Kurucu Rektörüdür. 1982 – 1987 yılları arasında görev yapan Prof. Dr. Ömer YİĞİTBAŞI, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü görevini 1987 yılında Prof. Dr. Namık ÇEVİK’e devretmiştir.1987 – 1996 yılları arasında Prof. Dr. Namık ÇEVİK,  1996- 2000 yılları arasında Prof. Dr. Fethi İDİMAN ve 2000- 2008 yılları arasında Prof. Dr. Emin ALICI, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin gelişimine önemli katkılar koyarak, rektörlük görevlerini başarı ile tamamlamışlardır. 6 Ağustos 2008 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü olarak göreve başlayan Prof. Dr. Mehmet Füzün, görevini halen sürdürmektedir.       

2012 yılında kuruluşunun 30’uncu yılını kutlayan Dokuz Eylül Üniversitesi, 13 Fakülte, 10 Enstitü, 4 Yüksekokul, 1 Konservatuvar, 6 Meslek Yüksekokulu, 49 Uygulama ve Araştırma Merkezi olmak üzere toplam 83 eğitim biriminde; 3103 akademik, 3359 idari personelle 54 bin 895 öğrenciye eğitim hizmeti sunmaktadır.