DERS ADI

: BETONARME I

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MİM 3612 BETONARME I ZORUNLU 2 2 0 4

Dersi Veren Birim

Mimarlık

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROFESÖR ATİLLA ORBAY

Dersi Alan Birimler

Mimarlık

Dersin Amacı

Bu derste öğrencilere betonun fiziksel özellikleri ve bileşenleri ile ilgili bilgiler, betonarme hesabında temel ilke ve yöntemler; betonarmenin davranış özellikleri, kirişler (basit eğilme etkisinde tek ve çift donatılı, tablalı) ve kolonların (merkezsel yüklü ve bileşik eğilmeli) tasarımı ile kirişlerdeki kayma etkisi gibi konular da ele alınarak basit örnekler ve hesaplamalar ile açıklanıp betonarme taşıyıcı sistemlerin mimari tasarım ile bütünleştirilmesine yönelik uygulamalarının ele alınarak öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Beton ve betonarmenin özelliklerini ve yapısal davranışını anlayabilmek
2   Betonarme yapı elemanlarının tasarım ve hesap yöntemlerini öğrenmek
3   Mimari tasarımlar için betonarme taşıyıcı sistemlere ilişkin yapısal üstünlük ve sakıncaların farkına varabilmek
4   Yönetmelik hükümleri çerçevesinde betonarme yapı elemanlarını pratik bir şekilde boyutlandırma ve tasarımını gerçekleştirebilme doğrultusunda verilen bilgileri etkin kullanabilmek
5   Mimari planlamaya ve betonarme taşıyıcı yapı sistemlerinin yapısal özelliklerine uygun çözümler üretebilmek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

MİM 2612 - MUKAVEMET

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Beton: Giriş, tarihçe, temel tanım ve kavramlar, bileşen özellikleri, agrega, çimento, su. Betonun fiziksel ve mekanik özelliklerine giriş. Betonun zamana bağlı şekil değiştirmeleri: Rötre , sünme ve aderans kavramları. Betonarme çeliği ve özellikleri.
2 Betonarme: Tanımlamalar. Tasarımda temel ilke ve yöntemler. Yük ve malzeme katsayıları. Yük kombinasyonları. Güvenlik. Eksenel basınç kuvveti etkisindeki elemanlar. Etriyeli ve fretli kolonların davranışları. Kısa kolon kavramı.
3 Eksenel yüklü etriyeli ve fretli kolonların taşıma gücü. Kolonlar ile ilgili yönetmelik hükümleri. Eksenel kuvvet etkisindeki kolonlar ile ilgili sayısal uygulamalar.
4 Basit eğilme etkisindeki elemanlar: Giriş, temel kavram ve kabuller. Kirişler. Artan eğilme momenti altında kirişin taşıma gücüne ulaşma davranış biçimleri: Çekme, basınç ve dengeli kırılma kavramları.
5 Tek donatılı dikdörtgen kesitler: Taşıma gücüne göre analiz ve kesit kontrolü. İlgili bağıntıların çıkarılması. Tek donatılı kirişlerin analizi ile ilgili sayısal uygulamalar.
6 Çift donatılı dikdörtgen kirişlerin taşıma gücüne göre analizi ve kesit kontrolü. İlgili bağıntılar, sayısal uygulamalar.
7 Tablalı kesitler: giriş, tanım ve kavramlar. Taşıma gücüne göre hesap esasları ve kesit kontrolü. Tablalı kirişler ile ilgili sayısal örnek ve uygulamalar.
8 Kirişler ile ilgili Yönetmelik hükümleri, konstrüktif esaslar. Tek donatılı kirişlerin tasarımı ve boyutlandırılması. Pratik tablo kullanımları, çeşitli sayısal uygulamalar
9 Bileşik Eğilme etkisindeki elemanlar (Kolonlar): Genel bilgiler. Tanımla-malar. Dışmerkezlik, narinlik ve kısa kolon kavramları. Bileşik eğilme etkisindeki dikdörtgen kesitli kolonların taşıma gücü: Dengeli kırılma durumu. Sayısal uygulamalar.
10 Bileşik eğilme etkisindeki dikdörtgen kesitli kolonların taşıma gücü: Çekme ve basınç kırılma durumları. Sayısal uygulamalar. Karşılıklı Etki Diyagramı: Kavram, tanım ve özellikler. Sayısal uygulamalar.
11 Simetrik donatılı dikdörtgen kesitli kısa kolonların tasarım ve boyutlandırılması: Kolon abaklarının kullanılması ve uygulamalar
12 Ara sınav
13 Kesme Kuvveti Etkisi: Genel bilgiler, eğik çekme ve kayma dayanımı kavramları. Kayma donatısı türleri. Kayma donatılı kirişin kesme kuvveti taşıma gücü hesabı. Sayısal uygulamalar
14 Kirişlerin kesme kuvvetlerine göre tasarımı. Kayma donatısı hesabı ve konstrüktif donatı. Sayısal uygulamalar.

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak: Orbay, A., Betonarme I -Ayrıntılı Örnekleriyle, Birsen Yayınevi (2005), İstanbul.
Yardımcı kaynaklar: Diğer çeşitli Betonarme kitapları
Diğer ders materyalleri: Hesap makinesi; öğrenciler sınıf içi, dışı ve sınav sırasında problemlerin çözümünde bilimsel bir hesap makinesinin yardımına gereksinim duyacaklardır.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Konular öğretim üyesi tarafından ayrıntılı bir şekilde anlatılır ve çeşitli sayısal örnek problemler çözülerek konuların öğrenilmesi ve anlaşılması pekiştirilir. Sınıfta yeterince anlaşılamayan noktalar öğrencilerin katılımıyla ele alınarak etkileşimli bir biçimde üzerlerinde durularak anlaşılması sağlanır. Gerektiğinden çeşitli sunumlar yapılabilecektir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 AS Arasınav
2 YYS Yarıyılsonu Sınavı
3 BNS Başarı Notu AS * 0.50 +YYS * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu AS * 0.50 + BUT * 0.50

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

ARA SINAV : (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4)
FİNAL SINAVI : (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derse devam zorunlu olup yapılan derslerin %75'ine (teorik kısmının%70'ine uygulama kısmının %80'nine) katılım final sınavına katılabilme için gerekli bir koşuldur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

atilla.orbay@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Mümkün olan her zaman

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 2 26
Uygulama 13 2 26
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1,5 18
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 109

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17
ÖK.15
ÖK.255
ÖK.3555
ÖK.455
ÖK.555555