: FİZİK II

İlköğretim Matematik Öğretmenliği

DOÇENT MEHMET ŞAHİN

İlköğretim Matematik Öğretmenliği
İlköğretim Matematik Öğretmenliği (İkinci Öğretim)

Fizik ile ilgili temel kavram, olay ve yasaları açık ve anlaşılır bir şekilde öğretmek, temel düzeyde fizik problemlerini çözme becerilerini kazandırmak ve öğrenciye yaşadığı dünyayı daha anlaşılır hale getirecek genel bir fizik kültürü vermek.

1   Fizik ile ilgili temel kavram, olay ve yasaları kavrayabilme
2   Fizik bilgilerini gerçek dünyadaki doğa olayları ve çevre ile ilişkilendirebilme
3   Fizik bilgileri ile teknolojik gelişmeleri kavrayabilme
4   Fiziğin doğasına yönelik tutum ve değerler geliştirme
5   Fizik bilgileri ile temel düzeyde problemler çözebilme
6   Fizik bilgilerini, kimya, matematik vb. alanlarla da ilişkilendirerek kullanabilme.
7   Fizik ile ilgili kavram, olay, yasa ve teoriler üzerinde temel düzeyde fikirler sunabilme

1 Elektrik Alan: Elektrik yüklerinin özellikleri, Yalıtkanlar ve İletkenler, Coulomb Yasası, Elektrik Alan.
2 Elektrik Alan (devam):Sürekli Yük Dağılımlarının Elektrik Alanı, Elektrik Alan Çizgileri, Yüklü Parçacığın Düzgün Bir Elektrik Alandaki Hareketi
3 Gauss Yasası: Elektrik Akı, Gauss Yasası, Gauss Yasasının Yüklü Yalıtkanlara Uygulanması, Elektrostatik Dengedeki İletkenler
4 Potansiyel Farkı ve Elektriksel Potansiyel: Potansiyel Farkı ve Elektriksel Potansiyel, Düzgün Bir Elektrik Alandaki Potansiyel Farkları, Elektriksel Potansiyel ve Noktasal Yüklerin Oluşturduğu Potansiyel Enerji,
5 Potansiyel Farkı ve Elektriksel Potansiyel (devam): Elektrik Alan Değerinin Elektriksel Potansiyelden Elde Edilmesi, Sürekli Yük Dağılımının Oluşturduğu Elektriksel Potansiyel, Yüklü Bir İletkenin Potansiyeli.
6 Sığa ve Dielektrikler: Sığanın Tanımı, Sığanın Hesaplanması, Kondansatörlerin Bağlanması, Yüklü Kondansatörlerde Depolanan Enerji, Dielektrikli Kondansatörler.
7 Akım ve Direnç: Elektrik Akımı, Direnç ve Ohm Yasası, Elektriksel İletkenlik için Bir Model, Direnç ve Sıcaklık, Elektrik Enerjisi ve Güç.
8 Ara Sınav
9 Doğru Akım Devreleri: Elektromotor Kuvveti, Seri ve Paralel Bağlı Dirençler, Kirchhoff Kuralları, Elektrik Ölçen Aygıtlar
10 Manyetik Alanlar: Manyetik Alan, Akım Taşıyan Bir İletkene Etkiyen Manyetik Kuvvet, Düzgün Bir Manyetik Alan İçersindeki Akım İlmeğine Etkiyen Tork, Yüklü Bir Parçacığın Düzgün Bir Manyetik Alan İçerisindeki Hareketi.
11 Manyetik Alanın Kaynakları: Biot-Savart Yasası, İki Paralel İletken Arasındaki Manyetik Kuvvet, Amperê Yasası
12 Manyetik Alanın Kaynakları (devam): Bir Solenoidin Manyetik Alanı, Manyetik Akı, Manyetizmada Gauss Yasası
13 Faraday Yasası: Faraday ın İndüksiyon Yasası, Hareketsel EMK, Lenz Yasası
14 Faraday Yasası (devam): Jeneratörler ve Motorlar, Eddy Akımları, Maxwell in Harika Denklemleri
15 Yarıyıl Sonu Sınavı

1) Serway, R.A., Beichner, J.B. (2002). Fen ve Mühendislik için Fizik 2(Beşinci Baskıdan Çeviri), Çeviri Editörü: K.Çolakoğlu, PALME yayıncılık, Ankara.
2) Fishbane, P. M., Gasiorowich, S., Thornton, S. T. (2003). Temel Fizik, Cilt 2, (Çev. Prof. Dr. Cengiz Yalçın). Arkadaş Yayınevi, Ankara

Düz Anlatım/ Sunum Tekniği, Problem Çözme, Soru-Cevap Tekniği, Gösteri Deneyleri.

1 VZ Ara Sınav
2 FN Yarıyılsonu Sınavı
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN BBN VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Arasınav ve Final sınavındaki başarı öğrencinin ders başarı notunu belirler.

E-mail: serap.caliskan@deu.edu.tr

Hafta İçi ders saatleri dışında