: MİMARİ TASARIMDA İNSAN GEREKSİNİMLERİ

Mimarlık

DOÇENT İLKNUR TÜRKSEVEN DOĞRUSOY

Mimarlık

Öğrencilerin mimari tasarımın işlevsel yönüyle ilgili bilgilerle donanmasını ve insan gereksinimleri, fiziksel çevre ve mimari tasarım arasındaki bağları kurmasını sağlamak.

1   Mimari tasarım evrelerini açıklayabilme
2   Küçük ölçekli bir mekânın eleman etüdünü yapabilme,
3   Bir binayı ve mekânlarını içinde geçen eylemlere göre analiz edebilme,
4   Mekânların işlevlerine göre öncelikli yönlenme kararlarını tahmin edebilme,
5   Isıl çevre faktörleri (güneş, topoğrafya, bitkilendirme) ile mimari tasarım kararları arasındaki ilişkileri açıklayabilme,
6   İşitsel gereksinimler için tasarımda dikkat edilmesi gereken faktörleri açıklayabilme,
7   Dersin öğrettiği kavramları farklı bina tipolojileri üzerinden araştırarak sunabilme.

1 Genel açıklamalar, dersin ve işleyişinin tanıtılması, Mimari tasarımda işlev, malzeme, biçim ve ölçü ilişkileri.
2 Mimari tasarım süreci; analiz, sentez, değerlendirme. Sosyal, kültürel, fiziksel çevre ve mimari tasarım, çevre analizi ve grafik sunumu, bilgi toplama, sınıflandırma, işleme ve değerlendirme teknikleri, tasarıma giriş.
3 Mimari tasarımda insan gereksinimleri (Fiziksel gereksinimler, Psiko-sosyal gereksinimler), Mekansal gereksinimler kapsamında mimari tasarımda insan boyutu, antropometrik boyutlar, mimari tasarımda alan ve hacim gereksinimleri ve eleman etüdünde dikkat edilmesi gerekenler. Mekansal analiz tekniğinin anlatılması
4 Görsel gereksinimler kapsamında doğal ve yapay aydınlatma, görsel konfor, gün ışığı sayısı tanımları, açıklıklar, topoğrafya, bitki örtüsü, biçim, malzeme vb. mimari bileşenler ile aydınlatma tasarımı ilişkisi, etkin bir aydınlatma tasarımı için dikkat edilmesi gerekenler.
5 İşitsel gereksinimler kapsamında akustik ve gürültü kontrolü. Hacim akustiği, ses, mekanda sesin davranışı, reverberasyon süresi, yankıma vb. kavram ve tanımlar, olumlu akustik koşulların sağlanması için tasarımda dikkat edilmesi gerekenler, akustik için olumlu plan ve kesit özellikleri ve ilgili örnekler.
6 Gürültü kontrolü, mimari tasarım, kentsel tasarım ve gürültü kontrolü ilişkisi. Emniyet gereksinimleri, yangın emniyeti, psiko-sosyal gereksinimler, mahremiyet, alansallık ve estetik gereksinimler.
7 Ara Sınav
8 Öğrenci sunumları
9 Öğrenci sunumları
10 Öğrenci sunumları
11 Öğrenci sunumları
12 Öğrenci sunumları
13 Öğrenci sunumları
14 Öğrenci sunumları

Arcan E. F. & Evci F. (1999). Bina Bilgisi Çalışmaları, Tasarım Yayın Grubu: İstanbul,
Onat, E. (1990). Mekânsal Organizasyonlarda İhtiyaç Programlaması, Teknik Yayınevi: Ankara.
Aksoy, E. (1987). Mimarlıkta Tasarım Bilgisi, Hatipoğlu yayınları
Gürsel, Y. (bt ). Mimarlık ve Çevre, Anahtar Kitaplar Yayınevi
Steele, J. (2005), Ecological Architecture,Thames and Hudson.
Baker, N.V. & Steemers, K & A Fanchiotti (1993). Daylighting in Archtecture: A European Reference Book, Earthscan Publications.
Türkseven Doğrusoy (2003). Pencerelerin/Açıklıkların İnsan-Mekan İlişkileri Kapsamında İrdelenmesi, Yayımlanmamış doktora tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir
www.cibse.org, Daylighting and Architecture
www.digitool.library.mcgill.ca, Daylighting and Architectural Design.

Dersler / Uygulama: Derslerde konuyla ilgili kuramsal bilgi aktarımları ve sunumlar yapılacaktır.
Ödevler: Öğrenciler araştırma konuları belirleyerek araştırma dosyası ve sunum hazırlayacaklardır.

1 AS Arasinav
2 ODV Ödev/Sunum
3 YYS Yarıyılsonu
4 BNS Başarı Notu AS * 0.30 + ODV * 0.30 + YYS * 0.40
5 BUT Bütünleme
6 BBN BütSonuBaşarıNotu AS * 0.30 + ODV * 0.30 + BUT * 0.40

Ara Sınav (%30)
Ödev / Sunum ( %30)
Final Sınavı (%40)

Ara Sınav % 30 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5, ÖÇ6)
Ödev / Sunum % 30 (ÖÇ7)
Final Sınavı % 40 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5, ÖÇ6)

Derse devam zorunluluğu vardır.

0 232 4128427; ilknur.turkseven@deu.edu.tr

Donem basinda duyurulacaktır

Öğrenci sunumları 7 2 14
Sunum Hazırlama 1 5 5