DERS ADI

: PROTEOMİKS:GENEL BAKIŞ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MOT 6022 PROTEOMİKS:GENEL BAKIŞ SEÇMELİ 1 0 0 4

Dersi Veren Birim

Moleküler Tıp Doktora

Dersin Düzeyi

Doktora

Ders Koordinatörü

PROFESÖR GÜL HÜRAY İŞLEKEL

Dersi Alan Birimler

Moleküler Tıp Doktora

Dersin Amacı

Bu dersin amacı öğrencilerin proteom ve proteinleri toplu olarak inceme bilimi olarak tanımlanan proteomiks konusunda bilgilenmeleri ve hastalıklarla ilişkisi, kullanılan yöntemler ve laboratuar teknikleri ile ilgili uygulamaya yönelik bilgi edinmeleridir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Proteinlerin Genel Özellikleri: Proteinlerin yapısı ve işlevlerini anlamak
2   Proteom analizlerinde kullanılan ayırım tekniklerini kavramak
3   Proteom analizlerinde kullanılan teknikleri kavramak
4   Kütle spektrometresinin proteomikte kullanımını öğrenmek
5   Klinik proteomiksi anlamak
6   Biyoinformatik kavramını anlamak

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Genomikten Proteomiğe Geçiş: DNA ve RNA seviyesinde işlevsel genomik
2 Proteinlerin Genel Özellikleri: Proteinlerin yapısı ve işlevi
3 Proteom analizlerinde kullanılan ayırım teknikleri İki boyutlu jel elektroforezinin prensipleri Sıvı kromatografisinin proteomikteki prensipleri
4 Proteinlerin tanımlanmasında kullanılan teknikler Antikorlarla protein tanımlanması Kimyasal degradasyon ile protein sekansının belirlenmesi
5 Kütle spektrometresinin proteomikte kullanımı
6 Proteomikte kantitasyon teknikleri Standart iki boyutlu jel elektroforezi ile kantitatif proteomik analizleri
7 Kütle spektrometresi ile kantitatif proteomik analizler: stabil izotop dilüsyon yöntemi ile sıvı kromatografi-tandem kütle spektrometresi (LC-MS/MS) multiple reaction monitoring (MRM) modunda kantitatif analizlerin gerçekleştirilmesi
8 Kütle spektrometresi ile kantitatif proteomik analizler: stabil izotop dilüsyon yöntemi ile sıvı kromatografi-tandem kütle spektrometresi (LC-MS/MS) multiple reaction monitoring (MRM) modunda kantitatif analizlerin gerçekleştirilmesi
9 Klinik proteomiks
10 Klinik proteomiks
11 Yapısal proteomik: Protein yapılarının proteomikteki önemi, protein yapılarının anlaşılmasını sağlayan teknikler
12 Protein-protein etkileşimleri ve proteomik: Protein etkileşim analizlerinin prensipleri, protein etkileşim haritaları
13 Biyoinformatik
14 Genel değerlendirme
15 FİNAL

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynaklar:
1. Principles of Proteomics R.M. Twyman, Taylor & Francis 2004
2. Clinical Proteomics; From Diagnosis to Therapy , Jennifer E. Van Eyk, Michael J. Dunn, Wiley 2008
3. Protein Sequencing and Identification Using Tandem Mass Spectrometry Michael Kinter and Nicholas E. Sherman, John Wiley, New York,2000
4. Proteomics: A Cold Spring Harbor Laboratory Course Manual Andrew J. Link, CSH Press,2009
5. Dergilerde yayımlanmış ilişkili makaleler

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders, interaktif sunumlar, makale tartışmaları şeklinde gerçekleştirilecektir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ODV Ödev/Sunum
2 FN Final
3 BNS Başarı ODV * 0.30 + FN* 0.70
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu ODV * 0.30 + BUT* 0.70

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Kavrama, öğrenme, analiz etme, karşılaştırma, uygulama, interaktif katılım

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

e-posta: huray.islekel@deu.edu.tr
Telefon: 412 44 08

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Salı 12.30-13:30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 4 56
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Sunum Hazırlama 1 9 9
Ödev Hazırlama 2 14 28
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 108

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14
ÖK.155335534333224
ÖK.255555534333334
ÖK.355555534333334
ÖK.445453354333334
ÖK.544454454333334
ÖK.645454454333455