DERS ADI

: ULUSLARARASI MUTFAKLAR VE SERVİS TEKNİKLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUR 3010 ULUSLARARASI MUTFAKLAR VE SERVİS TEKNİKLERİ ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ NİL SONUÇ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik

Dersin Amacı

Uluslararası Mutfaklar ve Servis Teknikleri dersi, öğrencilerin mutfak ve servis departmanlarının yapısını, tiplerini, tarihçesini, bölümlerini, işleyişini ve bunlarla ilgili kuralları, görevleri ve sorumluluklarını anlamalarını ve analiz edebilmelerini amaçlamaktadır. Bu doğrultuda ders mutfakların ve servis departmanlarının teorik ve pratik bilgilerini içermektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Mutfak ve servis departmanlarını tanımlayabilmek.
2   Mutfak ve servis departmanında çalışan personeli ve bunların görevlerini tanımlayabilmek.
3   Türkiye ve Dünya daki farklı mutfaklarda uygulanan ve turizmin hizmetine sunulan yiyecek ve içecek türleri hakkında bilgi sahibi olmak.
4   Farklı işletmelerde uygulanan servis sunum çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak.
5   İşletme harici organizasyonlardaki(banket, ziyafet, catering ) yiyecek içecek yan destek hizmetleri hakkında bilgi sahibi olmak.
6   Menu planlaması ve uygulaması hakkında bilgi sahibi olmak.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Mutfak Departmanının Tanımı
2 Uluslararası Mutfakların Tanımlanması
3 Uluslararası Mutfaklarda Uygulanan Ornekler, Önemli Şefler
4 Yerel Mutfaklar
5 Ortadoğu Mutfağı
6 Akdeniz Mutfağı
7 Yarıyıl İçi Sınavı
8 Yarıyıl İçi Sınavı
9 Fransız ve Avrupa Mutfakları
10 Servis Departmanının Tanımı
11 Servis Departmanında Kullanılan Araçlar
12 Menü, Mise en Place ve Servis
13 Davetler, Ziyafetler, Kokteyller
14 Menudeki yemeklerle içeceklerin uyumu
15 Final Sınavı
16 Final Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Cooking Essentials for The New Professional Chef: The Food and Beverage Institute, John Wiley & Sons ISBN 0-471-28717-2
Konaklama ve Ağırlama İşletmelerinde Servis Tekniği ve Yönetimi, Yrd. Doç. Dr. Yaşar Yılmaz, 2012

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 DNC Dönemiçi Çalışma
2 VZ Arasınav
3 YVN Yaıryıliçi Notu DNC * 0.20 + VZ * 0.80
4 FN Yarıyılsonu Notu
5 BNS BNS YVN * 0.40 +FN* 0.60
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YVN * 0.40 +BUT* 0.60

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Öğrenciler derste zamanında hazır bulunmalıdır.
Öğrenciler sınıfın ve okulun kurallarına uymalıdır.
Öğrenciler düzenli olarak derse devam etmelidir.
Öğrenci örneğin sınavlarını geçmek gibi sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

nil.sonuc@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Duyurulacaktır.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 4 48
Ödev Hazırlama 1 5 5
Sunum Hazırlama 1 7 7
Vize Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 118

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555555
ÖK.2555555
ÖK.3555555
ÖK.4555555
ÖK.5555555
ÖK.6555555