: DENİZ TEKNOLOJİSİ

DDD 7007 DENİZ TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ 3 0 0 7

PROFESÖR GÖKDENİZ NEŞER

Deniz Ulaştırma Sistemleri Mühendisliği Yüksek Lisans

Denizlere ilişkin bilgiler, özellikle son on yıllarda deniz araştırmalarına ayrılan finansal kaynakların artışı, çokludisiplinli ve disiplinlerarası çalışmaların yükselişi, yeni teknolojiler ve konuyla ilgili uzman sayısındaki artış nedenleriyle son derece ileri bir düzeye erişmiştir. Bu ilerlemeye karşın, deniz hala gezegendeki en az keşfedilmiş ve anlaşılmış çevre olmaklığını korumakta ve önemli yararlar sağlayabilecek buluşların bir sınırı olarak görülmektedir. Denizleri daha iyi anlamak, ekosistem temelli, çoklu-temelli, çoklu-kullanımlı ve yarar odaklı yönetimi olduğu kadar biyoçeşitliliği de korumak için de olanaklar sağlayacaktır. Deniz bilimleri ve teknolojisi genelde, bir bütün olarak Dünya sisteminin yönetimide ve çoklu-disiplinli çalışmalarda merkezi bir rol oynamaktadır ve bu konumunu sürdüreceğe benzemektedir. Bu ders, öncelikle suda çalışmanın sınırları ve bu sınırları zorlayan iddialı çabalrın tanıtımına yönelecek ve ardından da denizel yapılar ve malzemelerden güç elde edimine, seyir sistemleri ve fonksiyonlarına dek birçok teknik temele değinecek ve denizel kaynakların koruma/kullanma temelindeki yönetimine ilişkin en gelişmiş teknolojilerin uygulanmaları konusunda derin bir anlayış geliştirmeye çalışacaktır.

1   Deniz teknolojisinin gelişiminin tarihçesi ve genel olarak deniz teknolojisine duyulan ihtiyacın kökenleri konusunda bilgi sahibi olmak
2   Gereksinimleri karşılayabilecek teknoloji düzeyinin değerlendirilmesi için güncel bilgiye sahip olmak
3   Gemiler ve karada konuşlanmış şirketler için denizel çevrenin korunması teknolojilerini yönetebilmek
4   Elde edilen bilgi ile mühendislik disiplinlerinden gelenlerle iletişim kurabilmek ve çalışabilmek
5   Deniz teknolojisi konusunda bir araştırma önerisi yazabilmek için gerekli kaynakları izleyebilmek
6   Bir kurumun teknolojik düzeyini saptayabilmek için karşılaştırma yapabilmek
7   Deniz teknolojisi alanında doğru terminolojiyi kullanabilmek

1 Giriş: - Teknolojinin tanımı ve sınıflandırması - Deniz teknolojilerinin tarihsel gelişimi - Araştırma ödevlerinin dağıtımı
2 Gemi tipleri, gelişimi ve eğilimler
3 Denizde kullanılan malzemeler ve üretim yöntemleri
4 Deniz / kıyı yapılarının gelişimi ve eğilimler
5 Su ürünleri yetiştiriciliği teknolojisi (konuk konuşmacı)
6 - Denizel çevrenin korunması ve iyileştirilmesi teknolojileri - Yeşil deniz ulaştırması uygulamaları konusunda kavramlar, uygulamalar ve değişimler
7 Açık denizde yenilenebilir enerji kullanımı olanakaları ve destek teknolojileri
8 Seyir teknolojileri: tarihsel gelişim ve güncel durum
9 Yakıt hücresi teknolojilerinin denizel uygulamaları
10 İnsanlı ve insansız denizaltı araçlarının tarihsel kökenleriyle birlikte tanıtımı
11 Denizde kurtarma teknolojileri
12 Mavi biyoteknolojiler ve sınırları
13 Küresel ölçekte deniz bilimleri ve teknolojilerinde ortaklıklar, kurumlar, işbirliği olanakları
14 Araştırma projelerinin sunumları

Ders notları, ders sırasında dağıtılacaktır. Deniz teknolojisinin güncel gelişmelerinin izleneceği bazı önemli dergiler aşağıda listelenmiştir:
- Journal of Marine Engineering and Technology
- Journal of Marine Science and Technology
- Marine Biotechnology
- Marine Technology and SNAME News
- Marine Technology Society Journal

Ders sınıfta öğretime, sunumlara ve tartışmaya dayalı işlenecektir. Öğrenciden gerek derslere, gerekse derslere paralel olaraj oluşturulacak seminer programına ve tartışmalara aktif olarak katılımı beklenmektedir. Derslerin yanısıra öğrenci/öğrenci grubu tarafından hazırlanan, verilen ödev temelindeki sununlar da önem taşımakta ve açık bir tartışma ortamı yaratılmak suretiyle değerlendirilmektedir.

1 ODV ÖDEV
2 ARS ARASINAV
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.30 + ARS * 0.30 + YSS * 0.40