: TEMEL KİMYA

YRD.DOÇENT NİLGÜN YENER

Biyokimya Yüksek Lisans
Tibbi Biy.Ve Gen. Yüksek Lisans

Kimya, birçok uygulamalı bilime temel oluşturan bir temel bilimdir. Sağlık Bilimleri de bu bilimlerin başında yer almaktadır. Bu dersin amacı, biyolojik ve biyokimyasal süreçlerde yer alan olayların daha iyi anlaşılması için gerekli olan temel kimya bilgisini vermektir.
Bu dersin kapsamında, biyomoleküllerin yapı ve işlevlerinin daha iyi anlaşılabilmesi için, 3 boyutlu molekül yapısının oluşumu açıklanacaktır. Bu amaçla moleküler yapı, mol kavramı ve kimyasal bağlanma konuları ayrıntılı olarak irdelenecektir. Bunun yanı sıra biyomolekülleri oluşturan işlevsel gruplar ve özelliklerinin anlaşılması sağlanacaktır. Ayrıca biyolojik süreçlerde yer alan biyokimyasal tepkimelerin genel bir sınıflandırması yapılarak, bu tepkimelerin gerçekleşebileceği fizyolojik koşulların(tepkime ortamının özellikleri ve sıcaklığı, pH ve tampon) anlaşılması için gerekli olan temel bilgiler ele alınacaktır. Biyolojik katalizörler olan enzimlerin anlaşılabilmesi için kimyasal kinetik ve kataliz konuları irdelenecektir. Canlılığın sürdürülebilmesi için gerekli koşullardan biri de enerjidir. Enerji kavramının anlaşılabilmesi için Kimyasal Termodinamik kapsamında yer alan iç enerji, entalpi, entropi ve serbest enerji gibi termodinamik fonksiyonlar ele alınarak, biyolojik süreçler ile ilişkilendirilecektir.

1   Biyokimyaya temel oluşturan konularda bilgi edinir
2   3 Boyutlu molekül yapısı ve izomeri konularını anlar
3   Molekül içi ve moleküller arası bağ özelliklerini kavrar
4   Organik yapı ve organik yapının adlandırılmasını (IUPAC) öğrenir
5   Fonksiyonel guruplar ve genel tepkimelerini anlar
6   Biyokimyasal tepkime ortamını oluşturan bileşenleri (SICAKLIK, pH)kavrar
7   Tepkime kinetiği ve kataliz konularını kavrar
8   Canlılık ve Enerji konularını ilişkilendirir

1 Giriş-Dersin Tanıtımı Elektomagnetik ışıma ve Atomun Yapısı Kuantum sayıları ve Atomik Orbitaller Eser Elementler , Periyodik Tablo ve Özellikleri
2 Kimyasal Bağlar Temel kavramlar (iyonik ve kovalent bağlanma) Kimyasal Bağ kuramları
3 Nonkovalent Bağlar ve Moleküller arası etkileşimler Hidrojen bağları, İyonik(polar) etkileşimler, Van der Waals etkileşimleri, Hidrofobik etkileşimler
4 Organik Yapı ve Adlandırma Fonksiyonel Guruplar ve genel reaksiyonları Aromatik Hidrokarbonlar tüm konular dersin koordinatörü tarafından anlatılacaktır.
5 Küçük Grup Çalışması : Molekül modelleri ile biyomoleküllerin fonksiyonel guruplarının oluşturulması
6 Stereokimya ve Kiral moleküller İzomeri ve Optikçe Aktiflik Enantiomerler , Kiral Moleküller Kiralitenin Biyolojik önemi Küçük Grup Çalışması : Molekül Modelleri ile bazı biyomoleküller ve izomerlerinin oluşturulması.
7 Karışımlar Homojen Karışımlar (Çözeltiler) Heterojen Karışımlar (Kolloid ve Süspansiyonlar)
8 Küçük Gurup Çalışması : Molar, molal, normal ve % derişimli çözelti hesaplamaları
9 ARA SINAV
10 Asit-Baz ve pH Kavramı Hidroliz ve Tamponlar, Küçük Gurup Çalışması : Asit Baz ve Tampon Çözeltilerinde pH hesaplamaları
11 Proje Ödevlerinin ara sunumları
12 Kimyasal Kinetik Kimyasal Hız ve etkileyen faktörler Tepkime mertebeleri Kataliz
13 Kimyasal termodinamik Entalpi ve İç enerji kavramları Kendiliğinden olan olaylar ve entropi kavramı Serbest enerji kavramı
14 Ödevlerin Final Sunumları

Ana kaynak:
1. General Chemistry - Principles and Modern Aplications , 9th Edition, Ralph Petrucci, William S. Harwood, Geoff E. Herring
2. Genel Kimya İlkeler ve Modern uygulamalar -Petrucci, Harwood, Herring - 8. Baskıdan Çeviri Editörleri : Tahsin Uyar, Serpil Aksoy 2002, Palme Yayıncılık

Yardımcı kaynaklar:

3. Organik Chemistry. T.W. Graham Solomons, Craig B. Fryhle, 8th Edition, 2004, John Wiley & Sons , USA.
4. Organik Chemistry . A Brief Course. R.C. Atkins, F.A. Carey 3th Edition, 2002 McCraw-Hill Companies, NY

Ders, kuramsal, olgu tartışması ve gurup çalışması bileşenlerinden oluşacak ve bu etkinlikler, iç içe, biribiri ile örülmüş olarak ele alınacaktır. Ders, interaktif yöntemlerle işlenecektir. Öğrencilerin, verilen kaynaklardan yararlanarak ilgili konuyu önceden okumuş olarak derse gelmeleri beklenmektedir.

1 VZ Ara Sınav
2 PO Performans/Ödev
4 BNS Başarı VZ * 0.30 + PO * 0.30 +FN* 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ* 0.30 + PO * 0.30 + BUT* 0.40

Kavrama, öğrenme, analiz etme, sentez etme, karşılaştırma, değerlendirme.

Derse öğrencilerin konuyu okumuş olarak gelmeleri ve mazeret durumlarında ders öğretim üyesini önceden bilgilendirmesi beklenmektedir.

e-posta. nilgun.yener@deu.edu.tr Telefon: 412 44 13 GSM: + 533 525 59 96

Pazartesi 13:30 - 14:30