: HADİS II (ARP)

İlahiyat

YRD.DOÇENT ABDÜLKADİR PALABIYIK

İlahiyat
İlahiyat Fak. (İkinci Öğretim)

Önceki yılın ilk döneminde işlenen "Hadis Tarihi ve Usulü" dersinde Metodoloji hakkında temel bilgiler edinen öğrencinin, usûl üzerine bina edilen Literatüre (Hadis edebiyatına, külliyâta ve kitâbiyâta) dair ayrıntılı bilgiye kavuşmasını, ana kaynaklara aşinâlık kazanmasını sağlamak; hadisleri anlama ve yorumlama teknikleri hususunda bilgi sahibi olmasına çalışmak.

1   Hadislerin yazıya geçirilmesi, yazı usûlü ve malzemeleri, Hadis edebiyatının kaynakları, oluşum safhaları, tahammülü'l-hadîs ve "er-rıhle fî talebi'l-ilm"e (hadis yolculuklarına) dair bilgi dağarcığını genişletecek.
2   Ana kaynaklardan önceki hadis mecmuaları (nüsha ve sahîfeler) ile tasnîf devri hadis edebiyatını; "ale'r-ricâl" tasnîf edilen Müsned ve Mu'cemler ile "ale'l-ebvâb" tasnîf edilen Musannef, Câmi' ve Sünenler'in önde gelen örneklerini musannifleriyle birlikte tanıyacak.
3   Özellikle Kütüb-i Sitte'ye dahil olan kitapları görsel malzeme, sanal ortam desteği (pdf, word belgesi), internet, bilgisayar programı ve fakülte kütüphanesi gibi kaynaklardan da yararlanarak yakından inceleme imkânı bulacak.
4   Alman müsteşrik Joseph Schacht (1969) başta olmak üzere isnad sistemi ve hadis kitaplarının doğuşuna dair Batılı yazarların iddialarını ve bunların doğruluk derecesini tetkik edecek.
5   Hadis edebiyatından faydalanma usûlünü öğrenerek, matbû yayınlar ve/veya sanal ortam programları vasıtasıyla hadis kitaplarından metin, ricâl kitaplarından râvî bulma yöntemleri hakkında bilgi edinecektir.

1 Hz. Peygamber'in görevleri, hadisin gerekliliği, hadis literatürünün oluşum safhaları
2 Ana kaynaklar öncesi hadis mecmuaları, bunların âkıbeti, tedvîn ve tasnîf devri eserleri
3 İsnad sisteminin oluşum şekli, müsteşriklerin iddialarına cevaplar, hadis musanniflerinin gerçekleştirdiği ilim yolculuklarının "Hadis Atlası" vasıtasıyla harita üzerinde gösterimi
4 Ale'r-ricâl tasnîf edilen Tayâlisî, Humeydî ve Ahmed b. Hanbel'in Müsnedleri ve Taberânî
5 Ale'l-ebvâb musanneflerden Mâlik'in Muvatta'ı, Abdürrezzâk ve İbn Ebî Şeybe'nin eseri
6 Câmi'ler: Buhârî ve Sahîh'i, Müslim ve Sahîh'i, mukâyese, şerhleri; Tirmizî ve Câmi'i
7 Sünenler: Ebû Dâvud ve Sünen'i, Nesâî ve iki Sünen'i, İbn Mâce ve Sünen'i, Dârimi ve Sünen'i, Darekutni ve Sünen'i, Beyhaki ve Sünen'i
8 Ara Sınav
9 Belirli konulara ait hadis edebiyatı, et-Terğîb ve't-terhîb, Riyâzu's-sâlihîn
10 Derleme türü kitaplar ve alfabetik hadis kitapları: el-Câmiu's-sağîr, Râmûzü'l-ehâdîs
11 Halk arasında Hadis diye dolaşan sözlere dair literatür: Sehâvî, Aclûnî
12 Hadis diye uydurulmuş sözler: İbnül-Cevzî, İbn Arrâk, Süyûtî, Ali el-Kârî, Şevkânî
13 Kütüb-i Sitte şerhlerine dair kısa malûmât
14 Hadis metni ve hadis râvîsi bulmada müracaat edilecek kaynaklar
15 Yarıyıl Sonu Sınavı

1. A'zamî, Muhammed Mustafa, İlk Devir Hadis Edebiyatı, İstanbul 1993; Hadis Metodolojisi ve Edebiyatı, İstanbul 2010.
2. Çakan, İsmail Lütfi, Hadis Edebiyatı: Çeşitleri, Özellikleri, Faydalanma Usulleri, İstanbul 2009.
3. Sıddîkî, M. Zübeyr, Hadis Edebiyatı Tarihi, İstanbul 2004.
5. Cum'a, Ammâd Ali, Tablolarla Hadis Usulü ve Edebiyatı, çev. Yavuz Köktaş, İstanbul 2011.
6. Yardım, Ali, Hadis I-II, İzmir 1984, 1998.
7. Uğur, Mücteba, Hadis ilimleri Edebiyatı, Ankara 1996.
8. Kızıl, Fatma, Oryantalistik Hadis Çalışmaları, D.E.Ü. İlahiyat Fakültesi İlitam Uzaktan Eğitim Yay., No. 10, İzmir 2012.
9. Görmez, Mehmet, Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu, Ankara 1997.
10. Ebû Halîl, Şevkî, Atlasü'l-Hadîsi'n-Nebevî mine'l-Kütübi's-Sıhâhı's-Sitte, Dâru'l-Fikr, Dımeşk 2005.

Ders Anlatımı

1 VZ Arasınav
3 BNS BNS VZ * 0.40 +FN * 0.60
4 BUT Bütünleme
5 BBN BütSonu BaşarıNotu VZ * 0.40 +BUT * 0.60

Öğrencilerin başarısı ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı ile dersteki performansına göre değerlendirilir.

Arapça

nevzat.asık@deu.edu.tr