DERS ADI

: GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUİ 5032 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ SEÇMELİ 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇENT IŞIL ÖZGEN

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Bu dersin amacı öğrencilere bir yiyecek-içecek işletmesinde gıda güvenliği yönetim sistemini kurabilmek için gereken bilgilerin verilmesidir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Öğrenciler gıda güvenliğini tehlikeye sokacak durumları analiz edebileceklerdir.
2   Öğrenciler güvenli gıda üretiminin temel prensiplerini açıklayabileceklerdir.
3   Öğrenciler gıda güvenliği sistemindeki dokümantasyon sürecini açıklayıp raporlayabileceklerdir.
4   Öğrenciler denetim süreçleri hakkında yorum yapabilecekler major ve minör hatalarla ilgili örnekler verebileceklerdir.
5   Öğrenciler herhangi bir gıda işletmesinde gıda güvenliği sistemi kurabilecektir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda Hijyeni ve Sanitasyon
2 Gıdalardaki Tehlikeler ve Tehlike Analizi
3 HACCP Kavramları ve HACCP Prensipleri
4 Dokümantasyon ve Uygulama Örnekleri
5 ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri
6 Gıda Güvenliği ile İlgili Diğer Yaklaşımlar (GMP, GHP, GLP vd.)
7 Vize sınavı
8 Gıda Güvenliği Denetimleri
9 Gıda Güvenliği Mevzuatı
10 Gıda İzleme Sistemi
11 Ödev Sunumları
12 Ödev Sunumları
13 Ödev Sunumları
14 Genel değerlendirme

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Mahmutoğlu, T. (2010) Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek. Uğurer Yayıncılık. Ankara.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders: Her hafta 3 saat teorik ders yapılacaktır.
Örnek olay inceleme / Tartışma/Konuk Konuşmacı: Her hafta teorik dersin son saati haftanın konusuna ilişkin bir konuda örnek olay incelemesi ve/veya sınıf içi tartışma yapılacaktır. Uygunluk durumuna göre sektör temsilcileri davet edilip konu hakkında bilgilendirme yapmaları sağlanacaktır.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Ödevlerin ve sunumların hazırlanışına ilişkin bilgi öğrenci sayısı da dikkate alınarak dönem başında ayrıntılı olarak verilecektir.

Değerlendirme Kriteri

1. Öğrenciler gıda güvenliğini tehlikeye sokacak durumları analiz edebilmelidir.
2. Öğrenciler güvenli gıda üretiminin temel prensiplerini açıklayabilmelidir.
3. Öğrenciler gıda güvenliği sistemindeki dokümantasyon sürecini açıklayıp raporlayabilmelidir.
4. Öğrenciler denetim süreçleri hakkında yorum yapabilecekler major ve minör hatalarla ilgili örnekler verebilmelidir.
5. Öğrenciler herhangi bir gıda işletmesinde gıda güvenliği sistemi kurabilmelidir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Öğrencilerin ders konularına hazırlıklı gelmelidir.
Öğrencilerin örnek olay çözümlerinde ve tartışmalarda katılımcı olmalıdır.
Öğrencilerin verilen ödevleri zamanında teslim etmesi ve sunum yapması gerekmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Yrd.Doç.Dr.Işıl Özgen
E-mail:isil.goksu@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Perşembe 09:00/11:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Sunum Hazırlama 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 5 5
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Ödev Hazırlama 10 2 20
Diğer 10 2 20
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 1 13
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 111

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.44
ÖK.55