: DİJİTAL ORTAMDA GRAFİK SUNUM TEKNİKLERİ

Mimarlık

DOÇENT TUTKU DİDEM ALTUN

Mimarlık

Dersin temel amacı, öğrencilerin projelerini/tasarımlarını, bilgisayar ortamında yaratıcı ve etkili bir görsellik içinde sunabilmeleri için gerekli grafik tasarım altyapısı oluşturulmak, bu amaçla karışık teknikler kullanabilme ve ilgili bilgisayar programlarından yararlanma becerilerini geliştirmektir. Bu doğrultuda dersin içeriği, poster sunumda bulunması gereken özellikler, renk kullanımı, tasarımın kavramsal yaklaşımına/konseptine uygun etkili sunum yöntemleri ve görselleştirme teknikleri, grafik tasarımın temel ilkeleri oluşturmaktadır.

1   Mimari tasarım sürecinin farklı aşamalarını görselleştirebilme ve sunabilme
2   Mimari tasarım fikrinin aktarımında kavramsal çözümleme, grafik analiz ve şema oluşturabilme
3   Mimari tasarım sonuç ürününü, konsept şemaları, yazılı metin, iki ve üç boyutlu görseller gibi tüm bileşenleriyle grafik değeri yüksek bir nitelikte sunuma hazırlayabilme ve etkili sunum paftaları tasarımı gerçekleştirebilme
4   Bilgisayar ortamında, poster tasarımı, broşür-kitapçık, slayt sunum hazırlama, animasyon gibi farklı grafik sunum tekniklerini ve buna yönelik bilgisayar programlarını kullanabilme
5   Tasarım fikrini dijital ortama aktarırken her meslekten farklı kişilere ulaşabilecek ve anlatım zorluklarını aşabilecek nitelikte etkili görsel sunum tekniklerini kullanabilme

1 Mimari görselleştirmede kullanılan teknikler, günümüzdeki önemi ve gelişimi
2 Grafik Tasarımın Temel İlkeleri ve Mimari Sunumda Kullanılma Potansiyelleri
3 Mimari projede konseptin görselleştirilmesi ve sunumuna ilişkin teknikler (Analiz ve anafikir şemaları, sözlü ve yazılı ifadeler, video, ses vb. gibi farklı araçlardan faydalanma)
4 Adobe Photoshop Programının Kullanımı Üzerine Genel Bilgilendirme Bilgisayar Lab.
5 Bilgisayar ortamında mimari konsept sunumu hazırlanması, photoshop görselleştirme denemeleri Bilgisayar Lab.
6 İki ve üç boyutlu mimari çizimlerin Photoshopa aktarımı ve ifadeli bir sunum için hazırlanması Bilgisayar Lab.
7 dobe Photoshop ortamında sunum için renklendirme-doku atama-ışıklandırma Bilgisayar Lab.
8 Ara Sınav Bilgisayar Lab.
9 Sunum paftalarının hazırlanması I- etkili grafik dil, kompozisyonel bütünlük, görsel malzemelerin hiyerarşisi ve hikayenin anlatımı, photoshop görselleştirme denemeleri Bilgisayar Lab.
10 Sunum paftalarının hazırlanması II, photoshop görselleştirme denemeleri Bilgisayar Lab.
11 Farklı görsel ve işitsel teknikleri kapsayan bütüncül bir final sunumun oluşturulması, photoshop görselleştirme denemeleri Bilgisayar Lab.
12 Slayt sunum hazırlanması, yazılı metin, etkili konuşma ve sunum denemeleri Bilgisayar Lab.
13 Portfolyo tasarımı ve hazırlanması Bilgisayar Lab.
14 Ödev Sunumları ve Kritikler Bilgisayar Lab.

Abdulgani Arıkan, 2008, Grafik Tasarımda Görsel Algı, Eğitim Kitabevi
Aybike Ceylan Kızıltaş, Ayşe Tekel, Bilge Artmatlı Köroğlu, Kolektif, Nilgün Görer Tamer, Nilüfer Gürer, Nuray Bayraktar, 2012, Görsel Eğitimde Yaratıcılık ve Temel Tasarım, Nobel Yayın Dağıtım, İstanbul
Ayten Öztürk, Serkan Perkmen, 2009, Multimedya ve Görsel Tasarım, Profil Yayıncılık
Emre Becer, 2011, İletişim ve Grafik Tasarımı, Dost Kitabevi, Ankara
Gavin Ambrose , Paul Harris (2012). Grafik Tasarımın Temelleri, çev: M.E.Uslu, Literatür Yayınları, İstanbul
Gavin Ambrose , Paul Harris (2013). Grafik Tasarımda Tasarım Fikri, çev: M. Taşçıoğlu , A. G.Taşçıoğlu, Literatür Yayınları, İstanbul
Gavin Ambrose, Paul Harris, 2012, Görsel Baskı Öncesi Hazırlık ve Üretim Sözlüğü, Literatür Yayıncılık, İstanbul
Grafik Animasyon, 2012, Kodlab Yayın
İlknur Aydoğdu Karaaslan, Leyla Budak, 2000, Sunumlarda Görsel Destek Kullanımı: Etkili Powerpoint Tasarımı ve Teknik Özellikleri, Beta Yayınevi, İstanbul

Ders, öğretim üyesi tarafından verilen teorik ders anlatımların yanı sıra, Photoshop ile görselleştirme tekniklerinin uygulamalı anlatımı içermektedir. Ayrıca, dönem sonunda öğrenciler bir tasarım sunumu çalışması gerçekleştirilecektir. Bunun dışında öğretim üyesinin dönem boyunca küçük ödev/uygulamalar yaptırma hakkı saklıdır. Öğrencilerin dersteki tartışmalara aktif katılımı önemlidir.

1 AS Arasinav
2 ODV Ödev/Sunum
3 DK DerseKatılım
4 YYS Yarıyılsonu
5 BNS Başarı Notu AS * 0.25 + ODV * 0.20 + DK * 0.05 + YYS * 0.50
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu AS * 0.25 + ODV * 0.20 +DK * 0.05 + BUT * 0.50

Sınavlar, okuduğunu anlama ve derslerde edinilen ve tartışılan bilgi yorumlama becerisini ölçmeyi hedefler. Sorular açık uçlu veya çoktan seçmeli test şeklinde olabilir.
Ödevler ve öğrenci sunumları, konunun açık şekilde anlaşılmış olması, problemi ele alışı ve özgünlüğü, tasarımın niteliği ve sunum formatı gibi kriterler üzerinden değerlendirilecektir. Öğretim üyesi, dönem başında sunumlar için öğrenci grupları oluşturabilir. Grup sunumları bir işbirliği çabası gerektirir. Her grup üyesinin grup çalışmasına yaklaşık olarak eşit katkı sağlamasını garantilemek grubun sorumluluğundadır.
Derse katılım, öğrencinin devamlılığına, ders sırasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için sağladığı katkıya bağlı olacaktır.
Ara Sınav %25 (ÖÇ2, ÖÇ3)
Ödev/Sunum %20 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)
Final Sınavı %50 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)
Derse Katılım %5 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Geç teslimler, farklı değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
3. Her türlü kopya ya da intihal girişimi fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
4. Öğretim üyesi kısa sınavlar/ödevler yapma hakkını saklı tutar. Bu sınavlardan alınacak notlar vize ve final sınavı notlarına eklenecektir.

Doç. Dr. T. Didem AKYOL ALTUN
E mail: didem.akyol@deu.edu.tr

Duyurulacaktır.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17