: MİMARİDE YÖNLENDİRME VE GÜNEŞ KONTROLÜ

Mimarlık

DOÇENT MÜJDE ALTIN

Mimarlık

Dersin amacı öğrencilere, klimatik faktörlere göre binaların konumunun saptanması ve yönlendirme ile kontrolü, yapıdaki açıklıklarda kullanılacak güneş kırıcıların güneş ışınlarına göre boyutlandırılması ve detaylandırılması konusunda bilgiler vererek uygulamasını yaptırmaktır.

1   Doğal çevre verilerinin değerlendirilme yöntemlerini tarif edebilme
2   İklim verilerine bağlı bina biçimini tayin edebilme
3   Klimatik faktörlere göre binaların konumunu saptayabilme ve yönlendirme ile kontrolünü yapabilme
4   Binanın konfor koşullarını sağlaması için güneşe göre uygun yönlendirilmesi ve güneş kontrolünü yapabilme
5   Yapıdaki açıklıklarda kullanılacak güneş kırıcıların güneş ışınlarına göre boyutlandırılmasını ve detaylandırılmasını yapabilme

1 Dersin Amacı ve Kapsamı, Güneş Mimarisi, Güneş Geometrisi, Yapıda Bölge Şartları
2 Çevre nedir, doğal ve yapay çevre tanımları, doğal çevre verileri ve değerlendirilme yöntemleri
3 İklim verilerinin mimari kullanım için değerlendirilmesi, yer seçimi ve yönlendirme
4 İklim verilerine bağlı bina biçimi tayini
5 Bina kabuğu belirlemede ısı kayıp ve kazançları ile yön zamları
6 Konfor koşulları, güneşten yararlanarak konfor koşullarının yaratılması
7 I. ARA SINAV
8 Gölgeleme araçları kullanımı
9 Güneş kontrolü ve yapılması gereken işlemler - maske ve güneş yörüngesi diyagramı kullanımı
10 Uygulama - En sıcak devre ve en az sıcak devre tayini - optimum yönlenme tayini
11 Uygulama - En sıcak devre ve en az sıcak devre tayini - optimum yönlenme tayini
12 Uygulama - yapıdaki açıklıklarda kullanılacak gölgeleme araçlarının (güneş kırıcıların) güneş ışınlarına göre boyutlandırılması ve detaylandırılması
13 Uygulama - yapıdaki açıklıklarda kullanılacak gölgeleme araçlarının (güneş kırıcıların) güneş ışınlarına göre boyutlandırılması ve detaylandırılması
14 II. ARA SINAV - uygulama çalışmasının teslimi

- Atagündüz, G. (1989). Güneş Enerjisi Temelleri ve Uygulamaları. İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi.
- Eicker, U. (2003). Solar technologies for buildings. England: John Wiley & Sons Ltd.
- Kılıç, A. & Öztürk, A. (1983). Güneş Enerjisi. İstanbul: Kipaş Dağıtımcılık.
- Olgyay, V., & Olgyay, A. (1973). Design with climate (4th ed.). USA: Princeton University Press.
- Roaf, S., Fuentes, M., & Thomas, S. (2003). Ecohouse 2, a design guide (2nd ed.). Oxford: Architectural Press.
- Zeren, L. (1959). Mimaride güneş kontrolu. Istanbul: İTÜ Fakülteler Matbaası.
- Zeren, L. (1967). Türkiye nin tipik iklim bölgelerinde en sıcak devre ve en az sıcak devre tayini. Istanbul: Istanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi.

Derste öğrencilere öncelikle konular anlatılacak, daha sonra 10, 11, 12 ve 13. haftalarda maske ve güneş yörüngesi diyagramı kullanımı ile yönlendirme ve güneş kontrolü uygulaması farklı durumlar için yaptırılarak 14. hafta bu çalışmanın son şekli teslim alınacaktır.

1 AS1 1.Arasınav
2 AS2 2.Arasınav
3 OD Araştırma Ödevi
4 YYI Yarıyıliçi Notu AS1 * 0.30 +AS2 * 0.30 + OD * 0.40
5 YYS Yarıyılsonu Notu
6 BNS Başarı Notu YYI * 0.50 + YYS * 0.50
7 BUT Bütünleme Notu
8 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YYI * 0.50 +BUT * 0.50

1.Ara Sınav % 15 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3)
2.Ara Sınav % 15 (ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)
Ödev % 20 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3 ÖÇ 4, ÖÇ5)
(Yönlendirme ve güneş kontrolü uygulaması teslimi)
Final Sınavı % 50 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)

8 hafta öğretim üyesi ders anlatacak, 10, 11, 12 ve 13. haftalarda maske ve güneş yörüngesi diyagramı kullanımı ile yönlendirme ve güneş kontrolü uygulaması farklı durumlar için yaptırılarak 14. hafta bu çalışmanın son şekli teslim alınacaktır.

mujde.altin@deu.edu.tr, 0090 232 301 84 48

Daha sonra duyurulacaktır.

Örnek olay çalışması 4 2 8

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17