ÜNİVERSİTE HAKKINDA

: Genel Bilgi

Gerçekleştirdiği eğitim ve bilimsel araştırmalar yoluyla, insanlığın ekonomik, kültürel ve sosyal zenginliğini arttırmak” misyonunu üstlenen Dokuz Eylül Üniversitesi, vizyonunu oluşturan “Dünyanın en iyi eğitim ve bilim merkezlerinden biri olmak” hedefine sıkı sıkıya bağlıdır. Böylesi büyük iddiayla eğitim – öğretim faaliyetlerini sürdüren Dokuz Eylül Üniversitesi,  Türkiye’nin sayılı üniversiteleri arasında ilk sıralarda yerini almıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin; demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devleti olduğuna dair inançla, Atatürk İlke ve İnkılaplarının rehberliğinde, aydınlık bir gelecek hedefleyen Dokuz Eylül Üniversitesi, kaliteli ve çağdaş eğitimin yanı sıra insani ve toplumsal değerleri gelişmiş kuşaklar yetiştirme başarısı ile tüm üniversiteler arasında ayrıcalıklı bir konuma ulaşmıştır.

İzmir’de 20 Temmuz 1982 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 41 sayılı ‘Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ kapsamında kurulan Üniversitemiz; Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ege Üniversitesi’nden devralınan ve yeni kurulanlarla birlikte toplam 24 birimle eğitime başlamıştır. Ege Üniversitesi’nden sonra İzmir’deki ikinci devlet üniversitesi olan Dokuz Eylül Üniversitesi, kuruluşundan itibaren hızla büyüme sürecine girmiştir.

2011 – 2012 Eğitim - Öğretim Yılı’nda 54.895 öğrencinin eğitim gördüğü Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 2012 – 2013 Eğitim – Öğretim Yılı’nın ilk döneminde öğrenci sayısının 60.306’ya ulaşması beklenmektedir. Buca Eğitim, Denizcilik, Edebiyat, Fen, Güzel Sanatlar, Hemşirelik, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İlahiyat, İşletme, Mimarlık, Mühendislik ve Tıp Fakültelerinden oluşan 13 fakülte, 10 enstitü, 1 konservatuvar, 4 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu ve 43 uygulama ve araştırma merkezi ile toplam 78 birimiyle dev bir eğitim kurumu olan Üniversitemizde; halen 583 profesör, 280 doçent, 574 yardımcı doçent, 943 araştırma görevlisi, 339 öğretim görevlisi, 142 uzman ve 183 okutman olmak üzere toplam 3044 akademik personel görev yapmaktadır.

Buca (Tınaztepe, Merkez ve Dokuzçeşmeler), Balçova, İnciraltı, Alsancak, Narlıdere, Hatay, Urla, Seferihisar, Ürkmez, Bornova, Karşıyaka, Foça, Torbalı ve Bergama gibi farklı yerleşim bölgelerinde 670.573 metrekaresi kapalı 5.731.800 metrekare toplam alanda eğitim – öğretim faaliyetlerini sürdüren Dokuz Eylül Üniversitesi, özgün bir kimliğe sahip olan İzmir kentinin dinamik dokusunu yaşayan bir ‘Kent Üniversitesi’dir. 2011–2012 Eğitim – Öğretim Yılı itibarıyla 824 yabancı uyruklu öğrencinin de eğitim gördüğü renkli bir yapıya sahiptir.

Eğitimdeki başarısı ve ayrıcalıklarının yanı sıra Türkiye’nin hatta dünyanın en iyi hastanelerinden birine sahip olan Dokuz Eylül Üniversitesi; öğretim üyelerinin niteliği, bina ve teknik donanımı ile bu alandaki üstünlüğünü, tıp eğitimindeki başarısı ile de pekiştirmiştir. Böylesi iddialı bir altyapı ile Üniversitemiz, stratejik planında ilk sıralarda yer alan ‘bilimsel araştırma’ hedefi doğrultusunda, dünyanın en gelişmiş AR-GE Merkezlerinden birini bünyesine katmak için kolları sıvamıştır. Tıp Fakültesi’nin yakın işbirliği ile ‘katma değeri yüksek, patentlenebilir, sağlık alanında uygulanabilir çıktıların hedeflendiği, uluslararası düzeyde tanınan, akredite İleri Biyomedikal Araştırmalar Merkezimizin inşaatı hızla devam etmektedir. “Hücresel Tedaviler”, “Kanser Biyolojisi”, “Genetik Hastalıkların Moleküler Biyolojisi”, “DNA Biyobankası” gibi faaliyetlerin sürdürüleceği AR-GE Merkezi’nin, idari binası büyük ölçüde tamamlanmış, araştırma bölümlerinin de 2013’te tamamlanması hedeflenmektedir. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde faaliyete geçecek AR-GE Merkezi, Türk bilim dünyasına dinamizm kazandıracaktır.

Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesinde en son teknolojik cihaz ve aletlerle donatılmış, her an kullanıma hazır olan 23 ameliyat salonu, acil servisi ve ayrıca çocuk acil servisi yetişmiş uzman ekiple, 24 saat ve 10’u acil servis, 94’ü yoğun bakım ve 897’si klinik olmak üzere toplam 1.024 yatak kapasitesi ile tüm branşlarda poliklinik ve yatak tedavi servisi sunulmuştur. Ege Bölgesinde başarılı organ nakilleriyle ön plana çıkan Uygulama ve Araştırma Hastanemizde Tüp Bebek ve Uyku Bozukluğu Merkezince sağlık hizmeti verilmektedir.

