: MESLEKİ UYGULAMA

Mimarlık

YRD.DOÇENT HASAN BEGEÇ

Mimarlık

Bu ders mimar adaylarına mimarlık mesleğinin yürütülme biçimlerini, yasal sınırlılıklar ve mevzuat bilgisini, mesleki denetim esaslarını, proje maliyet hesabı yapabilme, kent, planlama, kentsel sorunlar, imar kanununa dayalı uygulamalar hakkında genel bilgi vermeyi amaçlamaktadır.

1   Mimari portfolyo hazırlayabilme
2   Mimarlık mesleğinin farklı yürütülme biçimlerini tanımlayabilme
3   Mimarlık ve planlama ile ilgili yürürlükteki yasalar ve yasal sistemlerinin farkına varabilme
4   Mesleki uygulamadaki kurum-kuruluşları tanımlayabilme
5   Mesleki uygulamadaki yasal sorumlulukların farkına varabilme
6   Yasal açıdan gerekli belge ve projeleri hazırlayarak yapı yapma başvurusunu yapabilme

1 Dersin tanımı, dersin işlenişi, programı ve haftalık işleyiş düzeni hakkında bilgi verilmesi
2 Mimari portfolyo hazırlama esasları + ödev konusunun verilmesi Uygulama
4 Mevzuat bilgisi Belediye-Büyükşehir belediye teşkilat yapılanması, imar ile ilgili görevleri (5393-5216 sayılı kanunlar)Belediye meclis kararları
5 Mevzuat bilgisi İmar kanunu (3194) ("İmar" kavramının açıklanması, İmar kanununun kapsamı ve amacının aktarılması, İmar Mevzuatı ile ilgili tanımlar: - İmar planına ilişkin tanımlar)
6 Mevzuat bilgisi İmar kanunu (3194) (Yapılaşmaya ilişkin tanımlar, Yapı inşaat ruhsatı ve kullanma izni ile ilgili tanımlar ve hükümler)
7 Mevzuat bilgisi Yapı denetim kanunu (4708) (Yapı denetim kanununun kapsamı, yapı denetim kuruluşlarının yapısı, görev-sorumlulukları)
8 Mevzuat bilgisi (Yönetmelikler) Planlı alanlar tip imar yönetmeliği Plansız alanlar imar yönetmeliği Asansör yönetmeliği Sığınak yönetmeliği Binalarda ısı yönetmeliği
9 Teknik gezi (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü)
10 Konuk Sunumları I (Belediye İmar Müdürü)
11 Ara sınav
12 Konuk Sunumları II
13 Konuk Sunumları III
14 Ödev teslimleri + kritikleri

Ana kaynak: Yok
Yardımcı kaynaklar:
- (2007), İmar Kanunu ve İlgili Mevzuat, Adalet Yayınevi, Ankara
- BALKIR, Z. Gönül, (2009), Mimarlık ve İş Hukuku, Kocaeli Üniversitesi Yayınları No:33, Kocaeli
- KARAVELİOĞLU, Celal, (2007), Açıklamalı-Uygulamalı - İçtihatlı İmar Kanunu, Cilt 1-2, Karavelioğlu Hukuk Yayınları, Ankara
- ODYAKMAZ, Nevzat, (1996), İmar Kanunu ve İlgili Mevzuat, Alfa Yayınevi Kanunlar Serisi, İstanbul
Referanslar: Yok
Diğer ders materyalleri: Yok

1. Ders anlatımı
Derste öğretim üyesinin konuya ilişkin bilgi aktarımı yapılacaktır.
2. Teknik gezi (Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü)
Dönem başında belirlenecek bir Belediye ve o Belediyenin İmar Müdürlüğüne ve Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü ne teknik gezi düzenlenecektir.
3. Konuk sunumları
Dönem başında belirlenmiş ve Belediye İmar Müdürü, Serbest Mimarlık uygulamasında bulunan meslek adamları nın ders kapsamında sunumları olacaktır.
4. Ödev
Öğrencilerin dönem sonuna kadar "Portfolyo" hazırlamaları istenmektedir.

1 AS Arasınav
2 OD Araştırma Ödevi
3 YYI Yarıyıliçi Notu AS * 0.60 + OD * 0.40
4 YYS Yarıyılsonu Notu
5 BNS Başarı Notu YYI * 0.50 + YYS * 0.50
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YYI * 0.50 + BUT * 0.50

1. Ara sınavda öncesinde anlatılan konular yer alacaktır. Her konudan en az bir ya da daha fazla sayıda soru sorulacaktır. Sorular açık uçlu veya çoktan seçmeli test şeklinde olabilir.
2. Final sınavında anlatılan tüm konular yer alacaktır.
3. Derse katılım ve öğrencinin ders sırasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtlar kanaat olarak değerlendirilecektir.

Ara Sınav : % 30 ÖÇ 2, ÖÇ 3, ÖÇ 4
Final Sınavı : % 50 ÖÇ 2, ÖÇ 3, ÖÇ 4, ÖÇ 5, ÖÇ 6
Ödev : % 20 ÖÇ 1

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü kopyacılık eylemi disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.
3. Öğretim üyesi kısa sınavlar yapma hakkını saklı tutar. Bu sınavlardan alınacak notlar vize ve final sınavı notlarına eklenecektir.

Yrd. Doç. Dr. Hasan BEGEÇ
e-mail: hasan.begec@deu.edu.tr

Duyurulacaktır.

Ders anlatımı 12 2 24