: TÜRK EĞİTİM TARİHİ

Yüksek Lisans/Lisans

YRD.DOÇENT ALEV GÖZCÜ

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Yüksek Lisans

Cumhuriyet dönemi eğitim politikalarını, tarihsel bir bütünsellik içerisinde ve siyaset-eğitim-toplum eksenli olarak öğrenciye kavratmak ve günümüzdeki eğitim sisteminin daha iyi biçimde anlaşılmasını sağlamaktır.

1   Cumhuriyet dönemi Türk Eğitim Sisteminin yapısı ve uğradığı değişiklikler hakkında temel bilgileri edinebilir.
2   Siyasal politikaların toplumsal yapıya etkilerini, eğitim boyutuyla değerlendirebilir.
3   Siyasal iktidarların eğitim politikalarını karşılaştırma olanağına sahip olabilir.
4   Siyasal iktidarların eğitim politikalarını etkileyen siyasal, ekonomik ve sosyal süreçleri değerlendirebilir
5   Eğitim tarihi alanında yer alan önemli kişileri, olay ve uygulamaları, eğitim uygulamalarına etkileri açısından değerlendirebilir.
6   Günümüz eğitim sistemine ilişkin sorunların çözülmesine dönük öneriler geliştirebilir.
7   Eğitimle ilgili sorunların teşhis edilmesinde ve çözümlenmesinde bilimsel yöntemi kullanabilir
8   Türk eğitim sistemini batı eğitim sistemiyle karşılaştırmalı olarak değerlendirebilir.

1 Eğitim, politika, eğitim sistemi gibi genel kavramları tanıtma. Eğitimde Batılılaşma, Tanzimat ve Meşrutiyet Dönemlerinde Eğitim Hayatına Yönelik Düzenlemeler.
2 Milli Mücadele dönemi eğitiminin temel özellikleri
3 Millî Mücadele ile Bütünleşen Eğitim Politikaları: Maarif Kongresinin Toplanması, Sevr ve Lozan Barış Anlaşmaları nın Eğitim Politikaları Açısından Değerlendirilmesi
4 Türkiye Cumhuriyetine Geçişte Bir Milli Eğitim Bakanı İsmail Safa Özler ve Çalışmaları (Misak-I Maarif Genelgesinin Yayınlanması, Heyet-I İlmiyenin Toplanması)
5 Cumhuriyet Dönemi Eğitiminde Devrimci Atılım: Tevhid-i Tedrisat Kanunu ve Uygulanma Süreci
6 Mustafa Necati ve Türk Eğitim Tarihindeki Yeri (öğretmen yetiştirmede kurumsal düzenlemeler, köy öğretmeni yetiştirilmesi için girişimler, yeni harflerin kabulü)
7 Türkiye Cumhuriyeti'nde okuma-yazma seferberliği, millet mektepleri, Halk eğitimi (Halkevleri-Halkodaları)
8 Sınav
9 Türkiye Cumhuriyeti'nde dil, tarih ve kültür devriminin Türk eğitim sistemine yansımaları
10 İsmail Hakkı Tonguç ve Hasan Ali Yücel'in Türk eğitim tarihindeki yeri (köy enstitülerinin açılması, eğitim şuralarının toplanması ve ele aldıkları sorunlar)
11 II. Dünya Savaşı ve Türk Eğitim Sistemi
12 Çok Partili Hayata Geçiş Süreci ve Demokrat Parti Dönemi Eğitim Politikaları
13 Türkiye Cumhuriyetinde Yüksek Öğretim: Darülfünun'dan Üniversiteye Geçiş
14 Cumhuriyet Dönemi gelişim çizgisi içinde Türk eğitim sistemindeki sorunlar üzerine genel değerlendirme .

Yahya Akyüz, Türk Eğitim Tarihi (M.Ö 1000-M.S.2013), Pegem Akademi, Ankara,2013.
Cavit Binbaşıoğlu, Başlangıçtan Günümüze Türk Eğitim Tarihi, Anı Yay.,Ankara 2014.
İlhan Tekeli -Selim İlkin, Osmanlı İmparatorluğu'nda Eğitim ve Bilgi Üretim Sisteminin Oluşumu ve Dönüşümü,TTK,Ankara,1999.
İsmail Güven, Türk Eğitim Tarihi,Pegem Akademi, Ankara,2014
Emre Dölen,Türkiye Üniversite Tarihi 2 Cumhuriyet Döneminde Osmanlı Darülfünunu (1922-1933), İstanbul Bilgi Üniversitesi Yay.,İstanbul,2010
Necdet Sakaoğlu, Osmanlı'dan Günümüze Eğitim Tarihi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul,2003.
Selçuk Akşin Somel, Osmanlı'da Eğitimin Modernleşmesi(1839-1908) İslamlaşma, Otokrasi ve Disiplin, İletişim Yay.,İstanbul,2010.
Mustafa Önder, Türk Eğitim Tarihi, Sistem Ofset Bas.Yay.,Ankara,2012
Türk Eğitim Tarihi, Otorite Yay., Ankara,2012.

Sözlü Anlatım, Sunum,

1 VZ Vize / Ödev
2 FN Final Notu
3 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

%40 Ara sınav, %60 final

Derslerin %70'ine katılım zorunludur. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar. Bu sınavlardan alınacak notlar vize ve final sınavı notlarına eklenecektir.

Yrd.Doç.Dr. Alev GÖZCÜ
alev.gozcu@deu.edu.tr