: BİLEŞEN DÜĞÜM NOKTASI VE ÇÖZÜM İLKELERİ

Mimarlık

YRD.DOÇENT KUTLUĞ SAVAŞIR

Mimarlık

Doğru detay, doğru düşünce ve basit üretilebilirlik demektir. İki farklı ya da aynı özellikteki yapı elemanının birbiriyle olan sağlıklı birleşiminin; en ekonomik, en doğru, en kolay, en basit ve en yapılabilir hale getirilmesi ile düğüm noktaları için uygun çözümler geliştirilmektedir. Endüstrileşmiş yapım yöntemleriyle elde edilen yapı elemanlarının birleşim noktalarının (çubuk-çubuk, çubuk-düzlem, düzlem-düzlem) çözümlerinin araştırılması amaçlanmaktadır.

1   Yapı ve yapıma ilişkin kavramları tarif edebilme
2   Genel olarak yapım sistemlerini sınıflayabilme
3   Endüstrileşmiş yapım sistemlerindeki bileşenleri tanımlayabilme
4   Çubuk-çubuk, çubuk-panel, panel-panel yapı elemanlarının birleşimlerindeki detayları en basit şekilde çözebilme
5   Tam veya kısmen endüstrileşmiş yada rasyonelleştirilmiş yapım sistemlerinden birini seçip, birleşim noktalarındaki detayları sınıfta sunabilme

1 1.1. Dersin amacı, kapsamı ve işleniş şeklinin anlatımı. 1.2. Araştırma konularının verilmesi
2 2.1. Tanımlar- Yapı, Yapım, Yapım sistemi, Taşıyıcı sistem, Yapı malzemesi, Yapı bileşeni, Yapı elemanı kavramlarının örneklerle aktarımı
3 3.1. İlkel, geleneksel, konvansiyonel, rasyonelleştirilmiş, kısmen endüstrileşmiş, tam endüstrileşmiş yapım sistemlerinin örneklerle anlatımı. 3.2.Yapıyı etkileyen yüklerin anlatımı. 3.3. Endüstrileşme ve yapım-teknik-yöntem endüstrileşmesi
4 4.1. Yapı bütününü oluşturan elemanların belirlenmesi. 4.2. Belirlemeler için yöntem, yöntem kurgusu ve adımları. 4.3. Yöntemin örneklere uygulanması ve endüstrileşmiş yapım sistemindeki bileşenlerin belirlenmesi.
5 5.1. Bileşen morfolojisini tanımlayan ana etkenler .5.2. Temel boyut ve sistem aksı (Panel ve çubuk elemanlarda). 5.3.Panel ve çubuk bileşenlerin düşeyde ve yatayda bir araya gelişlerinin irdelenmesi.
6 6.1. Boyutsal koordinasyon ve planda bileşenlerin biraraya gelebilirliği 6.2. Panel-panel birleşimi, tek boyutlu bileşenlerin organizasyonu, tek ve iki boyutlu bileşenlerin ortak kullanımı, üç boyutlu elemanların kullanımı.
7 Ara Sınav
8 Araştırma konularının sunumu
9 Araştırma konularının sunumu
10 Araştırma konularının sunumu
11 Araştırma konularının sunumu
12 Araştırma konularının sunumu Ödevlerin teslimi
13 Konuların genel tekrarı
14 Konuların genel tekrarı

Ana kaynak:
Şen, N. (1990). Konut Teknolojisinde Endüstrileşme, 2. Baskı, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, MM/MİM-90 EY-29, İzmir.

Yardımcı kaynaklar:
Savaşır, K. (2000). Silindir Yüzeyli Uzay Kafes Sistemlerde Yükseklik ve Geçilen Açıklık Bakımından Tek ve Çift Tabakalı Sistemlerin Karşılaştırılması, Basılmamış yüksek lisans tezi, İzmir.
Sunar, Ş. (b.t.). Endüstrileşmiş Bina Açısından Mimari Tasar ve Uygulama Sorunları, İTÜ Mimarlık Fakültesi, İstanbul.
Şen, N. (1976). Geleneksel Yapımda Rasyonalizasyon (Endüstriyel Yapı ve Prefabrikasyon), E.Ü. Mühendislik Bilimleri Fakültesi Mühendislik ve Mimarlık Yüksek Okulu, İzmir.
Türkçü, H.Ç. (1988). Endüstrileşmiş Yapım- Konut Sorunu Açısından İrdelenmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Yayınları, MM/MİM-88 EY 155, İzmir.

Teorik ders anlatımı, tartışma ve bireysel ödev uygulaması

1 AS Arasınav
2 OD Ödev
3 YYI Yarıyıliçi Notu AS * 0.50 + OD * 0.50
4 YYS Yarıyılsonu Notu
5 BNS Başarı Notu YYI * 0.50 + YYS * 0.50
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YYI * 0.50 +BUT * 0.50

İlk hafta belirlenen konulara yönelik bireysel veya grup olarak öğrenciler sunum hazırlayacak. Sunumların bittiği hafta, sunumu yapılan konuda ödev teslimi yapılacaktır. Ödev (%12,5) ile sunum (%12,5) birlikte değerlendirilecek olup, başarı notun % 25'ini oluşturacaktır.

Ara Sınav % 25 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3)
Sınıf İçi Uygulamalar % 25 (ÖÇ4, ÖÇ5)
Final Sınavı % 50 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4)

Dersi alacak öğrenciler öğreniminin en az 5. yarıyılında olmalı ve sınıftaki toplam sayı onsekizi (18) geçmemelidir.

kutlug.savasir@deu.edu.tr
0.232.3018389

Pazartesi 7. ve 8. saatler

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17