: YAPI STATİĞİ

Mimarlık

PROFESÖR ATİLLA ORBAY

Mimarlık

Bu derste öğrencilere denge ile belirli (izostatik) çerçeve tipi taşıyıcı yapıların çözümlemeleri ve buna bağlı olası yer değiştirmelerinin belirlenmesi ile giriş düzeyinde denge ile belirsiz (hiperstatik) basit sürekli kiriş ve çerçeve yapıların çözümlemelerini ve bu tür taşıyıcı sistemlerin mimari tasarım ile bütünleşmesine yönelik uygulamalarının öğretilmesi amaçlanmaktadır.

1   Farklı kiriş ve çerçeve tipi taşıyıcı sistemlerin davranışını anlayabilmek
2   Taşıyıcı sistemlerin tasarım ve hesap yöntemlerini kavramak
3   Mimari tasarımlar için taşıyıcı sistemde oluşabilecek yer değiştirmeleri hesaplayarak sistemdeki etkisini ve mimari görünüşteki önemini algılamak
4   Hiperstatik sistemlerin hesaplamasını ve davranışının farklılığını çözebilme
5   Mimari planlama ve taşıyıcı yapı sistemlerinin özelliklerine uygun çözümlemeler üretebilme

MİM 2612 - MUKAVEMET

1 İzostatik Çerçeve Sistemler: Tanımlar ve genel bilgiler. Çözüm yöntem-leri. İç kuvvet diyagramlarının çizilmeleri. Sayısal uygu¬lamalar.
2 Gerber Kirişleri: Genel bilgiler. Taşıyıcı sistem şemaları. Analitik çözüm yöntemleri ve sayısal uygulamalar.
3 Yapısal elemanlarda enerji kavramı: Genel bilgiler. İş kavramı. İç kuvvetlerin işi. Süperpozisyon kavramı. Basit yapı elemanlarında elastik şekil değiştirme enerjisinin belirlenmesi. Sayısal uygulamalar.
4 Kirişler ve çerçevelerde yer değiştirme ve dönmelerin hesaplan¬ması: Castigliano teoremi ve sayısal uygulamaları.
5 Kirişler ve çerçevelerde yer değiştirme ve dönmelerin hesaplan¬ması: Birim Yük yöntemi ve sayısal uygulamaları.
6 Kirişler ve çerçevelerde yer değiştirme ve dönmelerin hesaplan¬ması: Grafik çözüm-Çarpım Tablalarının kullanılması (Maxwell-Mohr yöntemi) ve sayısal uygulamaları.
7 Yer değiştirme hesaplanmasında anlatılan yöntemlerin karşılaştırılması. Genel sayısal uygulamalar.
8 Hiperstatik Sistemler: Genel bilgi, tanım ve kavramlar. Çözüm yöntemlerine genel bakış. Sistem hiperstatiklik derecelerinin belirlenmesi.
9 Kuvvet yöntemi: Genel bilgiler ve hesaplarda izlenecek yolun açıklanması. Sayısal uygulamalar.
10 Kuvvet yöntemi ile ilgili sayısal uygulamalar.
11 Moment Dağıtma (Cross) yöntemi. Genel bilgiler ve tanımlar: Rijitlik faktörü (redör), taşıma katsayısı, dağıtma sayıları, ankastrelik uç momentler ve tabloları. Hesaplarda izlenecek yolun açıklanması.
12 Cross yöntemi ile ilgili sayısal uygulamalar.
13 Ara sınav
14 Genel Tekrar

Ana kaynak: Duyurulacak
Yardımcı kaynaklar:
- Yorulmaz, M., Özgen, K., Yapı Statiği, Birsen Yayınevi (1996), İstanbul.
- Can, H., Yapı Statiği Çözümlü Örneklerle, Birsen Yayınevi (2002), İstanbul
- Diğer çeşitli Yapı Statiği kitapları
Diğer ders materyalleri: Hesap makinesi; öğrenciler sınıf içi, dışı ve sınav sırasında problemlerin çözümünde bilimsel bir hesap makinesinin yardımına gereksinim duyacaklardır

Konular öğretim üyesi tarafından ayrıntılı bir şekilde anlatılır ve çeşitli sayısal örnek problemler çözülerek konuların öğrenilmesi ve anlaşılması pekiştirilir. Sınıfta yeterince anlaşılamayan noktalar öğrencilerin katılımıyla ele alınarak etkileşimli bir biçimde üzerlerinde durularak anlaşılması sağlanır. Gerektiğinden çeşitli sunumlar yapılabilecektir.

1 AS Arasınav
2 YYS Yarıyılsonu Sınavı
3 BNS Başarı Notu AS * 0.50 +YYS * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu AS * 0.50 + BUT * 0.50

ARA SINAV : (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4)
FİNAL SINAVI : (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)

Derse devam zorunlu olup yapılan derslerin %75'ine (teorik kısmının%70'ine uygulama kısmının %80'nine) katılım final sınavına katılabilme için gerekli bir koşuldur.

atilla.orbay@deu.edu.tr

Mümkün olan her zaman

Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1,5 18

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17