: TEKSTİLDE BİLGİSAYAR UYGULAMALI İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLER

TKS 4062 TEKSTİLDE BİLGİSAYAR UYGULAMALI İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLER SEÇMELİ 1 2 0 3

Tekstil Mühendisliği

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ MUSA KILIÇ

Tekstil Mühendisliği

Bu ders kapsamında, tanımlayıcı istatistikler, olasılık kavramı, istatistiksel tahminleme, hipotez testleri, ANOVA, regresyon ve korelasyon gibi temel istatistiksel kavramlar ile İstatistiksel Süreç Kontrolü nün en önemli araçlarından olan kontrol kartlarının çeşitli paket programlar (SPSS, Minitab ve Microsoft Office Excel) yardımıyla bilgisayardaki uygulamaları hakkında bilgi verilecek ve tekstil endüstrisine yönelik örnekler üzerinde durulacaktır.

1   İstatistik paket programlarını (SPSS, Minitab, MsExcel istatistik eklentisi) kullanabilme.
2   Deney ve gözlemler sonucunda elde ettiği verileri bilgisayar ortamında hızlıca istatistiksel olarak ifade edebilme.
3   Farklı örneklemleri istatistik paket programları kullanarak karşılaştırabilme.
4   Paket programları kullanarak değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya çıkarabilme.
5   Paket programlar yardımıyla istatistiksel süreç kontrolü yapabilme.

1 Giriş ve Oryantasyon * SPSS ve Minitab paket programlarının kullanıcı ara yüzlerinin tanıtılması. * SPSS ve Minitab programlarına veri girişi ve kodlanması. * SPSS ve Minitab menülerinin tanıtılması. * MS Office Excel Veri Analizi eklentisinin tanıtılması.
2 Tanımlayıcı İstatistikler: Yer ve Değişim Ölçüleri * SPSS, Minitab ve Excelde ortalama, standart sapma, mod, medyan, vb. yer ölçülerinin hesaplanması. * SPSS, Minitab ve Excelde değişim aralığı, standart sapma, varyans, değişim katsayısı vb. değişim ölçülerinin hesaplanması. * İplik düzgünsüzlüğü birimi olan %CV (değişim katsayısı) ve %U (ortalama mutlak sapma) değerlerinin hesaplanması.
3 Verilerin Özetlenmesi ve Sunumu * SPSS ve Excelde frekans tablosu hazırlama. * SPSS, Minitab ve Excelde histogram, boxplot, gövde-yaprak grafiği gibi özel grafik türleri oluşturma. * Lif uzunluğu ve lif ağırlığı esaslarına göre stapel diyagramı çizimi.
4 Bazı Özel Olasılık Dağılışları
5 İstatistiksel Tahminleme * SPSS ve Minitabda güven aralığı hesaplama ve SPSSte Error-Bar grafiği çizimi. * Karışım oranının iplik özelliklerine etkisinin incelenmesi.
6 Hipotez Testleri: z ve t testleri * Şartnamede belirtilen kumaş gramajı değerinin SPSS, Minitab ve Excelde hipotez testi ile kontrolü. * Buruşmazlık bitim işleminin kumaş yırtılma mukavemeti üzerindeki etkisinin SPSS, Minitab ve Excelde hipotez testi ile belirlenmesi.
7 Varyans Analizi (ANOVA): Tek faktörlü varyans analizi * SPSSte farklı dikiş tiplerinin dikiş mukavemetine etkilerinin incelenmesi. * SPSSte çözgü/atkı sıklıklarının dokuma kumaş gramajına etkisinin incelenmesi.
8 1. Ara Sınav
9 Varyans Analizi (ANOVA): Çok faktörlü varyans analizi * SPSSte örme kumaşlarda kumaş gramajına etki eden faktörlerin incelenmesi.
10 Korelasyon * SPSS, Minitab ve Excel de korelasyon katsayısının belirlenmesi. * SPSSte korelasyon matrisi hazırlama. * Giysilik kumaşlarda eğilme direnci-dökümlülük arasındaki ilişkilerin incelenmesi.
11 Regresyon * SPSS, Minitab ve Excel programlarını kullanarak kesikli lif ipliklerinde büküm-mukavemet ilişkisinin basit regresyon ile belirlenmesi. * SPSS programını kullanarak iplik tüylülüğüne etki eden özelliklerin çoklu regresyon ile belirlenmesi
12 Değişkenler İçin Kontrol Kartları * SPSS ve Minitab programlarında iplik işletmelerinde x-R ve x-s kontrol kartlarının kullanımına ilişkin örnekler.
13 2. Ara Sınav
14 Özellikler İçin Kontrol Kartları * SPSS ve Minitab programlarında dokuma ve örme işletmelerinde p ve np kontrol kartlarının ve konfeksiyon işletmelerinde c kontrol kartının kullanımına ilişkin örnekler.

1- SPSS FOR INTRODUCTORY STATISTICS: USE AND INTERPRETATION, Second Edition, George A. Morgan, Nancy L. Leech, Gene W. Gloeckner, Karen C. Barrett, Lawrence Erlbaum Associates, Inc., Publishers, ISBN: 9780805847895, 2004.
2- MINITAB HANDBOOK, Fifth Edition, Barbara Ryan, Brian L. Joiner, Jonathan D. Cryer, Curt Hinrichs Publisher, ISBN: 978-0-534-49600-5, 2005.
3- İSTATİSTİĞE GİRİŞ, 7. Baskı, Fikret İkiz, Halis Püskülcü, Şaban Eren, Barış Yayınları - Fakülteler Kitabevi, 2006.
4- INTRODUCTORY STATISTICS, Third Edition, Sheldon M. Ross, Academic Press, ISBN: 9780123743886, 2010.
5- INTRODUCTION TO STATISTICAL QUALITY CONTROL, Fourth Edition, Douglas C. Montgomery, Replika Press Pvt. Ltd. Kundli, ISBN: 9971-51-351-X, 2001.

Sunum, Laboratuar çalışması, Ödev

1 VZ1 1.Vize
2 VZ2 2.Vize
4 BNS BNS VZ1 * 0.25 + VZ2 * 0.25 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ1 * 0.25 + VZ2 * 0.25 + BUT * 0.50

Ara sınav, ödev ve final sınavından başarılı olmak.

Derse devam şartı aranmaktadır.

Dr. Musa KILIÇ
Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü