: SANAT TARİHİ

Mimarlık

DOÇENT ÖZLEM ARITAN

Mimarlık

Dünya sanat tarihinin temel oluşumlarını irdelemek; tarih öncesi dönemden, Antik Çağ'dan sanayileşmeye, Modernizm'e uzanan süreçte sanatsal yaratının yaşadığı serüveni, diğer yaratı alanlarıyla, özellikle mimarlıkla ve felsefe, siyaset gibi katmanlarla ilişkileri çerçevesinde anlamaya çalışmak.

1   Dünya sanat tarihinin temel oluşumlarını tarih öncesi dönemden günümüze ana hatlarıyla belirtebilme
2   Sanat tarihinin temel oluşumlarını geçirdikleri dönüşümler çerçevesinde birbirleriyle ve dönemin mimari, felsefi, siyasi atmosferiyle ilişkilendirebilme
3   Elde edilen birikimler ışığında özellikle Modern sanatın genel görünümüne ilişkin kavrayışları, 19. yy. sonunda ve 20. yy. bütününde gelişen Modern sanat yaklaşımlarından seçilenler üzerinden geliştirilen araştırma ve sunumlarda kullanabilme
4   Sanat tarihinin temel oluşumlarını karşılaştırmalı olarak irdeleyebilme
5   Karşılaştırmalar ışığında sanat tarihinin temel olgularına ilişkin bilgileri bütünleştirebilme

1 Tanışma, dersin içeriği hakkında genel bilgilerin verilmesi, sanat üzerine söyleşi
2 Sanatsal yaratım sürecinin doğasının tartışılması, tarih öncesi dönemlerin ve İlkel Sanat'ın ele alınması
3 Antik Çağ Mısır Sanatı'nın irdelenmesi
4 Antik Çağ Mezopotamya Sanatı'nın irdelenmesi
5 Antik Çağ Yunan Sanatı'nın irdelenmesi
6 Yunan Sanatı'nın irdelenmesine devam
7 Antik Çağ Roma Sanatı'nın irdelenmesi
8 Ara Sınav
9 Batı Dünyası'nda yaşanan düşünsel, bilimsel, sanatsal dönüşümlerin ve bu çerçevede Rönesans Sanatı'nın irdelenmesi
10 Rönesans Sanatı'nın irdelenmesine devam
11 Barok Sanat'ın irdelenmesi
12 Sanayileşme sonrası Modern Sanat'ın gelişiminin irdelenmesi ve seçilen Modern Sanat yaklaşımlarına ilişkin öğrenci sunumlarının yapılması
13 Öğrenci sunumlarına devam
14 Öğrenci sunumlarına devam

Ana kaynak: Yok
Yardımcı kaynaklar:
Baines, J. & Malek, J. (1986). Eski Mısır- İletişim Atlaslı Büyük Uygarlıklar Ansiklopedisi II. Cilt. Aruoba, Zeynep & Aruoba, Oruç, çev. İstanbul: İletişim Yayınları.
Cornell, T. & Matthews, J. (1988). Roma Dünyası- İletişim Atlaslı Büyük Uygarlıklar Ansiklopedisi V. Cilt. Karadeniz, Şadan, çev. İstanbul: İletişim Yayınları.
Gombrich, E. (2002). Sanatın Öyküsü. Erduran, Erol & Erduran, Ömer, çev. İstanbul: Remzi Kitabevi.
Levi, P. (1987). Eski Yunan- İletişim Atlaslı Büyük Uygarlıklar Ansiklopedisi III. Cilt. Erdilek, Neşe, çev. İstanbul: İletişim Yayınları.
Lynton, N. (1991). Modern Sanatın Öyküsü. Çapan, Cevat & Öziş, Sadi, çev. İstanbul: Remzi Kitabevi.
Roaf, M. (1996). Mezopotamya ve Eski Yakın Doğu- İletişim Atlaslı Büyük Uygarlıklar Ansiklopedisi 9 Cilt. Kılıç, Zülal, çev. İstanbul: İletişim Yayınları.
Stokstad, M. & Cothren, M. W. (2010). Art History Volume I, II.
Turani, A. (2010). Dünya Sanat Tarihi. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Kuramsal/Görsel Aktarımlar:
Derste konuyla ilgili kuramsal aktarımlar ve görsel sunumlar, öğrencinin de katılacağı tartışmalar eşliğinde gerçekleştirilecektir.
Sunumlar:
Dönemin son haftalarında öğrencilerin Modern sanat akımları içinden seçecekleri konulara ilişkin hazırlayacakları araştırmalar sınıf ortamında sunulacak ve tartışılacaktır. Sunumların ödevleri dönem sonunda toplanacaktır.

1 AS Arasınav
2 OD Araştırma Ödevi
3 YYI Yarıyıliçi Notu AS * 0.70 + OD * 0.30
4 YYS Yarıyılsonu Notu