: MUKAVEMET

Mimarlık

PROFESÖR ATİLLA ORBAY

Mimarlık

Bu derste öğrencilere mukavemetin temel tanım ve kavramları ile emniyet katsayısı, gerilme ve sekil değiştirme arasındaki ilişki, basit ve bileşik mukavemet halleri, yapı elemanı enkesitinde oluşan gerilmeler ve dağılımları, elastik eğri ve burkulma olayı gibi konular ele alınarak basit örnekler ve hesaplamalar ile açıklanıp strüktürel açıdan tüm bu olguların mimariyi oluşturma aşamalarındaki önemini vurgulamak amaçlanmaktadır.

1   İlke, tanım ve kavramları tanımlayabilmek
2   Kesit zorlamaları karşısında yapı elemanlarında oluşan gerilme hallerini ve şekil değiştirmeleri açıklayabilmek
3   Oluşan gerilme durumlarında gereken dayanımı sağlayabilecek kesit boyutlarını hesaplayarak belirleyebilme becerisini kazanmak
4   Yükler altında kesit boyutlarına bağlı olarak kirişlerin şekil ve yer değiştirmelerini analiz edebilmek
5   Yapı sistemlerinde elemanların özelliklerine ve mimari planlamaya uygun dayanımlı çözümler üretip uygulayabilmek

MİM 2611 - STATİK

1 Giriş, konu, tarihçe. Mukavemette temel kavramlar. Temel ilkeler. Katı cisimlerin özellikleri. Emniyet katsayısı, emniyet gerilmesi.
2 Basit mukavemet halleri-Tanım ve kavramlar. Eksenel normal kuvvet (çekme+ basınç). Sayısal örnekler.
3 Basit kesme kuvveti hali. Sayısal örnek çözümleri.
4 Gerilme ve şekil değiştirme bağıntıları. Hooke kanunu. Açıklamalar, örnekler, sayısal uygulamalar.
5 Basit eğilme hali. Kabuller, hipotezler. Temel kavramlar, eğilme bağıntısı. Mukavemet momenti kavramı
6 Basit eğilme ile ilgili sayısal çözüm örnekleri, uygulamalar.
7 Bileşik mukavemet halleri. (Eğilme + Normal kuvvet) hali. Tanım, açıklamalar. Dışmerkezlik kavramı. Sayısal çözümler.
8 (Eğilme momenti + Kesme kuvveti) bileşik hali. Tanım, açıklamalar. Çeşitli örnekler, uygulamalar.
9 Gerilme halleri. Temel kavramlar. Bir eksenli gerilme hali. Mohr Dairesi. Uygulama örnekleri.
10 İki eksenli Mohr Dairesi ve ilgili uygulama örnekleri.
11 Elastik eğri: kavram ve tanımlar. Elastik eğri diferansiyel denklemi. Elastik eğri sayısal örnekleri.
12 Elastik eğri uygulamaları ve problemler.
13 Ara sınav
14 Burkulma. Temel kavramlar, tanımlar, örnek çözümler.

Ana kaynak: Duyurulacak
Yardımcı kaynaklar: Konu ile ilgili çeşitli kitaplar.
Diğer ders materyalleri: Hesap makinesi; öğrenciler sınıf içi, dışı ve sınav sırasında problemlerin çözümünde bilimsel bir hesap makinesinin yardımına gereksinim duyacaklardır

Konular öğretim üyesi tarafından ayrıntılı bir şekilde anlatılır ve çeşitli sayısal örnek problemler çözülerek konuların öğrenilmesi ve anlaşılması pekiştirilir. Sınıfta yeterince anlaşılamayan noktalar öğrencilerin katılımıyla ele alınarak etkileşimli bir biçimde üzerlerinde durularak anlaşılması sağlanır. Gerektiğinden çeşitli sunumlar yapılabilecektir.

1 AS Arasınav
2 YYS Yarıyılsonu Sınavı
3 BNS Başarı Notu AS * 0.50 +YYS * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu AS * 0.50 + BUT * 0.50

ARA SINAV : (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4)
FİNAL SINAVI : (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)

Derse devam zorunlu olup yapılan derslerin %75'ine (teorik kısmının%70'ine uygulama kısmının %80'nine) katılım final sınavına katılabilme için gerekli bir koşuldur.

atilla.orbay@deu.edu.tr

Mümkün olan her zaman

Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1,5 18

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17