: FİZİKSEL ÇEVREDE GÜRÜLTÜ KONTROLÜ

Mimarlık

YRD.DOÇENT ÖZGÜL YILMAZ KARAMAN

Mimarlık

Gürültü kirliliği, bir yandan toplumda en yaygın rahatsızlığa yol açan, öte yandan da özellikle ülkemizde en az önem verilen çevre kirliliği etkenlerindendir. Gürültü ile ilgili bu çelişkinin nedeni ise, birey ya da toplum üzerindeki etkilerinin uzun süreli birikimler sonucu otaya çıkması ve/veya dolaylı belirtiler göstermesi nedeniyle kolay tanımlanamamasıdır. Kentlerde her geçen gün artan gürültü düzeyine karşın, gürültü ile savaşım çalışmalarında ortaya çıkan yetersizlikler ise gürültü açısından konforlu mekanlar oluşturabilmek için yapı kabuğunda alınacak önlemleri daha da önemli hale getirmektedir. Bu bağlamda dersin amacı, ses ve gürültü kavramlarıyla, gürültü kontrolü ve sessizlik tasarımı konularının önemine vurgu yaparak, konu ile ilgili hazırlanmış ulusal ve uluslararası yönetmelik ve standartlar kapsamında yapılarda gürültü kontrolüne yönelik çözüm yolları/önerileri konusunda öğrencileri bilgilendirmektir.

1   Ses, gürültü, gürültü kirliliği kavramlarını tanımlama
2   Gürültünün etkilerini tanıma
3   İşitsel konfor koşullarının sağlanması için gereken parametre ve yönetmelikleri tanıma
4   İşlevine bağlı olarak açık ve kapalı mekanlarda gereksinim duyulan gürültü kontrolü önlemlerini belirleyebilme
5   Mimari tasarım ve malzeme seçiminin mekanların işitsel koşulları üzerindeki etkilerini belirleyebilme
6   Güncel örnekleri Mimari tasarım özelliklerinin ses yalıtımına etkisi bakımından yorumlama

1 Dersin Amacı ve Kapsamının anlatılması
2 Ses ve Gürültü Kavramları (1) Ses ve İşitsel Algılama, Sesle İlgili Büyüklükler ve Tanımlar Öğrencilere okumaları için makaleler verilecektir.
3 Ses ve Gürültü Kavramları (2) Gürültü, Gürültü Kirliliği ve Gürültü Kaynakları, Gürültü Kontrolü Tanımları
4 Gürültü Kirliliği ve Denetim Politikaları Uluslararası Gürültü Denetim Politikaları, Türkiye de Gürültü Denetimi İle İlgili Mevzuat ve Uygulamalar Öğrencilere okumaları için makaleler verilecektir.
5 Yapılarda Akustik Konfor Farklı Özellikteki Yapıların Gürültü Açısından Değerlendirilmesi, Yapılarda Gürültü Denetimi Açısından Konfor Koşulları
6 Yapı Elemanlarında Akustik Konfor ve Değerlendirilmesi (1) Yapı Elemanlarından Ses İletimi, Hava ve Darbe Doğuşlu Sesler, Yapı Elemanları için Ses Yalıtım Ölçütleri Öğrencilere okumaları için makaleler verilecektir.
7 Yapı Elemanlarında Akustik Konfor ve Değerlendirilmesi (2) Ses Yalıtımı Hesaplama İlkeleri, Ses Yalıtımı Değerlendirme Ölçütleri
8 I. ARA SINAV
9 Yapılarda Farklı Ses Etkilerine Karşı İstenen Gürültü Düzeyini Sağlayacak Mekan ve Yapı Elemanı Tasarım İlkeleri (1) Yapı Dışı Gürültü Kaynakları ve Denetiminde Temel İlkeler (Kent Planlaması Aşamasında Gürültü Açısından Alınacak Önlemler, Yer Seçimi, Binaların Konumlandırılması, Gürültü Engelleyiciler) Öğrencilere okumaları için makaleler verilecektir.
10 Yapılarda Farklı Ses Etkilerine Karşı İstenen Gürültü Düzeyini Sağlayacak Mekan ve Yapı Elemanı Tasarım İlkeleri (2) Dış Gürültü Açısından Yapı Kabuğu
11 Yapılarda Farklı Ses Etkilerine Karşı İstenen Gürültü Düzeyini Sağlayacak Mekan ve Yapı Elemanı Tasarım İlkeleri (3) Yapı İçi Gürültü Kaynakları ve Denetiminde Temel İlkeler (Gürültü Kontrolü Açısından Konut İçi Planlama İlkeleri) Öğrencilere okumaları için makaleler verilecektir.
12 Yapılarda Farklı Ses Etkilerine Karşı İstenen Gürültü Düzeyini Sağlayacak Mekan ve Yapı Elemanı Tasarım İlkeleri (4) Yapı Elemanı Tasarım İlkeleri
13 Ses Yalıtımı Ölçütlerinde Belirlenen Ses Geçirimsizlik Değerlerini Sağlayacak Yapı Elemanı Örnekleri Yapı Kabuğu, Duvarlar, Döşemeler
14 II. ARA SINAV

Appleton, I. (1996). Building for the Performing Arts a Design and Development Guide. Great Britain: Butterworth Architecture.
Bradley, J. (2002). Acoustical Design of Rooms for Speech. Construction Technology Update . Canada.
Bradley, J. (1986). Predictors of Speech Intelligibility in Rooms. Journal of the Acoustical Society of America , 80 (3), 837-845.
Long, M. (2006). Architectural Acoustics. U.S.A.: Elsevier Academic Press
Lord & Templeton, P&D.(1996). Detailing For Acoustics. (3rd ed.).U.K: E&FN Spon
Mehta, M., Johnson, J., & Rocafort, J. (1999). Architecural Acoustics Principles and Design. U.S.A.: Prentice-Hall, Inc.
Moore, J. (1988). Design for Good Acoustics and Noise Control. Hong Kong: Macmillan Education Ltd.
Olin, H.B., Schmidt, J.L., Lewis, W.H., (1995). Construction, Principles, Materials and Methods. U.S.A : Van Nostrand Reinhold

Ders teorik ders anlatımı, bireysel araştırma ve tartışma biçiminde işlenecektir.

1 AS1 1.Arasınav
2 AS2 2.Arasınav
3 YYI Yarıyıliçi Notu AS1 * 0.50 + AS2 * 0.50
4 YYS Yarıyılsonu Notu