2003-2004 öğretim yılında Erasmus Değişim Programına katılan Üniversitemiz bugüne dek 218 üniversite ile 282 ikili anlaşma imzalamış toplam 920 öğrenci yurtdışına gönderilmiş, 411 öğrenci ise yurtdışından üniversitemize gelmiştir. Ayrıca 2012-2013 eğitim öğretim yılı itibariyle Farabi Değişim Programına katılan üniversitemiz bu çerçevede 58 üniversite ile protokol imzalamıştır.

Üniversitemizde Çift Anadal Programı Yönergesi ve Yan Dal Programı Yönergesi doğrultusunda İşletme, Mühendislik ve Edebiyat Fakültelerindeki bazı eğitim programlarında çift ana dal ve yan dal uygulaması ile Fen ve Denizcilik Fakültelerinin bazı bölümlerinde yan dal uygulaması gerçekleştirilmiştir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEUZEM) zamandan ve mekandan bağımsız olarak öğrenim avantajlarından yararlanmak isteyen öğrenciler için internet üzerinden (deuzem.edu.edu.tr) bir çok eğitim programını yürütmektedir.Geçtiğimiz eğitim döneminde 300 kişilik İLİTAM (İlahiyat Lisans Tamamlama) programı dahilinde Türkiye’nin değişik bir çok noktasından öğrencilerin eğitim almasına olanak sağlanmıştır.

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın koordinasyonunda lisansüstü eğitim verme imkanına sahip olan Yükseköğretim Kurumlarında öğretim üyesi ihtiyacı olan diğer yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlilerine lisansüstü eğitim yaptırılması suretiyle öğretim üyesi yetiştirilmesini amaçlayan bir programdır. Üniversitemiz ÖYP programı kapsamında seçkin bir üniversitedir. 2011-2012 eğitim-öğretim yılı içinde 105 ÖYP araştırma görevlisi lisansüstü eğitimleri için üniversitemize yerleştirilmiş ve görevlerine başlamışlardır.
Üniversitemiz kütüphanesi bir merkez kütüphane ve kendisine bağlı 12 kütüphaneden oluşmaktadır. Toplam 20.127 m² kullanım alanı ile 2.948 okuyucu kapasitesine sahiptir.

Rektörlük genelinde bütün bilgi işletim sistemlerimiz Bilgi işlem Dairesi bünyesinde işletilmektedir. 2004 yılı Aralık ayında başlayan ve halen devam etmekte olan Rektörlüğümüz ve bağlı birimlerimizle yürütülen Otomasyon (Oracle) İşletim Programı üzerinden personel işleri (atama, terfi, görevlendirme, izin, pasaport, hasta sevk v.b hizmetler), Öğrenci işleri (internet üzerinden kayıt, kayıt yenileme, not durum izleme v.b. hizmetler), Öğretim Üyesi not girişi, Ön kayıt işlemleri, Mediko öğrenci işlemleri, yapı işleri, BAP satın alma, ek ders işlemleri ve Akademik CV bilgilerinin izlenmesi gibi pek çok işlem gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığınca yürütülen Kütüphane ve Dokümantasyon Otomasyonu çerçevesinde web üzerinden hizmet veren veri tabanları ve elektronik dergilere ulaşılmaktadır.
Kampüslerimiz 2 mbps ile 34 mbps arasında değişen hızlarda Rektörlüğümüzdeki merkeze bağlıdır. Bu merkez, toplamda 155 mbps’lik omurga ile TÜBİTAK-ULAKBİM üniversiteler arası akademik ağına ve internete bağlıdır.

Bilgi işlem birimimizin bir ürünü olan DEBİS aracılığı ile akademik personelimize portal kalitesinde hizmet verirken, “e-üniversite” olmak için yoğun bir otomasyon çalışması yapılmaktadır. DEBİS’in öğrencilere de açılması için çalışmalar sürerken her öğrencimize ücretsiz e-mail adresi imkânı sağlanmakta ve evinde bilgisayarı olan öğrencilerimize yönelik olarak dial-up internet hizmeti de verilmektedir.

Öğrenci ve üniversite akademik ve idari personel, diğer kamu kuruluşları, diğer üniversite öğrencileri ve mensuplarına hizmet vermekte olan Doğanbey/Payamlı Dinlenme Tesislerinin her bloğunda 24 oda bulunmaktadır. Toplam 144 yatak kapasitesi olan tesiste gerektiğinde ek yataklar ile birlikte 216 kişiye kadar hizmet verebilmektedir. Tesis internet salonu, kafeteryası, diskosu, anfi tiyatrosu, çift kişilik klimalı odaları ve 24 saat sıcak su imkânı ile tatil fırsatı sağlamaktadır. Öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirmelerine yönelik olarak, voleybol, basketbol, mini futbol sahası bulunan tesiste, spor turnuvaları, animasyonlar, güncel konularla ilgili konferanslar gibi her türlü sosyal aktiviteler yapılmaktadır.