: BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ II

Müzik Yüksek Lisans

YRD.DOÇENT ÇİLER AKINCI

Müzik Yüksek Lisans

Bu dersin amacı, öğrencilerin genelde sosyal bilimlerde özelde müzik incelemesinde kullanılan araştırma tasarımı, veri toplama ve analiz yöntemleri hakkında bilgi birikimi edinmelerini sağlamak ve öğrencilere bilimsel araştırmanın alanına ve niteliğine uygun analitik ve uygulamalı yöntembilgisel/metodolojik ve teknik becerileri kazandırmak; araştırma sonucu elde edilen verileri yazılı hale getirme becerisi sağlamaktır.

1   Bilim ve bilimsel bilgi ile ilgili kavramları açıklayabilme
2   . Sosyalbilimlerde kullanılan yöntembilimsel terimleri ve kavramları tanımlayabilme,
3   . Müzikle ilişkili görsel, işitsel ve yazınsal verileri toplamaya yönelik yöntem ve teknikleri uygulayabilme
4   Müzik incelemesinde kullanılacak uygun yöntem ve teknikleri tespit edebilme
5   Bilimsel bilgi üretmenin stratejik bir süreç olduğunu ve yöntemle sıkı sıkıya ilişkili olduğunu savunabilme.

1 Müzik araştırmacılığında stratejik yöntem olarak `Alan Çalışması
2 Alan araştırmasında kullanılan veri toplama yöntemleri: Görüşme
3 Alan araştırmasında kullanılan veri toplama yöntemleri: Gözlem
4 Gözlem ve görüşme sonucu elde edilen verilerin analizi
5 Etnografik yazım
6 Örnek olay çalışması
7 Bilimsel araştırmanın biçimsel özellikleri
8 Yazım ve noktalama kuralları
9 Bilgisayar ortamında sunum ve raporlandırma teknikleri I
10 Bilgisayar ortamında sunum ve raporlandırma teknikleri II
11 Bildiri, makale, rapor ve tez hazırlama
12 Bildiri, makale, rapor ve tez hazırlama
13 Ödev sunumu
14 Bilimsel incelemede etik ilkeler

Ders İçin Önerilen Kaynaklar:
Ana kaynak:
Aypay, Ahmet. (2011) Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara, Anı Yayıncılık.
Büyüköztürk, Şener vd. (2013) Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara, 14. Baskı, Pegem A Yayıncılık.
Karasar, Niyazi (2011) Araştırmalarda Rapor Hazırlama, Ankara, Nobel Yayıncılık.
Yardımcı kaynaklar:
Ataöv, Türkkaya. (2006) Bilimsel Araştırma El Kitabı, İstanbul, Alkım Yayınevi.
Aziz, Aysel. (2010) Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem ve Teknikleri, 5. Baskı, Ankara, Nobel Yayıncılık.
Barzun, Jacques Graff, Henry F. (1993) Modern Araştırmacı, Ankara: Tübitak Popüler Bilim Kitapları.
Karasar, Niyazi. (2012) Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara, 24. Baskı, Nobel Yayıncılık.
Sönmez, Veysel & Alacapınar Füsun G. (2011) Örneklendirilmiş Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara, Anı Yayıncılık.
Şimşek, Hasan & Yıldırım, Ali. (2011) Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara, Seçkin Yayıncılık.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri:
Dersler
Dersler, kavramanın önemli ölçüde ek açıklamalar ve örneklerle pekiştirildiği bir ortamda müzik incelemesinde kullanılan yöntem ve tekniklerin öğrenciye kazandırılması için kuramsal ve kısmen uygulamalı olarak yapılır. Ders kapsamındaki uygulamalı çalışmalar, öncelikle öğreticinin örneklendirerek ele aldığı teknik becerileri ve öğrencilerin ders dışında yaptıkları ve ödev olarak teslim ettikleri raporların tartışılmasını içerir. Öğretim üyesi, öğrencileri ortaya çıkan sorulara yanıt vermeye yönlendirir ve verilen raporlar hakkında görüşlerini sunmalarını ister.
Ödev
Ödev, derste anlatılan ve gösterilen uygulamaya yönelik teknik becerilerden hareketle öğrencilere belirli konularda araştırma yapmaya yönlendirmeyi ve elde edilen sonuçların sınıf ortamında sunularak, tartışılmasını hedefler.

1 ODV Ödev/Sunum
2 DKL DerseKatılım
4 BNS Başarı Notu ODV * 0.40 + DKL * 0.10 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu ODV * 0.40 + DKL * 0.10 + BUT * 0.50

Değerlendirme Yöntemlerine İlişkin Açıklamalar:

Ödev:
Öğrencilere kendilerine bildirilecek tarihe kadar hazırlayıp teslim edecekleri bireysel araştırma konuları verilecektir. Öğrencinin gerçekleştireceği ödev yöntembilgisel ve teknik uygulamaları yapmak ve raporlandırmak biçimde olacaktır. Ödevler, Microsoft Word ve Powerpoint yazılımları kullanılarak, yazım kurallarına uygun biçimde yazılacak ve hem basılı olarak hem de hazırlayan ve ana başlık olarak adlandırılmış dijital bir kopyası öğretim üyesine teslim edilecektir.
Final Sınavı:
Dönem boyunca bir yazılı sınav gerçekleştirilecek ve bir öğrenci toplam başarı puanının %50 sini yazılı sınavdan elde edecektir. Sınav sınıf materyallerini kapsayacak ve sorular, sınıfta işlenen konuları, ödev olarak verilen konuları içerecektir. Sınav, kapalı ya da açık uçlu sorulardan oluşur.

Derse İlişkin Politika ve Kurallar:
1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve eylemi disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Derse katılmamış olmak dönem ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Belirlenen zamanda teslim edilmeyen ödevler değerlendirmeye alınmayacaktır.

levent.ergun@deu.edu.tr;

Rapor Sunma 1 2 2