: KANSERİN MOLEKÜLER TEMELLERİ

Moleküler Tıp Yüksek Lisans
Klinik İlaç Araştırmaları Yüksek Lisans
Farmakoloji Yüksek Lisans

Bu dersin amacı, öğrencilerin hücresel düzeyde malign transformasyona yol açan süreçler ve karsinogenez ile ilgili temel kavram/süreçler ile ilgili teorik bilgi edinmeleri ve bu süreçlerin temel mekanizmalarını anlatabilme becerisini kazanmalarıdır.

1   Kanser ile ilgili terminolojiyi bilir ve doğru kullanır.
2   Malign transforme hücrenin genel biyolojik özelliklerini normal hücre ile karşılaştırabilir
3   Karsinogenez teorilerini anlatabilir, klonalite kavramını tanımlayabilir
4   Onkogen ve tumör supresör genlerin etki mekanizmalarını ve hücresel düzeydeki kalıtım özelliklerini anlatabilir
5   Kanserde malin transformasyon sonucu değişen hücre fonksiyonlarını sıralayabilir (proliferasyon, hücre ölümü, hücre içi sinyal yolakları, hücre-hücre ilişkisi ve adezyon molekülleri)ve genel özelliklerini tarif eder.
6   Kök hücre kavramını tarif eder, diferansiyasyon kontrol mekanizmalarını sıralar
7   İlaç direnç mekanizmalarını tarif eder.

1 Kanser Tanımı, Terminoloji
2 Kanser Hücresinin Genel Özellikleri
3 Karsinogenez Teorileri ve Klonalite
4 Kansere Genetik Yatkınlık, Tümör Süpressör Genler ve Onkogenler I
5 Kansere Genetik Yatkınlık, Tümör Süpressör Genler ve Onkogenler II
6 Kanser Biyokimyası
7 DNA Onarım Mekanizmaları
8 ARA SINAV
9 Kanserde Değişen Hücre Fonksiyonları, İlgili Genler I Hücre Sayısının Denetimi (Hücre Döngü değişiklikleri)
10 Kanserde Değişen Hücre Fonksiyonları, İlgili Genler II Hücre Sayısının Denetimi (Hücre ölümü)
11 Kanserde Değişen Hücre Fonksiyonları, İlgili Genler III Hücre Reseptörleri, Büyüme Faktörleri ve Hücre içi Sinyal İletimi
12 Kanserde Değişen Hücre Fonksiyonları, İlgili Genler IV Hücre-Hücre İlişkisi, Adezyon Molekülleri ve Metastaz Biyolojisi
13 Kanserde Değişen Hücre Fonksiyonları, İlgili Genler V Kök Hücre Kavramı ve Differansiyasyon Kontrolü
14 Kanserde Değişen Hücre Fonksiyonları, İlgili Genler VI Neoplastik Hücrede İlaç Direnç Mekanizmaları
15 YARIYIL SONU SINAVI

1. Hücre, Moleküler Yaklaşım, (The Cell, A Molecular Approach 2nd edition Geoffey M. Cooper, Robert E. Hausman.) Çeviri Editörleri: Meral Sakızlı, Neşe Atabey. İzmir Tıp Kitabevi, ISBN: 9944-5148-0-2, Ankara 2006 .
2. Hücrenin Moleküler Biyolojisi, (Molecular Biology of the Cell,4th Edition. Ed. Bruce Alberts, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts, Peter Walter. Garland Publishers) Çeviri Editörleri: Nur Buyru, Nejat Dalay, Meral Özgüç, Mehmet Öztürk, Meral Sakızlı, ISBN: 978-9944-252-22-5, TÜBA ders kitapları, 2008

Sunum : Temel teorik bilgiler sunum olarak verilecektir.
Ödev : Öğrenciler dönem içerisinde 4 defa, literatür taraması yaparak ders koordinatörü
öğretim üyesinin belirleyeceği konularda yazılı ödev teslim edecektir

Başarılı / Başarısız

1.Yazılı ara sınavda sorulan sorulara verillen cevapların doğruluğu değerlendirme kriteridir.
2.Dönem içi ödevlerin zamanında teslim edilmiş olması, konu ile ilgili güncel bilginin, düzgün anlaşılır bir şekilde, kaynak belirtilerek aktarılmış olması değerlendirme kriteridir.
3.Derslere devam ve ders içi katılım değerlendirme kriterleridir.

Tel: 412 4623 E-posta: zeynep.sercan@deu.edu.tr

Çarşamba günleri 15:30-17:00