: JEOFİZİKTE ÖZEL KONULAR II (PDÖ)

JEF 3609 JEOFİZİKTE ÖZEL KONULAR II (PDÖ) ZORUNLU 2 2 0 4

Jeofizik Mühendisliği

PROFESÖR MUSTAFA AKGÜN

Jeofizik Mühendisliği

1. Deprem sırasında oluşan zemin-yapı ortak hareketinin modellenmesi çalışmalarında kullanılan jeofizik yöntemlerin tanıtmak. Bu tanıtım yapılırken önce deprem-zemin-yapı ortak davranışının matemetiksel bağıntısı tanımlanacak ve daha sonra da bu bağıntının çözülmesi için gerekli olan deprem zemin ve yapı ile ilgili parametrelerin elde edilmesinde kullanılacak jeofizik yöntemler ve sonuçları hakkında öğrencilere bilgi kazandırmak. Jeofizik çalışmaların insan yaşamını ilgilendiren deprem-zemin-yapı ortak davranışı konusunda kullanılma alanları hakkında gerekli bilgi donanımına sahip olmasını sağlamak

1   Deprem-zemin-yapı ortak davranışının ne olduğu ve nasıl tanımlandığı konusunda bilgi sahibi olmasını sağlamak
2   Jeofizik yöntemlerin bu konu içinde nasıl kullanıldığını tanıtmak.
3   Gelişen aletsel ve bilgisayar programlarının güncelliğine göre bu konuda kullanılan jeofizik uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak.
4   jeofizik mühendisliğinin diğer mühendislik dalları ile ortak kesim noktalarını tanıtmak.
5   Can ve mal güvenliğini etkileyen deprem konusunda bilinçli jeofizik mühendislerinin yetiştirilmesini sağlamak.
6   jeofizik çalışmalarla elde edilen tüm bulguları birlikte kullanarak bir probleme nasıl çözüm getirileceği konusunda deneyim kazanmaya katkıda bulunmak.

1 deprem ve etkileri hakkında genel bilgi
2 depreme dayanıklı yapı tasarımı hakkında genel bilgi
3 Deprem-zemin-yapı etkileşimi hakkında genel bilgi
4 Deprem Konusunda ve depreme dayanıklı yapı ile ilgili deprem parametreleri hakkında bilgi verilmei
5 zemin ve zemin dinamik parametreleri ile ana kaya hakkında bilgi verilemesi
6 zemin ve yapı konusunda genel bilgi.
7 deprem-zemin-yapı ortak davranışının fiziksel modellerinin tanıtılması
8 1. ara sınav
9 Deprem-zemin-yapı ortak davranışının matematiksel bağıntısını tanımlama
10 depremle ilgi parametrelerin jeofizik yöntemlerle elde edilmesine örnekler verilecek
11 zemin ile mühendislik ve sismik ana kaya tanımları yapılarak zemin-ana kaya modelinin elde edilmesine yönelik örnekler verilecek.
12 Daha önce yapılmış Jeofizik arazi çalışmaları ile elde edilen parametreler verilerek öğrencilerin zemin ana kaya modelini hazırlamalarını sağlamak.
13 2. Ara Sınav
14 Hidrolojik ilkeler, sismoloji, sismik ve elektromanyetik prospeksiyon uygulamalarının ilişkilendirilmesi ve yorumlanması.

Ana kaynak:
Kramer, S.L. 1996. Geotechnical Earthquake Engineering. Prentice-Hall Int. Series, in Civil Engineering and Engineering Mechanics, Edt: Hall, New Jersey, ISBN: 0-13-374943-6, 653 p.
Nakamura, Y., 1989. A method for dynamic characteristics estimation of sub-surface using microtremor on the ground surface, QR of RTRI, 30,1, 25-33.

Ders, Uygulama, Ödev, Sunum, Sınav

1 VZ Vize
2 OD Ödev
4 BNS BNS VZ * 0.30 + OD * 0.20 + FN * 0.50