: GECİKMİŞ MODERNLİKLER

MİM 4524 GECİKMİŞ MODERNLİKLER SEÇMELİ 2 0 0 3

Mimarlık

Mimarlık

Modernleşme sürecinin batı-dışı coğrafyalar üzerindeki etkilerine odaklanarak, öğrencilerin sosyal, tarihi, felsefik ve ekonomik paradigmaların/değişimlerin/dönüşümlerin mimarlık disiplini içindeki karşılıklarını bulabilmeleri amaçlanmaktadır.

1   Modern, modernite, modernleşme, modernizm ve gecikmiş modernlikler gibi kavramları tanımlamak.
2   Modernleşme sürecinin Batı-dışı ülkeler üzerindeki etkilerini açıklamak
3   Modern Hareketin Türkiye mimarlık ortamında karşılaştığı dirençleri ve karşı-dirençleri örneklemek
4   Gecikmiş modernliğin hayatımızı, düşüncelerimizi, zihniyet yapımızı ve yapılı çevremizi şekillendiren etkilerini yorumlayabilmek
5   Tarihsel anlatıları ve historiyografileri eleştirel bir bakışla sorgulayabilmek

1 Dersin amaç, yöntem ve referans kaynaklarına ilişkin açıklayıcı bilgilerin verilmesi
2 Kavram ve olgular arasındaki fark ve benzerliklerin açıklanması: Aşk ve Nefret Sarmalında Bir Nitelik: Modern Zorunlu Bir Süreç: Gecikmiş Modernleşme Bir Kimlik Bunalımı Durumu: Modernite Tepkiselliğini Yitirmiş Estetik Bir Şablon: Modernizm
3 Düşünsel Kökenler: Şarkiyatçılık / Oksidentalizm
4 Düşünsel Kökenler: "İktidarın Aşınması" olarak Kadınsılaşma Korkusu
5 Düşünsel Kökenler: Gesellschaft vs Gemeinschaft, Uluslaşma ve Mikro-Milliyetçilik
6 Modeller: Model Transferi; Tebaa'dan Vatandaş'a
7 Ara sınav
8 Modeller: Maddi Dünya ve Endüstri Devrimi
9 Modeller: Kentleşme; Kahire, Selanik, İzmir, İstanbul
10 Modeller: Mimarlıkta Modern Hareket; Tereddüd ile Tekerrür Arasında
11 Öğrenci Sunumu
12 Öğrenci Sunumu
13 Öğrenci Sunumu
14 Öğrenci Sunumu

Bozdoğan, S. (2002). Modernizm ve Ulusun İnşası; Erken Cumhuriyet Türkiyesi'nde Mimari Kültür, İstanbul: Metis Yayınları.
Gürbilek, N. (2004). Kör Ayna, Kayıp Şark; Edebiyat ve Endişe. İstanbul: Metis Yayınları.
Jusdanis, G. (1998). Gecikmiş Modernlik ve Estetik Kültür, Milli Edebiyatın İcat Edilişi. İstanbul: Metis Yayınları.
Shayegan, D. (2001). Yaralı Bilinç; Geleneksel Toplumlarda Kültürel Şizofreni, İstanbul: Metis Yayınları.
Tanju, B. (2007). Tereddüd ve Tekerrür-Mimarlık ve Kent Üzerine Metinler 1873-1960, İstanbul: Akın Nalça Yayınları.
Tanyeli, U. (2005). İstanbul 1900-2000 Konutu ve Modernleşmeyi Metropolden Okumak. İstanbul: Ofset Yapımevi Yayınları.
Tanyeli, U. (2007). Mimarlığın Aktörleri: Türkiye 1900-2000. İstanbul: Garanti Galeri Yayınları.

Teorik ders anlatımlarının yanı sıra, öğrencilerin bireysel araştırma ve sunumları ile ortaklaşa gerçekleştirilen metin okumaları ve film sunumları sonunda yapılacak bir dizi tartışma ile derse etkin bir biçimde katkı koymalarının sağlanması.

1 AS Arasinav
2 ODV Ödev/Sunum
3 DK DerseKatılım
4 YYS Yarıyılsonu
5 BNS Başarı Notu AS * 0.25 + ODV * 0.20 + DK * 0.05 + YYS * 0.50
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu AS * 0.25 + ODV * 0.20 +DK * 0.05 + BUT * 0.50

ARA SINAV % 25 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ4)
SUNUM % 20 (ÖÇ3, ÖÇ5)
FİNAL % 50 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)
DERSE KATILIM % 5 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)

1. "MİM 3535 Modernitenin Kuramsal Analizi" adlı dersin alınmış olması tavsiye edilir.
2. Derslere devamlılık şarttır.
3. Derse katılmamış olmak ödevlerin ve çalışmaların geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Geç teslimler, farklı değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
5. Her türlü intihal girişimi fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.

deniz.guner@deu.edu.tr 0090 232 301 84 96

Duyurulacaktır.

Uygulama (Öğrenci Sunumları) 4 2 8
Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 9 2 18