: STATİK

Mimarlık

PROFESÖR ATİLLA ORBAY

Mimarlık

Bu derste öğrencilere cisme etkiyen dış ve iç yükler, kuvvet, moment gibi temel kavramlar ve yapı sistemlerine ilişkin izostatiklik, hiperstatiklik durumları ile cisimlerin dengesi ve ağırlık merkezi, kesit atalet momenti gibi önemli kavramları vermek ve kimi basit izostatik strüktürlerin (kafes kiriş, kiriş vb.) yükler altında oluşan dengeleri ile iç kuvvetlerinin hesaplanıp belirlenmesini öğretmek ve strüktürel açıdan tüm bu olguların mimariyi oluşturma aşamalarındaki önemini belirtmek amaçlanmaktadır.

1   Statiğin temel ilke ve kavramlarını öğrenme
2   Denge kavramını algılayarak cisimlerin hangi koşullarda dengede kalabildiklerini değerlendirebilme
3   Kesitlerin ağırlık merkezi ve atalet momentlerini belirleyebilme
4   Kafes sistem ve kirişler gibi basit yapılarda oluşan zorlamaları hesaplayabilme
5   Yapı sistemlerinin özelliklerine ve mimari tasarıma uygun çözümlemeleri uygulayabilme

1 Giriş ve tarihçe. Statiğin temel konuları. Temel kavram ve ilkeler. Birim sistemleri.
2 Vektörler ve vektör işlemleri: Tanım ve temel kavramlar. Vektör¬lerin toplanması. Birim vektör. Vektörlerin bileşenlere ayrılması. Vektörlerin çarpımı: Skaler ve Vektörel çarpım. Sayısal Uygula¬malar.
3 Statikte önemli vektör tanımlamaları: Konum vektörü, kuvvetin noktaya ve eksene göre momentleri. Kuvvet çifti. Eşdeğer sistem kavramı. Sayısal uygulamalar.
4 Cisimlerin Dengesi: Tanım ve kavramlar. Serbest cisim diyagramı. Maddesel noktanın statiği. Sayısal uygulamaları.
5 Cisimlerin dengesi: Rijit cismin statiği. Dengenin kararlılığı kavramı. Sayısal uygulamaları.
6 Ağırlık Merkezi: Tanım ve genel bilgiler. Düzlem yüzeylerin ağırlık merkezi, düzlemde yayılı kuvvetlerin ağırlık merkezi.
7 Ağırlık Merkezi: Sayısal uygulamalar.
8 Atalet Momenti: Genel bilgiler. Düzlem alanın eksene ve noktaya göre atalet momentleri. Çarpım atalet momenti. Mukavemet momenti.
9 Atalet Momenti: Sayısal uygulamalar
10 Kafes Sistemler: Tanım, kavram ve genel bilgiler. Çubuk kuvvet¬lerinin Düğüm Noktaları Yöntemi ile çözümü. Sayısal uygulama.
11 Kafes Sistemler: Kesit (Ritter) yöntemi ile çözüm. Sayısal uygulamalar.
12 Kirişler ve İç Kuvvetleri: Tanım, kavram ve genel bilgiler. İç kuvvet değişim fonksiyonlarının elde edilmesi. İç kuvvet diyag¬ramlarının çizilmesi. Sayısal uygulamalar.
13 Ara sınav
14 Kirişler ve İç Kuvvetleri: İç kuvvetler arasındaki diferansiyel ilişki. Diyagramların fonksiyonlar elde edilmeden pratik çizimleri. Sayısal uygulamalar.

Ana kaynak: Ders Kitabı; STATİK-Ayrıntılı Örneklerle, Orbay, A., Birsen Yayınevi (2007), İstanbul
Yardımcı kaynaklar: Konu ile ilgili çeşitli kitaplar.
Diğer ders materyalleri: Hesap makinesi; öğrenciler sınıf içi, dışı ve sınav sırasında problemlerin çözümünde bilimsel bir hesap makinesinin yardımına gereksinim duyacaklardır.

Konular öğretim üyesi tarafından ayrıntılı bir şekilde anlatılır ve çeşitli sayısal örnek problemler çözülerek konuların öğrenilmesi ve anlaşılması pekiştirilir. Sınıfta yeterince anlaşılamayan noktalar öğrencilerin katılımıyla ele alınarak etkileşimli bir biçimde üzerlerinde durularak anlaşılması sağlanır. Gerektiğinden çeşitli sunumlar yapılabilecektir.

1 AS Arasınav
2 YYS Yarıyılsonu Sınavı
3 BNS Başarı Notu AS * 0.50 +YYS * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu AS * 0.50 + BUT * 0.50

ARA SINAV : (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4)
FİNAL SINAVI : (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)

Derse devam zorunlu olup yapılan derslerin %75'ine (teorik kısmının%70' ine uygulama kısmının %80'nine) katılım final sınavına katılabilme için gerekli bir koşuldur.

atilla.orbay@deu.edu.tr

Mümkün olan her zaman

Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1,5 18

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17