: KARŞILAŞTIRMALI TÜRK VE DÜNYA EDEBİYATI

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Yüksek Lisans

DOÇENT ÖZLEM FEDAİ

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Yüksek Lisans

Türk ve Dünya edebiyatının önemli sanatçılarının eserleri arsasındaki etkileşimlerin, Türk edebiyatının Batılı disiplinlerden ve edebî akımlardan etkilenme biçimlerini kavratmak, ele alınan eserler üzerinden Doğu ve Batı edebiyatlarının benzer ve farklı yönlerini kavratmak, evrensel mesaj ve değerleri tespit etmektir.

1   Türk ve Dünya edebiyatının önemli sanatçılarının eserleri arsasındaki etkileşimleri kavrayabilme.
2   Edebiyat araştırmacısı olacak Türk edebiyatı dışındaki edebiyatlarla bağlarını geliştirebilme.
3   Edebiyattaki evrensel tema ve mesajları kavrayabilme, edebiyatın tarih, siyaset ve felsefe ve diğer disiplinlerle olan bağlarını analiz edebilme, araştırabilme ve kavrayabilme.
4   Dünya edebiyatındaki akım ve eğilimlerden haberdar olabilme, Türk edebiyatına olan etkilerini yorumlayabilme.
5   Türk edebiyatının dünya edebiyatı içindeki yerini doğru değerlendirebilme.
6   Doğu ve Batı edebiyatlarında okur-yazar, devlet-toplum ve din-toplum ilişkilerinin eserlere yansıyan boyutlarının tespit edebilme ve karşılaştırabilme.
7   Doğu ve Batı edebiyatlarının yazılı edebî ürünlerinde dilsel malzemeyi (imge, metaphor ve edebî sanatların) karşılaştırabilme.

1 Karşılaştırmalı Edebiyat kavramı, edebiyat bilimi için öneminin saptanması.
2 Karşılaştırmalı edebiyatın mahiyeti, özellikleri, aynı edebiyata ait eserler arasında yapılıp yapılamayacağının tartışılması
3 Karşılaştırmalı Edebiyat incelemelerinin nasıl yapılacağına dair kriterlerin değerlendirilmesi,
4 Karşılaştırmalı Edebiyat incelemelerinin nasıl yapılacağına dair kriterlerin değerlendirilmesi,
5 Tanzimat devri Türk edebiyatı eserleri üzerinde Batı edebiyatı (Fransız) eserlerin izlerinin aranması.
6 Halit Ziya'nın Aşk-ı Memnû romanı ile Gustave Flaubert in Madame Bovary romanlarının karşılaştırılması
7 Ahmet Haşim ve Yahya Kemal in şiirleri üzerinde Fransız Sembolist ve Empresyonistlerinin etkilerinin incelenmesi.
8 Ara sınav
9 Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Sodom ve Gomorre adlı romanıyla Marcel Proust'un Sodom ve Gomorra adlı romanlarının karşılaştırılması.
10 Shakespeare'in Romeo ve Juliet'i ile Fuzulî'nin Leyla ve Mecnun'unun karşılaştırılması.
11 Kafka'nın öyküleri ile Oğuz Atay'ın öykülerinin mukayese edilmesi
12 Türk ve Dünya edebiyatının başlıca tarihî romanlarda tarihin ele alınış şekli karşılaştırılması.
13 Pedro nun Zorunlu İstanbul Yolculuğu ile O. Pamuk un Beyaz Kale romanının karşılaştırılması.
14 Robert Musil in Niteliksiz Adam romanı ile Yusuf Atılgan ın Aylak Adam romanının mukayese edilmesi.
15 Final sınavı

- Prof. Dr. İnci Enginün, Mukayeseli Edebiyat, Dergâh Yay.
-Prof. Dr. Gürsel Aytaç, Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi, Say Yay.
-Prof. Dr. İsmail Çetişli, Batı Edebiyatında Edebi Akımlar, Akçağ Yay.,
-Suut Kemal Yetkin, Edebiyatta Akımlar.
-Prof. Dr. Sevim Kantarcıoğlu, Türk ve Dünya Romanlarında Modernizm, Paradigma Yay.
-Kubilay Aktulum, Metinlerarası İlişkiler, Öteki Yay.
-Phillip Stewick, Roman Teorisi (çev. Sevim Kantarcıoğlu), Gazi Eğt. Fak. Yay.
-Hasan Bülent Kahraman, Yahya Kemal Rimbaud'yu Okudu mu : Çeviriler ve Rimbaud üzerine
-Erdoğan Alkan, Şiir Sanatı, Yön Yay.
-Gustave Flaubert, Madame Bovary, Remzi Kitabevi., - Halit Ziya Uşaklıgil, Aşk-ı Memnû, İnkılâp ve Aka Yay.
-Robert Musil, Niteliksiz Adam, YKY., -Yusuf Atılgan, Aylak Adam, YKY.
-Marcel Proust, Sodom ve Gomorra, YKY- Y. Kadri Karaosmanoğlu, Sodom ve Gomorre, İletişim Yay.
-Pedro nun Zorunlu İstanbul Yolculuğu, Tercüman Yay., -O. Pamuk, Beyaz Kale, YKY.

Ders kapsamında eserler verilen süre zarfında öğrenciler tarafından okunacak, veri toplama, değerlendirme ve yorumlama yapılarak soru cevap, tartışma ve karşılaştırma yöntemleriyle birlikte incelenecektir.
Anlatım, sunum, tartışma, soru-cevap.

1 YIN Yıl içi Notu
2 YSS Yıl Sonu Notu
3 BNS Başarı Notu YIN * 0.40 + YSS * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YIN * 0.40 + BUT * 0.60

Öğrencilerin değerlendirilmesi öğrenme çıktıları doğrultusunda ara sınav ve final sınavları ile ölçülmektedir.

ozlem.durmaz@deu.edu.tr.

Pazartesi: 15: 00-17: 00