: YAPIM SİSTEMLERİ ARAŞTIRMASI

Mimarlık

YRD.DOÇENT KUTLUĞ SAVAŞIR

Mimarlık

Günümüzde kullandığımız yapım sistemlerinden; tam endüstrileşmiş, kısmen endüstrileşmiş, rasyonelleştirilmiş ve konvansiyonel yapım sistemlerinin birbirlerine karşı üstün yanlarının araştırılması ile içinde bulunulan duruma en uygun yapım sisteminin fayda-değer analizleri yardımıyla belirlenmesi amaçlanmaktadır.

1   Yapım sistemlerini sınıflandırabilme
2   Herhangi bir yapının yapım aşamalarını sıralayabilme
3   Herhangi bir binanın metrajını, maliyetini, yapı fiziği özelliklerini önemle ısı yalıtım değerlerini ve yaklaşık yapım süresini belirleyebilme
4   Fayda-değer ve/veya fayda-maliyet analizleri yardımıyla yapım sistemlerini karşılaştırabilme
5   Araştırdığı yapım sistemi hakkında bilgi sunabilme

1 Giriş 1.1. Dersin amacı, kapsamı ve işleniş şeklinin anlatımı. 1.2. Araştırma ödevi konularının aktarımı ve konuya uygun mimari proje geliştirilmesi.
2 2.1. Yapım sistemlerinin sınıflandırılması 2.2. Konvansiyonel Yapım Sistemiyle tasarlanmış bir binanın yapım aşamalarının analiz edilmesi.
3 3.1. Konvansiyonel Yapım Sistemiyle tasarlanmış bir binanın metrajının çıkarılması 3.2. Birim fiyat analizleri yardımıyla metraja uygun yaklaşık bina maliyetinin hesaplanması
4 4.1. Konvansiyonel Yapım Sistemiyle tasarlanmış binanın yapı fiziği özelliklerinin belirlenmesi 4.2. Isı yalıtım hesabının yapılması
5 5.1. Konvansiyonel Yapım Sistemiyle tasarlanmış binanın yaklaşık yapım süresinin hesaplanması
6 6.1. Yapım sistemlerinin değerlendirilmesinde "fayda-değer" ve "fayda-maliyet" analizi yöntemlerinin kullanılması
7 7.1. Konvansiyonel Yapım Sistemiyle tasarlanmış binanın fayda-değer analizine etkisi olan diğer etkenlerin belirlenmesi
8 VİZE SINAVI
9 9.1. Öğrenci sunumları
10 10.1. Öğrenci sunumları
11 11.1. Öğrenci sunumları
12 12.1. Öğrenci sunumları 12.2. Ödevlerin teslimi
13 13. Konuların genel tekrarı
14 14. Konuların genel tekrarı

Ana kaynak:
Savaşır, K. (2008). Afet Sonrası Uygulanacak ve Geçiciden Kalıcıya Dönüştürülecek Konut Tasarımları İçin Türkiye Koşullarına Uygun Yapım Sistemlerinin İrdelenmesi, Basılmamış Doktora Tezi, Temmuz, İzmir.

Yardımcı kaynaklar:
Orhon, A.V. (2003). Çok Katlı Konut Yapılarında Takviyeli Yığma Yapımın Türkiye Koşullarına Uygulanabilirliği Açısından Bir Model Önerisi, D.E.Ü., F.B.E., Doktora tezi.
.Sey, Y., Tapan, M. (1976) Değerlendirmede Temel Sorunlar ve Mimarlıkta Değerlendirme, İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi, Yapı Araştırma Kurumu Yayınları Seri: C Araştırmalar, Sayı:11, İstanbul.
Sunar, Ş. (b.t.). Endüstrileşmiş Bina Açısından Mimari Tasar ve Uygulama Sorunları, İTÜ Mimarlık Fakültesi, İstanbul.
Şen, N. (1976). Geleneksel Yapımda Rasyonalizasyon (Endüstriyel Yapı ve Prefabrikasyon), E.Ü. Mühendislik Bilimleri Fakültesi Mühendislik ve Mimarlık Yüksek Okulu, İzmir.

Teorik ders anlatımı, tartışma, bireysel veya grup araştırmaları ve araştırmaların sunumları

1 AS Arasınav
2 OD Ödev
3 YYI Yarıyıliçi Notu AS * 0.50 + OD * 0.50
4 YYS Yarıyılsonu Notu
5 BNS Başarı Notu YYI * 0.50 + YYS * 0.50
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YYI * 0.50 +BUT * 0.50

İlk hafta belirlenen konulara yönelik bireysel veya grup olarak öğrenciler sunum hazırlayacak. Sunumların bittiği hafta, sunumu yapılan konuda ödev teslimi yapılacaktır. Ödev (%12,5) ile sunum (%12,5) birlikte değerlendirilecek olup, başarı notun % 25'ini oluşturacaktır.

ARA SINAV % 25 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4)
Ödev/Sunum % 25 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ5)
FİNAL % 50 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4)

Derste öğrencilerle birebir ilgilenmek ve tartışma ortamını verimli şekilde sürdürebilmek için dersi alacak öğrenci sayısının 18'i geçmemesi öngörülmektedir.

kutlug.savasir@deu.edu.tr
0.232.301.8389

Çarşamba 7.8. saatler

Ödev teslimi ve sunumlar 4 2 8