: MATEMATİK

Mimarlık

YRD.DOÇENT TANER UÇAR

Mimarlık

Temel matematik kavramlarından limit, süreklilik, türev ve integral ile ilgili tanım, teorem ve uygulamaların verilmesi. Matrisler, determinantlar, homojen ve homojen olmayan doğrusal denklem sistemlerinin çözümü, doğrusal olmayan denklemlerin köklerinin bulunması.

1   Fonksiyonlarda limit hesaplayabilmek ve sürekliliği araştırmak
2   Fonksiyonların türevlerini hesaplayabilmek ve türev uygulamalarını anlayabilmek
3   İntegrasyon yöntemlerini ve integral uygulamalarını öğrenebilmek
4   Matris işlemlerini ve determinantları kavrayabilmek
5   Homojen ve homojen olmayan doğrusal denklem sistemlerinin çözümlerini araştırmak
6   Doğrusal olmayan denklemlerin sayısal çözümlerini yapabilmek

1 Limit tanımı, Sağdan ve soldan limitler, Limit teoremleri, Trigonometrik fonksiyonların limiti, Limit hesabında karşılaşılan belirsizlikler, / belirsizliği, 0/0 belirsizliği, 0. belirsizliği, - belirsizliği, Süreklilik, Süreklilik teoremleri, Sağdan ve soldan süreklilik, Uygulamalar.
2 Türev, Türev alma kuralları, Bileşke fonksiyonun türevi, Yüksek mertebeden türevler, Parametrik fonksiyonların türevi, Kapalı fonksiyonların türevi, Uygulamalar.
3 Ters fonksiyonların türevi, Trigonometrik fonksiyonların türevi, Ters trigonometrik fonksiyonların türevi, Logaritmik ve üstel fonksiyonların türevi, Uygulamalar.
4 Türevin limit hesabına uygulanması (L Hospital Kuralı), 1. , 00, .0 biçimindeki belirsizlikler, Türevin geometrik anlamı, Teğet ve normal denklemleri, Artan ve azalan fonksiyonlar, Bir fonksiyonun ekstremum noktaları, Uygulamalar.
5 Fonksiyonların seriye açılmaları, Taylor ve Maclaurin serileri, Kısmi türev, Yüksek mertebeden kısmi türevler, Belirsiz integral, Belirsiz integralin özellikleri, Basit integral formülleri, İntegrasyon yöntemleri, Değişken değiştirerek integral almak, Uygulamalar.
6 Trigonometrik fonksiyonların integrali, Kısmi integral, Rasyonel fonksiyonların integrali, Uygulamalar.
7 İkinci derece üçterimlisini içeren integraller, Doğrusal ifadeleri içeren irrasyonel fonksiyonların integralleri. Trigonometrik fonksiyonları içeren integraller, Uygulamalar.
8 Belirli integral, Belirli integralin özellikleri, Belirli integralin geometrik anlamı, dik koordinatlarda alan hesabı, Uygulamalar.
9 Matris, Matrislerle işlemler, Bir matrisin kuvvetleri, Matris işlemleri ile ilgili özellikler, Bazı özel kare matrisler, Determinantlar, Bir determinantın minör ve kofaktörü, Determinantların değerlendirilmesi, Sarrus kuralı ile determinant hesabı, Determinantlarla ilgili teoremler, Uygulamalar.
10 ARA SINAV
11 Bir kare matrisin tersinin bulunması: Tanım yardımıyla, Ek matris yardımıyla, Elemanter satır işlemleriyle, Cayley-Hamilton teoremi, Bir matrisin rankı, Uygulamalar.
12 Doğrusal denklem sistemleri, Homojen olmayan doğrusal denklem sistemlerinin matrislerle çözümü, Gauss Eleminasyon Yöntemi, Ters Matris Yöntemi, Uygulamalar.
13 Homojen doğrusal denklem sistemlerinin çözümü, Doğrusal denklem sistemlerinin determinantlarla çözümü, Cramer kuralı, Doğrusal olmayan denklemlerin yaklaşık çözüm yöntemleri, Newton-Raphson Yöntemi, Yöntemin geometrik yorumu, Yakınsaklığı, Uygulamalar.
14 Kiriş Yöntemi, Yarılama (Orta Nokta) Yöntemi, Fonksiyonel İterasyon (Ardışık Yaklaşımlar) Yöntemi, Uygulamalar.

Tin, A.T., Badem, N., (2011) ,Matematik I, Cilt 1-2, Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Basım Ünitesi, İzmir.
Yardımcı kaynaklar:
Aydın, S., (1980) ,Analize Giriş, Başarı Yayınları, Ankara;
Speigel, M.R., (1978) ,Advanced Calculus, Mc-Graw-Hill Book Company, New York;
Stein, S.K., Barcellos, A., (1996) , Calculus ve Analitik Geometri, Cilt 1-2, Mc-Graw-Hill-Literatür, İstanbul;
Ayres, F., (1980) ,Matrices, Schaums Outline Series, Mc-Graw-Hill Book Company, New York;
Lipschutz, S., (1974) ,Linear Algebra, Schaums Outline Series, Mc-Graw-Hill Book Company, New York.
Çatal, (Alku) S. , (2003), Sayısal Çözümleme ve Örnekler, Dokuz Eylül Üniversitesi Müh. Fak.Basım Ünitesi, İzmir.
Yardımcı kaynaklar :
Oturanç, G.; Kurnaz, A.; Kiriş, M.E. (2003), Sayısal Analiz, Dizgi Ofset Yayınları, Konya.
Uzun, İ. (2000), Nümerik Analiz, Beta Yayınları, İstanbul.
Gündoğdu Ö., Kopmaz O., Ceviz M.A., (2004) ,Matlab Mühendislik ve Fen Uygulamalarıyla, Nobel Yayın Dağıtım, İstanbul.

Diğer ders materyalleri: Hesap makinesi

Ders anlatımı, sunum, dönem içi ve final sınavları

1 AS Arasınav
2 YYS Yarıyılsonu Sınavı
3 BNS Başarı Notu AS * 0.50 +YYS * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu AS * 0.50 + BUT * 0.50

Ara sınav %50 (ÖÇ1, ÖÇ2,ÖÇ3)
Final Sınavı %50 (ÖÇ1,ÖÇ2,ÖÇ3,ÖÇ4,ÖÇ5,ÖÇ6)

Derse devam zorunlu olup yapılan derslerin %70'ine katılım final sınavına katılabilme için gerekli bir koşuldur.

Yrd.Doç.Dr. Taner UÇAR
taner.ucar@deu.edu.tr

Mümküm olan her zaman.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17