: TÜRKİYE VE AB TURİZM İLİŞKİLERİ

Turizm İşletmeciliği (İng)

DOÇENT BURCU SELİN YILMAZ

Turizm İşletmeciliği (İng)

Bu dersin amacı öğrencilere AB nin yapısı, işleyişi ve politikaları ile AB ve Türkiye arasındaki turizm ilişkileri üzerine ayrıntılı bilgi sunmaktır.

1   Avrupa nın bütünleşmesinin gerisindeki düşünceleri anlayabilmek için bölgesel bütünleşmeler, Avrupa nın tarihsel gelişimi, AB nin hukuki temeli, AB kurumlarının temel özellikleri, örgütlenmeleri ve işlevleri hakkında gerekli altyapıyı oluşturmak.
2   Türkiye ve AB arasındaki ilişkiyi ve Türkiye nin olası AB üyeliğinin AB ve Türkiye üzerindeki etkilerini tartışabilmek için Türkiye-AB ilişkilerinin tarihçesini bilmek.
3   AB nin turizm politikasına yaklaşımının AB turizmine etkilerini ve Türkiye ye yansımalarını anlayabilmek için AB nin ortak politikalarını değerlendirebilmek.
4   AB nin turizm politikası ile diğer ortak politikaları arasındaki ilişkiyi algılayabilmek için AB nin ortak politikalarını tartışabilmek.
5   Türkiye ve AB üyesi ülkeler arasındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin geleceğini tartışabilmek için AB nin ve Türkiye nin turizmini değerlendirebilmek.

1 Giriş Bölgesel Ekonomik Bütünleşmeler ve AB
2 AB'nin Tarihçesi Türkiye-AB İlişkilerinin Tarihsel Gelişimi ve Güncel Gelişmeler
3 AB ve Turizm AB'nin Turizme Müdahalesi Turizm Alanında Aktif Diğer AB Organları
4 Son Genişlemeden Sonra AB de Turizm AB'nin Turizm Politikası
5 AB'nin Türkiye Turizmine Etkileri: Olası Üyeliğin Türkiye Turizminin Gelişimine Etkilerinin Değerlendirilmesi
6 Ortak AB Politikaları (1) (Öğrenci Sunumları ve Tartışmalar) Tarım, Balıkçılık ve Gıda İşletme (Sektörler, KOBİ ler, Serbest Dolaşım, Tek Pazar, Rekabet) Kültür, Eğitim ve Gençlik Ekonomi, Finans ve Vergi İstihdam ve Sosyal Haklar Enerji ve doğal Kaynaklar
7 Ortak AB Politikaları (2) (Öğrenci Sunumları ve Tartışmalar) Çevre, Tüketici ve Sağlık Dış İlişkiler Bölgeler ve Yerel Kalkınma Bilim ve Teknoloji Adalet ve Bireysel Haklar Ulaştırma ve Seyahat
8 Öğrenci Sunumları AB'deki Güncel Gelişmeler Hakkında Tartışmalar
9 Öğrenci Sunumları AB'deki Güncel Gelişmeler Hakkında Tartışmalar
10 Öğrenci Sunumları AB'deki Güncel Gelişmeler Hakkında Tartışmalar
11 Öğrenci Sunumları AB'deki Güncel Gelişmeler Hakkında Tartışmalar
12 Öğrenci Sunumları AB'deki Güncel Gelişmeler Hakkında Tartışmalar

1. Tourism in the New Europe: The Challenges and the Opportunities of EU Enlargement, Derek R. Hall, CABI Publishing, 2006.
2. Turkey and the EU Enlargement / Processes of Incorporation, Richard T. Griffiths and Durmuş Özdemir, Istanbul Bilgi University Press, 2004.
3. Internet: http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/index_en.htm
4. Internet: http://ec.europa.eu/policies/index_en.htm

1. Ders: Her hafta ders işlenecektir.
2. Tartışma: Her derste öğrencilere dersin içeriğine yönelik tartışma konuları sunulacaktır.
3. Haftalık Ödevler: Her dersin sonunda öğrencilere işlenen konulara ilişkin ödev verilecektir.
4. Öğrenci Sunumları: Öğrenciler belirli bir AB ortak politikasını grup olarak sunacaklardır

1 ARS ARASINAV
2 ODV ODEV PROJE
3 SUN SUNUM
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + ODV * 0.40 + SUN * 0.20

1. Vize: Sınav işlenen konuları ve haftalık ödevleri kapsayacaktır.
2. Haftalık Ödevler: Ödevler bireysel olarak hazırlanacaktır. Haftalık ödevlerden alınan notlar vize sınavının ve dönem ödevinin notlarına eklenecektir..
3. Dönem Ödevi: Her öğrenci dönem ödevi hazırlamakla yükümlüdür.
4. Sunum:. Dönem ödevleri önceden belirlenen takvime uygun olarak sunulacaktır.

1. Öğrenci AB nin yapısını, işleyişini ve tarihsel gelişimini açıklayabilmelidir.
2. Öğrenci Türkiye-AB ilişkilerini tartışabilmelidir.
3. Öğrenci AB nin turizm politikası ile diğer ortak politikaları arasındaki ilişkiyi değerlendirebilmelidir.
4. Öğrenci AB nin Türkiye turizmine güncel etkilerini ve olası üyelik durumundaki etkileri açıklayabilmelidir.
5. Öğrenci AB turizmini, Türkiye-AB turizm ilişkilerini ve AB nin Türkiye de turizmin gelişimine etkilerini tartışabilmelidir.

1. Derslerin %70 ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Derse ve tartışmalara katılım gereklidir.
4. Derse geç kalınmasından kaçınılmalıdır.
5. Dersler sırasında her türlü elektronik cihaz kapalı tutulmalıdır

Haftalık Ders Öncesi/Sonrası Hazırlıklar 12 1 12
Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 0 0 0
Bireysel Ödev Hazırlama (Dönem Projesi vb..) 5 2 10