: DENİZEL ORTAMDA PETROKİMYASAL KİRLETİCİLER

PROFESÖR MEHMET KADİR YURDAKOÇ

Deniz Kimyası Yüksek Lisans
Deniz Kimyasi Doktora

Dersin amacı, petrokimyasal kirleticilerin neden olduğu denizlerdeki kirlenmenin temel sorunlarının kavratılması ve tanıtımıdır. Ayrıca, sürekli ya da kaza sonucu deniz ortamına desarj edilen petrokimyasal kirleticilerin türü ve miktarları ve yaratmış oldukları önemli kirlenme sorunlarının da öğretilmesi amaçlanmaktadır. Deniz bilimleri öğrencilerine petrokimyasal kirleticilerden kaynaklanan okyanus kirlenmesinin boyutları ve önemide anlatılacaktır.
Öğrenciler, denizlerdeki kirlenmede petrokimyasal kirleticilerin potansiyeli ve konuyla ilgili olarak bu alandaki bilimsel yaklaşımları, bu alanada araştırma yapacak olanlara yol gösterici ana başlıkları öğreneceklerdir.

1   Bu dersi aldıktan sonra öğrenciler; tüm okyanus ortamında meydana gelen petrokimyasal kirlenmeyi öğrenebilmeli
2   kimyasal olmayan deniz disiplinleri için, deniz ortamının kimyasallarla nasıl kirletilebileceğini öğrenmeli
3   Deniz ortamında, kirleticilerin, biyolojik ve fiziksel süreçlerdeki etkilerini bilebilmeli
4   Deniz ortamını ve kirleticilerin sucul ortamdaki etkilerini öğrenebilmeli
5   Petrokimyasal kirleticilerin uzaklaştırılması ve önlenmesini öğrenebilmeli
6   Organik petrokimyasal kirleticilerin belirlenmesi ve analizini öğrenebilmeli

1 Oryantasyon(ders gereksinimleri, değerlendirme vs.), temel kavramlar ve oşionografik düşünceler, okyanusların keşfi, Okyanus tabanları, Deniz Suyu) ( Giriş dersi)
2 Okyanusların işleyişi nasıldır Fotosentez ve temel ürünler, enerji akışı, karbon ve besin ortamları
3 Rüzgarlar ve akımlar, kirlenmeyle ilişkileri
4 Petrokimyaya giriş
5 Denizlerdeki petrokimyasal kirleticiler
6 Deniz ortamında petro kimyasal kirlenmenin nedenleri ve sonuçları
7 Arasınav
8 Denizlerdeki kazalar ve kazaların etkileri ve sonuçları
9 Denizlerdeki organik kirleticilerin belirlenmesi ve analizi; Temel aletli analiz yöntemleri: GC, HPLC ve GC-MS analizleri
10 Petrokimyasal kirlenmenin ekolojik sonuçları
11 Deniz ortamına petrokimyasal kirleticilerin girdileri
12 Deniz organizmalarınca petrokimyasalların bioakümülasyonu(:toplanması, birikimi)
13 Deniz ortamında petrokimyasalların davranışları ve ürünleri
14 Genel değerlendirme, deniz petrokimyasal kirlenmesindeki son çalışmalar, tekrar, tartışma, ödev tartışmaları ve sunumlar

1. R. B. Clark, Marine Pollution, Oxford University Press, USA; 5th edition, (2001). ISBN-10: 0198792921.
2. Tobias N. Hofer, D. M. S. Abessa, V. M. C. Aguiar, Juan A. Alfonso, J. A. Baptista-Neto, Marine Pollution: New Research, Nova Science Pub Inc., (2008), ISBN-10: 1604562420.
3. Michel J. Kaiser, Martin J. Attrill, Simon Jennings, David N. Thomas, David K. A. Barnes, Marine Ecology: Processes, Systems, and Impacts, Oxford University Press, USA; 2nd edition (2011), ISBN-10: 0199227020.
4. Mark Denny, How the Ocean Works: An Introduction to Oceanography Princeton University Press, (2008), ISBN-10: 069112647X.

On dört hafta, on üç hafta ders bir arasınav ve bir çalışma programı ile interaktif sunumlar şeklinde yapılacaktır. Tüm eğitim malzemesi önceden sağlanacak ve öğrencilere çıktı ve elektronik ortamda verilecektir. Ders hazırlamada kullanılan kitaplar derste ve üniversite kütüphanesinde bulunabilecektir. İleri bilgi gerektiren eğitim malzemesi üniversite kütüphanesi ile görüşülerek sağlacak ayrıca kablosuz internet erişimli olarak internet olanaklarından da yararlanılacaktır.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 SUN SUNUM
4 YSS YIL SONU SINAVI
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + YSS * 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + BUT * 0.40

Ders, İnteraktif sunum tekniği, Tartışma, Soru-cevap tekniği; Alan çalışması, Takım/Grup çalışması, Gösteri, Deney, Uygulama Çalışması, Olay-olgu çalışması, Beyin fırtınası yöntemleri uygulanacaktır.

Vize(%30) + Ödev (%20) + Sunum (%10) + Final (%40)+ BÜTÜNLEME

Öğrenciler, ders kapsamındaki on üç haftaki ders sunumlarına ve çalışmalara katılmak durumundadırlar. Derslere devam %70 oranında zorunludur., devam, ders ve değerlendirmelerde diğer hususlar Fen Bilimleri Enstitüsü'nden veya http://www.fbe.deu.edu.tr/ internet sitesinden öğrenilebilirler.

Prof. Dr. Mehmet Kadir Yurdakoç
Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü
Tel: (232) 3018695
E-posta: k.yurdakoc@deu.edu.tr

Çarşamba, 5. ve 6. saatler.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11