DERS ADI

: TEMEL TASARIM I

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
RSÖ 1017 TEMEL TASARIM I ZORUNLU 4 4 0 6

Dersi Veren Birim

Resim-İş Öğretmenliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

YRD.DOÇENT ÇINLA ŞEKER

Dersi Alan Birimler

Resim-İş Öğretmenliği

Dersin Amacı

Sanatın biçimsel ve artistik elemanlarını bilme, görsel ifade gücünü geliştirip kullanarak; iki boyutlu ve renkli tasarımlar yapma.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Mikro etüt yapabilme.
2   Görsel anlatım aracı olarak ışığı temel alarak, temel formların yapısal karakterlerinin dikkate alındığı, ışık araştırmaları yapabilir, Işık-gölgeye dayalı, açık-koyu ton değerlerini kullanarak hacim kazandırma çalışmaları yapabilme.
3   Skala halinde ton çubuğu yapabilme.
4   Makro etüt yapabilme.
5   Çizgi ve noktanın tasarım elemanı olarak önemini ve Temel Sanat Eğitimi ndeki yerini bilme ve çizgi, nokta ya da her ikisini kullanarak düzen kurma ve uygulama yapabilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Temel Sanat Eğitimi Dersi nin tanıtımı ve içeriği ile ulaşılması gereken hedefler konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesi. Bir sonraki hafta yapılacak Mikro etüt çalışması için bilgilendirme, buruşturulmuş beyaz kağıt (beyaz zemin üzerinde)ile mikro etüt uygulama.
2 Mikro etüt: Doğal objeler, buruşturulmuş beyaz kağıdı(siyah zemin üzerinde), dört ders saatinde uygulama.(Ödev: Metal, cam, pamuk v.b. yapay objeler, 5 adet mikro etüt).
3 Makro etüt: Işık ve gölge ile hacimsel yapı kazandırma çalışmasından sonra: Işık-gölge etkisine bağlı olmakla birlikte nesnelerin moleküler yapısını da irdeleyerek, bir tasarım elamanı olan çizgiyi bu yapısal farklılıkları ifade edecek değerlerle kullanma.
4 Çizgi ve Nokta nın tasarım elemanı olarak önemi ve Temel Sanat Eğitimi ndeki yeri üzerinde durma. Görsel anlatımdaki kullanım zenginliklerini sanat yapıtları aracılığı ile örnekleme. Nokta ve çizginin Değişik malzemelerle farklı iz ve etki anlatımlarını inceleme ve uygulama.
5 İki boyutta derinlik etkisi temel alınarak; kurulan düzeneği; desen-nokta-çizgi-etüt ile ışık gölgeyi de dikkate alarak25x35 boyutlarında çalışma( toplam dört adet). Düzenekten; çok sayıda lavi araştırmaları yapma. Ustaların desen ve lavilerinden kopya; akromatik değerlerin kullanıldığı bir adet lavi, 5 adet desen kopyası yapma.(Vizeye kadar)
6 Görsel anlatımda form: iki boyutlu yüzey üzerinde, temel geometrik formlardan yeni formlar üreterek, form-fon ilişkisini; yüzey, plan, doluluk-boşluk, aralık, yön, eksen, simetri, denge, miktar, ritim, uyum, hareket ilişkileriyle düzenlemeler yapma.
7 Doku-Dış Yapı, Tekstür: Temel ilkeleri hedefleyen kuramsal yaklaşım. Doğal ve yapay doku araştırmaları yapma. (Doku Araştırma Dosyası oluşturma-final sınavında teslim-). Makro etüt; ağaçlar konulu doğadan etüt. Doğa kaynaklı dokusal yapıyı irdeleyerek karakalem çalışma(21 saatlik çalışmaya başlama) 35X50
8 vize
9 Makro etüt; ağaçlar konulu doğadan etüt. Çizginin karakter ve yapısal özellikleri yansıtacak çeşitlilikte olduğunu bilme ve uygulama. 35X50.
10 Makro Etüt; karakalem ağaçlar konulu etüt çalışmasını tamamlama 35X50. Aynı çalışmayı desen ve lavi tekniği ile uygulama.
11 Strüktür İç Yapı; Strüktür ve form ilişkisi kurularak; doğal ve yapay strüktürde temel ilkelerini bilme, sanat yapıtlarında, doğada araştırma. Modül araştırma taslakları yapma. 1.Birim eleman oluşturma, Birimi aynı boyutlarda çoğaltma, 2.Birim elemanları arasında bağlantı sistemi kurarak bütünü oluştururken yeni bir form üretme.
12 Makro Etüt: İç Mekan ve Nesne konulu 50x70, karakalem çalışma: Sanatta düzen kurma kapsamı içinde perspektifin kullanımını yapıtlarla örneklendirme. Mekan - nesne ve perspektif ilişkisini resimsel ifade diline aktarma. Karakalem uygulama 50X70.
13 Derinlik etkisini ışık ve gölgeyi dikkate alarak, nesnelerin moleküler yapılarına uygun karakalem çalışma 50X70. Makro etüt konusunu nesnelerin yapısal özelliklerine uygun tamamlama.
14 Makro etüt konusunu; dört saatlik desen, guvaş ve lavi teknikleriyle çalışma.(düzeneğin farklı açılarından çok sayıda lavi).
15 final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

sınırsız

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Ara Sınav
2 FN Yarıyılsonu Sınavı
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN BBN VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 4 52
Uygulama 13 4 52
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 1 13
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 151

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.11
ÖK.21
ÖK.31
ÖK.41
ÖK.51